Programovani - zacatky – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Programovani - zacatky – Offtopic – Fórum – Programujte.comProgramovani - zacatky – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

fnenks+1
Stálý člen
25. 4. 2011   #1
-
0
-

Zdravim, chtel bych se stat programatorem a nevim, kterym jazykem bych mel zacit. Zacal jsem se ucit C++(kniha: Mistrovstvi v C++), ale nekdo mi rikal ze uz se to dneska neuci. Tak nevim, do ceho se mam dat..

Budu rad za jakoukoliv pomoc, diky..

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.84.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
25. 4. 2011   #2
-
0
-

Na jazyku zas tak moc nezáleží, ten se volí podle toho, co chceš programovat. Důležité je naučit se myslet jako programátor, projdi si toto fórum, je tu hodně vláken se stejnou otázkou, vše potřebné už bylo řečeno.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.110.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
fnenks+1
Stálý člen
25. 4. 2011   #3
-
0
-

No me se zamlouva prave C++, ale nevim, jestli ten jazyk neni zastaraly jako treba Pascal.. :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.84.–
yaqwsx+9
Posthunter
25. 4. 2011   #4
-
0
-

To fnenks : Zastaralé. Jak se to vezme. Je a není (já jsem zastánce, že není). Jde v něm napsat téměř vše, hodí se na aplikace které kombinují low- a highlevel prvky a potřebují čistý, výkonný kód. Avšak někdy za cenu toho, že se programátor "nadře". Dnes je totiž trend v používání nástrojů, které co nejvíce urychlí vývoj, a také se snaží klást co nejmenší nároky na schopnosti/znalosti programátora.
Každopádně C++ je dobré umět, jelikož z něj většina jazyků vychází a to nejen syntaxí. Navíc člověk nikdy neví, kdy se mu shodí. Avšak není to jeden z nejvhodnějších jazyků do začátku - je hodně obsáhlý a na začátečníka navalí přehršel nových věcí, které nemusí naráz pochopit. Navíc hodně začátečníků odradí, jelikož v něm nejsou velice rychle vidět výsledky učení. Být tebou tak bych klidně začal Pythonem nebo něčím podobným.
Navíc brzy zjistíš, že důležité je umět programovat, nikoliv znát jazyk. Když umíš programovat, tak přechod z jednoho jazyka na druhý trvá maximálně 24 hodin.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.77.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
25. 4. 2011   #5
-
0
-

To yaqwsx : souhlasim s tim, ze ikdyz byl jazyk navrzen pred mnoha lety, neznamena ze je tim zastaraly...
Ale nejsem si jist, zda je dobre zacinat na jazyku, ktery neobsahuje typy - tj. python - jediny, k cemu se hodi pro zacatecnika, je nauceni se odsazovani, ale ve vsem ostatnim bude clovek trpet (uz jen zvyknout si na jiny styl bloku napriklad v C)

Pascal taky neni zastaraly - byl to jazyk pro vyuku programovani - a na to se furt hodi vic nez C :) Ale jsou tu aspon datovy typy.
(nicmene prechazeni mezi := a = = a == <> a != begin end a { } je nekdy trosku narocnejsi)

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.152.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
yaqwsx+9
Posthunter
26. 4. 2011   #6
-
0
-

To KIIV : Já v tom Ptyhonu vidím opavdu silnou jednoduchost, která začátečníka může ze začátku povzbudit, či navnadit na další studium. Navíc naučí odsazovat - neskutečně mi trhá srdce, když tady na fóru vydím některé útržky kódu, které se nedají číst... Datové typy jsou nevýhoda a velká. Ale myslím si, že začátečníkovi pomůže hlavně počáteční motivace v podobě rychlého postupu. A časem přejd na něco jiného a s datovými typy se seznámí (což už nebvude takový problém, když bude trochu zdatnější)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.90.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
fnenks+1
Stálý člen
26. 4. 2011   #7
-
0
-

No tak z toho, co jsem si zatim vyhledal a precetl, jsem se rozhodl pro c++, i presto ze je asi potreba hodne kodu abych neco vytvoril.. Budu se ucit z knihy: Mistrovstvi v C++. Az prelouskam tu knihu (1070 stran :-D), tak zacnu delat vlastni revize v projektu "mangos" nebo "trinityCore" coz jsou emulatory hry "World of Warcraft". Tyto projekty jsou programovany v C++ a byly delane prave pro zacinajici programatory..

No a pak bych se chtel jeste naucit pouzivat v c++: openGL, nebo direct ..kvuli grafiky a zvukum. To ale zatim nevim, kde k tomu sezenu materialy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.84.–
15. 8. 2013   #8
-
0
-

Dobrý den, jsem tady na webu nový, ale moc se líbí programování. Ukončil jsem SŠ a nyní jdu studovat informatiku na VŠ. Moc zkušeností s programováním nemám, respektive jediné co mám a vím, je z návodů na internetu (youtube - bambomachine, atp.) Rád bych se naučil Javu, php a další jazyky. Bohužel mi nějak nevyhovuje učení podle videa na internetu a taky mě nebaví, když si o tom nemám s kým popovídat. Jistě mi rozumíte. Moc bych ocenil, kdyby někdo zkušenější by mi po skypu poradil, popřípadě ukázal, jak se to naučil on. Teorie mám načtené už opravdu hodně ;), to mi problém nedělá, ale rád bych nějak své znalosti spojil do praxe. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.177.163.–
m4r100
Návštěvník
17. 8. 2013   #9
-
0
-

#8 Adadfefek
Kup si nejakou knihu, ve ktere se pojede od uplnych zakladu a hlavne delej vsechny priklady.

Ja jsem treba zacinal s programovanim tady. Python je skvely jazyk pro nauceni programatorskeho mysleni. Syntaxe jednoducha, takze se muzes soustredit na podstatu. Tam na te strance jsem dokonce udelal v polovine kurzu svoji prvni hru a hned mne to zacalo jeste vic bavit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.157.167.–
Matěj Andrle
~ Anonymní uživatel
1347 příspěvků
17. 8. 2013   #10
-
0
-

Jak vidím "kup si knihu"... Ne. Jdi programovat. Žádné knihy, žádný internet. Prostě programuj... Když se jdeš učit lyžovat, také si nekoupíš příručku... Když se chceš naučit řídit auto, většinou prvě jezdíš někde na traktoru. To zde lze udělat pomocí vizuálního programování. A to ti také vřele doporučuji - z vizuálního programování dostaneš programátorské myšlení (Peter, Delphi,..) Pak až se uč nějaký syntax. Prvně si ale pečlivě zvol paradigma podle tvé logyky a přístup ke kódeu podle tvého myšlení...

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.150.–
Matěj Andrle
~ Anonymní uživatel
1347 příspěvků
17. 8. 2013   #11
-
0
-

prvně, logiky

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.150.–
m4r100
Návštěvník
17. 8. 2013   #12
-
0
-

#10 Matěj Andrle
Jezdit na lyzich ses nikdy neucil co.. Ucis se od nekoho, kdo ti ukazuje spravny zpusob, styl. Nepujdes poprve v zivote na sjezdovku bez toho abys aspon nekoho nekdy videl sjizdet kopec. Myslim, ze bez zakladnich znalosti bys nevedel ani jak si zapnout boty, natoz na tech lyzich jet.

A to stejne je v programovani. Potrebujes nejaky zdroj pocatecnich informaci, nekomu vyhovuji knihy, nekomu videa a dalsimu osobni mentor. Ten tvuj zaver:  "Ne. Jdi programovat. Žádné knihy, žádný internet. Prostě programuj", je absolutne scestny. Jak muze programovat, kdyz nevi jak? Ma si to vycucat z prstu?

Jak jsi zacinal ty? Stahl sis visual studio (eclipse, idea, ...) a najednou zacal psat kod? Je to asi tak realne jak to, ze se narodi dite, ktere ve svych prvnich slovech vymysli revolucni teorii.

Pokud cokoliv napises nekdy na nejakem foru, tak si dej pred odeslanim 24 hodin pauzu na promysleni. Protoze jinak odesilas nehorazne bludy a tim, ze pouzivas svoje jmeno si vytvaris nepeknou vizitku.

Nebudu uz dal s tebou diskutovat, mozna za par let az vyrostes. Vem si z meho prispevku co chces, ale pamatuj, ze jenom ty sam si budujes svoji budoucnost.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.157.167.–
Šťouchal0
Stálý člen
17. 8. 2013   #13
-
0
-

#8 Adadfefek
Ahoj,

osobně jsem začínal tak, že jsem (skoro omylem) získal zakázku na PHP projekt. Tak jsem začal vyhledávat co vlastně musím umět, abych mohl zakázku dokončit. Koupil jsem si knihu (v češtině, byl to úvod do programování PHP + MySQL databáze). Nyní (po několika letech) už umím programovat lépe, v práci mám kolegu s 10-ti lety praxe, který mi v případě problémů pomáhá (mentoruje).

Aktuálně bych na to šel tak, že bych se naučil principy programování (jedno v jakém jazyku, když pochopíš principy, tak jiný jazyk se stejným paradigmatem se poté už naučíš snadno/rychle) a šel "kutit". Dát si cíl (reálný, žádný Doom 3) a zkoumat co vlastně k dokončení potřebuji. - Proč takto? Protože brzy jsou vidět výsledky, přestože se nerozumí všemu (to lze dohnat, ale když člověk ztratí zájem, tak je to horší).

K literatuře - osobně mi vyhovuje přečíst si nějaký opravdový úvod do jazyka / technologie (klidně česky, stylem "buldozer" - přeskakuji co znám, přeskuji co mi aktuálně nepříjde podstatné, hledám a čtu pouze to, abych se co nejrychleji posunul). Když do technologie proniknu, tak poté už je to složitější, podle toho co zrovna potřebuji, tak základem je manuál a pak lidmi ověřené publikace.

Dalším - velice dobrým zdrojem informací jsou práci ostatních lidí (např. na GitHubu se povaluje spousta knihoven, do kterých lze zdarma nahlédnout).

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.8.–
Matěj Andrle
~ Anonymní uživatel
1347 příspěvků
17. 8. 2013   #14
-
0
-

Ja začal tak, že jsem si táhnul Petra a programoval jsem. Neznal jsem nic - a učil jsem se z hotových programů... (Daly se prohlédnout i z executable verze.) Pak jsem si něco málo přečel o C# na síti Devbook.cz. Jenže jsem si nevzal knížku a nejel jsem řádek po řádku podle ní... Učil jsem se z hotových řešení a došel jsem až ke strojovým instrukcím... Nyní si již hraji i s HW - prostě celý PC - od železa, MBR, VBR, FS, OS,... jsem schopen si postavit sám...

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.150.–
Matěj Andrle
~ Anonymní uživatel
1347 příspěvků
17. 8. 2013   #15
-
0
-

Nevím, jak se dá vyrůst z nadprůměrného IQ. Každopádně ano - jsem chytřejší - pročež jsem si mohl dovolit zmíněný postup. Jenže když napíšeš, že programovat chtějí i průměrní lidé, píšeš bludy ty. Chtít můžou. Ale inteligence je podmínkou k programování. Tedy pokud se někdo rozhodne programovat, asi se na to cítí dostatečně inteligentní. Pročež mohu počítat se zvýšenou schopností učit se a tak mohu napsat, ať se učí přímo praxí... Pokud to nedokáže, jak je pravděpodobné, že z něho bude programátor? A teď na mě zase vylezete, že programovat chtějí i průměrní lidé - a to prostě jen tak pro radost. A tedy, že nemají zvýšenou schopnost se učit, ale že si chtějí udělat jen něco pro svůj zájem. Ano - dnes to možné je. Já to ale nepovažuji za správné - to je můj názor. Přijde mi to jako ztráta času. Ale hned proto nemusím být blbec atd. Myslím si, že programovat by se mělo doopravdy - a s velkým potenciálem. Myslím si, že by programátor měl znát každou součástku, jako řidič musí prokázat znalosti o autu při pokusech získat řidičský průkaz....

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.136.150.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý