GUI - pár dotazů – Java – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

GUI - pár dotazů – Java – Fórum – Programujte.comGUI - pár dotazů – Java – Fórum – Programujte.com

 

Hoptile12
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
17. 4. 2011   #1
-
0
-

Zdravím všechny programátory, žádám vás o pár rad ohledně GUI v Javě. Dělal jsem zatím vše bez GUI a už se mi to nelíbí, tak se chci o něco pokusit.
Podle tohoto videa: http://www.youtube.com/watch?v=LFr06ZKIpSM&feature=related jsem pochopil, že:
1) vše co chci, aby tlačítko dělalo píšu do : private void TlacitkoActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt){} k čemu je tedy : private void SpocitejMouseClicked(java.awt.event.MouseEvent evt) {} ?

2) načtení z textového pole se provede: TextField.getText() standardně je ve STRING , pokud chci integer tak musím takto: cislo = Integer.parseInt(this.TextField.getText()); jak to udělám, pokud chci třeba DOUBLE?

3) Jak zjistím, zda je CheckBox zatrhnutý, nebo není?

4) Jak vytvořím vyskakovací okno s výsledkama? Popřípadě okno s textovým polem?

5) Dá se udělat něco jako MENU se záložkama? Pod každou záložkou mít jiný výpočet...

5) Dá se nějak ze třídy MAIN přistupovat k hodnotám v textových polích a vypisovat hodnoty ? Nebo je v Main pouze :
vypocty vyp = new vypocty();
vyp.setVisible(true);
a veškeré výpočty atd. se provádí ve třídě kde je GUI? Popřípadě, dá se z GUI přistupovat k metodám v MAIN?

6) Jak udělat, aby mi po kliknutí na tlačítko vyskočilo nové okno, se kterým bych mohl dál pracovat? Chápejte jako to jak spustit další soubor např. GUI2.java ? Dá se zajistit komunikace mezi těmito GUI1 a GUI2?


Uff... Tak jsem se rozepsal, snad Vám to nebude vadit.... Děkuji předem za odpovědi!

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.144.159.–
Safo0
Newbie
17. 4. 2011   #2
-
0
-

To Hoptile12 :
Ahoj, vidim ze mas dost otazok ohladom GUI. Neboj sa pytat priamo Google, vacsinou najdes odpoved do par minut, popripade si zozen nejaku dobru knihu o Jave. K jednotlivym otazkam:

1.) Jedno tlacidlo moze obsluhovat rozne udalosti. Ty konkretne spominas udalosti ActionPerformed a MouseClicked. Tieto udalosti nie su totozne. Skus napriklad kliknut na tlacidlo, drzat mys a odist z tlacidla. MouseClicked by sa malo vykonat ale ActionPerformed uz nie. Mozno sa mylim pisem len tak z hlavy :D

2.) double cislo = Double.parseDouble(this.TextField.getText())

3.) Myslim ze cez: jCheckBox1.isSelected();

4.) Pokial chces iba jednoduche okno kde vyskoci hlasenie tak si pozri nieco o JOptionPane.showMessageDialog();

5.) Samozrejme ze da. Pohladaj si nieco o komponentoch jMenuBar, JMenu, JMenuItem

6.) Ano da sa. Premennu (komponentu) si oznac ako public a potom k nej mozes normalne pristupovat ako npr. hlavneOkno.jLabel1.getText();

7.) Nove okno spravis normalne ako novy jFrame. A potom po kliknuti na tlacidlo nastavis napr:
VedlajsieOkno vedlajsie = new VedlajsieOkno();
VedlajsieOkno.setVisible(true);
Komunikovat spolu mozu okna roznymi sposobmi, je to len na tebe.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.182.–
Hoptile12
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
17. 4. 2011   #3
-
0
-

Tak jsem tu znovu, díky vše funguje jak jsem si představoval! Jen mám problém s tím, pokud mi vyskočí nějaké okno s dalšími výpočty a já je zavřu, zavře se mi všecko, jak to ošetřit? Díky!

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.27.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
2. 5. 2011   #4
-
0
-

Nejlépe tak, že budeš zavírat jen to okno nikoliv celou aplikaci.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.52.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

Par dotazu — založil Steve-o-

Pár dotazů — založil oxidián

Pár dotazů k VS — založil yaqwsx

Par dotazu k DirectX a C++ obecne — založil CommanderZ

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý