Ahojte, začínám v Pascalu a sem spíše samouk :D snažil sem se postupně pochopit příkazy v pascalu a teď sem se pustil do nějakýho programu, zkusil sem textovou hru, (takovíto jdete doprava vidíte tohle co uděláte?). Začalo to dobře vše fungovalo jak má ale teď sem se zasekl a nefunguje mi to mohli by jste se na to někdo podívat a trochu mi pomoct? Díky :D
Fórum › Pascal
Rada
Jé, dračák :-)
Chtělo by to nějaký ucelený systém, takováhle halda ifů se nedá zvládnout.
Nejlepší bude, když si to pro začátek představíš jako gamebook: jestli chceš otevřít dveře, otoč na stránku 30, jestli půjdeš zpátky, otoč na 12 a tak. Na to budeš potřebovat jenom dvě věci:
- jednu číselnou proměnnou (aktuální stránka, na které zrovna jsi), kterou na začátku nastavíš třeba na 1.
- proceduru, které dáš číslo stránky a ona ti na obrazovku vypíše co se stalo a přehled možných voleb, a případně při určitém čísle stránky ukončí hru. Napoprvé to můžeš vyřešit třeba příkazem Case a spoustou Writeln, časem třeba všechny texty přesuneš do externího souboru, to už je jedno.
Hráč si přečte, co se stalo, a zadá číslo, na které se má skočit. Jednoduché a snadno očůratelné (pokud neošetříš, která čísla se na které stránce můžou zadávat a která ne), ale na rozjezd to bude stačit. Až ti bude bezchybně fungovat procházení mezi stránkami, můžeš začít vymýšlet dodatky jako volby jednou klávesou, soubojový systém, inventář, životy a podobně.
Hodně štěstí ;-).
Moje stránka.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Moderátoři diskuze