Zdravim vospolok,pekna stranka,som tu prvykrat,chcel by som poprosit niekoho,ci by mi nevedel naprogramovat program na generovanie nahodnych cisel,moze to byt aj v PASCALE(ale neviem,ci ten nema obmedzene moznosti pri pocte cisel)a nasledne vypisanie,kolko bolo parnych,neparnych,kolko bolo delitelnych troma,a kolko krat napriklad po sebe sa vyskytlo napriklad parne cislo alebo neparne.Chcem si spravit pomocou toho programu nejaku statistiku a skusat si rozne varianty....Pomoze niekto?
Fórum › Pascal
Generovanie nahodnych cisel
Nemusíš nic programovat, všechny jazyky generátor náhodných čísel už mají.
V Pascalu procedurou Randomize; inicializuj jednou na začátku programu generátor a pak už jen volej funkci Random(max); kolikrát budeš potřebovat. Více v nápovědě Pascalu (Ctrl+F1 když je kurzor v Random).
To PATRES744 : ...ale neviem,ci ten nema obmedzene moznosti pri pocte cisel...
Trochu omezené možnosti má, rozsah zadávaný v parametru může být maximálně 65535 (tedy typ Word). Jestli chceš větší, musíš si napsat nějaký vlastní algoritmus. Jednou jsem to řešil metodou půlení intervalu: http://mircosoft.ic.cz/download/NAHODA.PAS.
Pokud je číslo A dělitelné nějakým jiným číslem B, dostaneš při dělení nulový zbytek, tj. A mod B=0.
Na test lichosti (tedy nepárnosti, jestli se nepletu) existuje funkce Odd, ale dá se použít i normální test na dělitelnost dvěma, případně operátorem And zjistit, jestli je nejnižší bit 1 (liché číslo) nebo 0 (sudé).
Moje stránka.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Generovanie náhodných čísel — založil Jano69
Generovanie nahodnych cisel,Ruleta,nahodne cisla...poradi niekto? — založil PATRES744
Generovanie náhodných známok s pomocou pravdepodobnosti... — založil EXBART
Generování náhodných čísel — založil Kevil
Generování náhodných čísel — založil Bany
Moderátoři diskuze