ADC prevodnik/vystup !Prosim pomoc! – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

ADC prevodnik/vystup !Prosim pomoc! – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comADC prevodnik/vystup !Prosim pomoc! – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Hanisss0
Newbie
1. 5. 2011   #1
-
0
-

Zdravim lidi. Prosim o pomoc a trpelivost se mnou, potrebuji neco rychle doresit a jsem v tom zacatecnik.

Mam program pro rizeni servomotoru a nacita taky hodnoty z potenciometru, to je vedlejsi, servomotor - pwm, vsecko nastaveno funkcni, cteni ad prevodniku z potenciometru, chapu, hotovo, ale potrebuji s necim pomoct, fakt si nevim rady.

Celou vec mam navrhnutou a vyresenou tak ze z procesoru bude odchazet urcita informace a to na ADC7. Jak mam v programu napsat, aby resenou, jiz prectenou digitalni hodnotu 0-1023 zapsal na ADC7. Cteni, admux, adcsra chapu, ale zapis? todle nevim. A jeste jedna otazka k tomuto, nejde odeslat hodnotu jako 0-5V?? jako DA prevod to nejde, ze? Resi se to nejak pres PWM? Hned za ADC7 mam napajeny operacni zesilovac ktery zvetsuje 2x, chtel bych aby mi z desky lezlo 0-10V. Pomozte mi s tim prosim!!

Programuju v C - AVRstudio, Procesor ATmega16, diky!

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.29.123.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
1. 5. 2011   #2
-
0
-

To Hanisss : atmely (resp 8b jednocipy jako takovy) moc casto DA prevodniky nemaji.. muzes si nejakej sehnat a zesilit vystup... muzes zneuzit i PWM a vhodnej vystupni filtr... nemuzes vygenerovat nejakou napetovou uroven jen tak
muzes si i udelat R-2R mustek - jako jednu z nejjednodussich variant DA prevodniku

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.152.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Hanisss0
Newbie
1. 5. 2011   #3
-
0
-

Jj ja vim. Musi se to udela pres PWM. Ale nevim si s tim rady. Normalne co mam to ovladani serva, to jsem pochopil, mam tam fastPWM a dobre, ale v tomto se ztracim. Helfnete mi s tim pls. Koukal sem do toho pul dne a jsem z toho blby. Nemate nekdo nejaky podobny kod pro inspiraci nebo nejaky odkaz kde bych to pochopil nebo mozna zrovna to co potrebuji? Moc diky za pomoc!!!

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.29.123.–
KIIV+42
God of flame
1. 5. 2011   #4
-
0
-

// atmega88

DDRD = 0x68; // OC0A OC0B OC2B jako vystupy
DDRB = 0x08; // OC2A jako vystup
PORTD = 255; // na vstupech hodit pull upy (na vystupech log 1)
PORTB = 255;
PORTC = 255;

TCCR0A = 0xA3; // oba kanaly na fast PWM
TCCR0B = 0x01; // prescaler na 1 (zaroven je to i start T0)
TCCR2A = 0xA3; // oba kanaly na fast PWM
TCCR2B = 0x01; // prescaler na 1 (zaroven je to i start T2)

// nastaveni stridy pro jednotlive kanaly
OCR0A = 0;
OCR0B = 100;
OCR2A = 150;
OCR2B = 200;


Vesmes musis:
nastavit odpovidajici pin jako vystup,
nastavit rezim casovace pro ten pin,
nastartovat casovac,
nastavit hodnotu stridy ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.142.234.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
AB
~ Anonymní uživatel
40 příspěvků
2. 5. 2011   #5
-
0
-

A jaký hlubší smysl má přečíst analogovou hodnotu, převést na digitální
a pak tutéž hodnotu převést zpátky na původní analogovou?

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.115.249.–
Hanisss0
Newbie
2. 5. 2011   #6
-
0
-

To AB: smysl to ma tom, ze mikroprocesor pouze odesila namerene hodnoty formou 0-10V a stejne tak prijima. A v zavislosti na tom ridi servomotor. Takze jde spis jen o nastaveni registru, zpracovani signalu atd. Zbytek a to podstatne je rizeno PLC.

To KIIV: diky, ted musim na chvili pryc, hned potom na to mrknu, dik! Kdyz se nekde ztratim, dam vedet.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.29.123.–
KIIV+42
God of flame
2. 5. 2011   #7
-
0
-

To AB : co impuslni rezim rizeni tranzistoru? vychazi to mnohem zajimaveji nez spojity.. co se tyce ztrat

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Hanisss0
Newbie
2. 5. 2011   #8
-
0
-

To KIIV : Bohuzel jsem se tu dostal az pozde a nestihl jsem moc vykoumat. Jasne no, casovat TCCR1A a TCCR1B mam pouzit na ovladani toho serva. Na TCCR0 pisou ze umi taky pwm, tak to postuduju zitra, rano moudrejsi vecera, ale hlavni problem v tomto je, ze nemuzu pochopit jak ten signal pwm udela na vystupu 0-5V...kdyz tam nastavim nejaky druh pwm jak mam z toho udelat toto? Diky za trpelivost a hlavne za pomoc!! Zitra se tomu budu venovat tak snad na me bude mit nekdo tady cas:-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.29.123.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Prosím pomoc! — založil Tomok

Prosím o pomoc — založil mergle

Prosím pomoc — založil Michal

Prosím pomoc — založil Matej

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý