Znakové entity – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Znakové entity – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.comZnakové entity – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com

 

Jeyekomon0
Stálý člen
7. 4. 2011   #1
-
0
-

Zdravím
Nedávno jsem se jako HTML začátečník setkal s pojmem znakové entity. Přečetl jsem si článek na JakPsatWeb: http://www.jakpsatweb.cz/html/entity.html a spolu s přiloženou tabulkou nejčastějších zkratkou http://www.jakpsatweb.cz/html/entity-vsechny.html nebo číselným kódem http://www.jakpsatweb.cz/html/entity-ciselne-vypis.html zapsaných entit jsem z článku pochopil, že jsou užitečné například pro znaky, které jsou běžně brány jako součásti zdrojového kódu, nedělitelné mezery apod. a tedy je jinak nelze zobrazit.

Problém mám ale spíše v tom, proč například používat místo znaku pro Copyright jeho zkratku copy a mnohé jiné znaky, které už nestojí na problému shodnosti se zdrojovým kódem apod., ale pouze na různém kódování stránky.
A právě pochopení znakových entit ve vztahu ke kódování stránky je to, čemu moc nerozumím.

Je ještě v současné době aktuální problém odlišného kódování stránky? A lze určit, které je nejvhodnější? Je situace i v dnešní době ještě taková, že pokud použiju některý "nestandardní" znak přímo v textu (např. zmiňovaný copyright nebo jiné, které se z tohoto důvodu často používají), tak je možné, že se některým (nezastaralým) uživatelům nezobrazí??
Já používám UTF-8, protože jej někdo, kdo mi radil s tím, jak začít dělat webové stránky, nazval "Budoucím standardem na internetu". Ale nevím, jak je tomu doopravdy.

Dále, například ohledně českých znaků ve zmiňovaném článku píšou:
Nahrazování českých znaků entitami je nepraktické a působí chyby. České znaky je mnohem lepší normálně vpisovat do HTML kódu.
Což, pokud je pravda, by mě velmi potěšilo, protože předělávat všechny své texty na validní přepisováním všech českých znaků za jejich entity by se mi vážně nechtělo..

Hlavní otázka tohoto vlákna by tedy asi zněla:
Jak aktuální je v současné době problematika odlišného kódování stránky a používání znakových entit?
Co byste poradili začínajícímu tvůrci HTML, aby získal správné návyky a tvořil validní stránky?
Díky za rady, nápady..

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.128.199.–
jjk
CZechBoY+4
Věrný člen
7. 4. 2011   #2
-
0
-

používám UTF-8 a funguje v pohodě, s databázema(MySQL) pracuje korektně nemám žádný problém
jak jinak chceš napsat znak pro COPY?

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.192.10.–
Jeyekomon0
Stálý člen
7. 4. 2011   #3
-
0
-

jak jinak chceš napsat znak pro COPY?


No, můj zdrojový kód vypadá asi takto:
<p>Copyright © 2011 Moje Jméno</p>

, ale na několika webech jsem viděl:
<p>Copyright & copy ; 2011 Moje Jméno</p>

A o tom, proč a kterou verzi používat a u kterých znaků, je v podstatě celý příspěvek.

Edit: Neuvěřitelné, mám tu Copy entitu v code příkazu a přesto mi z něj server dělá obyčejný zavináč. :(

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.128.199.–
jjk
m->29+6
Super člen
8. 4. 2011   #4
-
0
-

Ak používaš UTF tak tam jednoducho ten znak daj. Ja napríklad používam entitu, lebo nemám šajn ako normálne napísať ten znak. A od niekiaľ to kopírovať som lenivý. Ak ale niekto bude chcieť tvoju stránku prekódovať tak ten znak zmizne. Ak použiješ entitu tak ostane v každom kódovaní. Aj keď možno iconv//translit to nahradiť vie, no neskúšal som to.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.51.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

QT+Windows znakové sady — založil fnenks

Konverze znakové sady — založil Luboš

HTML entity v DB — založil Figa

Entity Framework na serveru — založil Roman Tyčka

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý