C# pro začátek? – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

C# pro začátek? – C / C++ – Fórum – Programujte.comC# pro začátek? – C / C++ – Fórum – Programujte.com

Sunshinekx0
Newbie
10. 7. 2011   #1
-
0
-

Ahoj,

začínám s programováním.  Našel jsme si zde a také na internetu spoustu článků, příspěvků na tot téma, ale chtěl bych k tomu připojit i další své otázky. Zkušenosti mám s PHP (úprava kódu), (x)HTML, CSS atd. nepočítám. Jde mi o to s čím začít, když chci později přejít na C++.

Jako vhodná alternativa se mi líbí právě jazyk C#, ale nechci u něj déle zůstat hlavně kvůli programování pod/pro jinou platformu (Linux). Do budoucna bych chtěl dělat hlavně aplikace a to zřejmě síťové, protože mě toto téma také zajímá (bezpečnost, ochrana, aj.). Je pro to C++ vhodný adept?

Zatím jsem tak 5dní strávil nad Vývojovými diagramy (5 popsaných A4) a přečetl pár listů právě o C++. V minulosti jsme upravoval také source v C++ (WoW server). Chtěl bych se naučit právě programátorsky myslet - zatím nevím co si pod tím mám představit? Naučit se alogritmizaci (něco mi už daly ty diagramy) a poté přejít. Jistě by se dalo C++ prokousat jako s prvním vyšším jazykem, ale nevím, jeslti to je dobrý nápad a nebude to trochu kontraproduktivní, nebo pomalé. Chuť je, ale strach také.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.178.93.–
crazy
~ Moderátor
+10
Grafoman
10. 7. 2011   #2
-
0
-

#1 Sunshinekx
no pokud chceš přejít na C++, tak asi nejlépe se na něj přejde z C (což je pochopitelné). Ale můžeš začít i zrovna s C++. Pokud s ním budeš zrovna začínat, tak bych ti doporučil knihu "Rozumíme C++".
A C/C++ je na síťové aplikace výborný adept. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.90.–
All you need is vision and time.
Peppy0
Stálý člen
10. 7. 2011   #3
-
0
-

Upravoval si WoW Server? To znamená, že ovládaš syntax a OOP? Čo si tam robil? Poznáš SQL? Naučiť sa myslieť ako programátor sa dá aj na Pascale a Imagine. No. Záleží na tebe. Fakt v tom nevidím rozdiel, akurát to, že C# je "bezpečnejšie" na spôsobenie možných chýb...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.147.–
Qt, QML, C++
Sunshinekx0
Newbie
10. 7. 2011   #4
-
0
-

No já právě nevim, jeslti bude lepší začínat třeba v C, C# nebo mám jít až do Delphi, Pascal a této sféry. S tou úpravou - staral jsme se o Linux a chod serveru, tedy emulátoru jako takového tzn. kompilace, stahování z Gitu a do toho patřila i úprava kódu a přidávání fixů. Nedělám to už zhruba půl roku - jinak kódu jsme tak nějak rozuměl, jako struktuře. SQL snad ještě také umim, ale zase jsme s tím dlouho nedělal (MySQL). Poslední půl rok jsme se zajímal právě o síťe a HW.

o záleží na mě, jenže já s tím nemám moc zkušeností - takže musím věřit Vám :)

Nahlásit jako SPAM
crazy
~ Moderátor
+10
Grafoman
10. 7. 2011   #5
-
0
-

#4 Sunshinekx
Doporučil bych ti to C. Bude to ze začátku náročnější než C#, ale naučí tě velmi dobrým zvykům, které se ti budou v budoucnosti hodit. (myslím tím správu paměti, atp.)

Nahlásit jako SPAM
Lordest0
Super člen
10. 7. 2011   #6
-
0
-

Do C# by som sa nepúštal, jedine že by si chcel robiť len pre win, keďže jeho zámer je iba lepšia implementácia s winom, je trochu jednoduchší a stará sa o veľa vecí za teba. To znamená, že neskôr by bol prechod ťažší.

Ako bolo spomenuté, skôr by som začal s tým C alebo rovno C++.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.240.–
Sunshinekx0
Newbie
10. 7. 2011   #7
-
0
-

Dobrá, budu vám věřit. Právě proto bych u toho C# nezůstal, kvůli programování jen pro win, jen sem i ten jazyk líbil jako kódem. Knížek o C++ jsem stáhnul hodně - stáhl jsme jen jen z důvodu prohlédnutí, jinak bych se z monitoru učit nemohl, takže je později koupím (Mistrovství v C++, OOP v C++ a další různý). Ale pro C jsme skoro nic nenašel až na jednu knížku na půdě Učebnice jazyka C - Herout z roku 1994. Je to dobrá kniha? Zřejmě se v tom jazyce od rok nic nezměnilo, ale jeslti nebude učit nějaký starý postupy a podobně. Můžete nějakou knížku pro C doporučit? JE seriáln tady na stránkách dobrý?

Dále co se týče editorů v Linuxu používám Emacs existuje nějaký lepší, třeba přímo a jen pro C? Občas zavítám i na Win - tam zatím nic nepoužívám pro vyšší programovací jazyky, co byste doporučili?

Nahlásit jako SPAM
bohetik0
Stálý člen
10. 7. 2011   #8
-
0
-

Pro c ?

Asi Anjuta(gnome) nebo Kdevelop(Kde)

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.85.240.–
crazy
~ Moderátor
+10
Grafoman
10. 7. 2011   #9
-
0
-

#7 Sunshinekx
Učebnice jazyka C od Herouta je velmi dobrá knížka.

Nahlásit jako SPAM
fixa0
Newbie
10. 7. 2011   #10
-
0
-

Učebnice jazyka C od Herouta je uznávaná a veľmi odporúčaná. Ja som si ju takisto dal objednať, keďže C budem potrebovať. Len pre info... je aj novšia verzia ako spomínaná, viď TU:

http://www.martinus.sk/?uItem=74741  a takisto je aj 2. diel z roku 2008 tuším...

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.101.–
10. 7. 2011   #11
-
+1
-
Zajímavé

#1 Sunshinekx
Je to jednoduché, taková otázka nemá už z principu význam. Vůbec nezáleží na tom, s čím začneš. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.217.52.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
bohetik0
Stálý člen
10. 7. 2011   #12
-
0
-

#10 fixa
Jestli to je od koppu.Tak ta je pro začatečníka podle mně zložitá.

Mám jí doma.

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.85.240.–
10. 7. 2011   #13
-
0
-

#7 Sunshinekx
A mohu se zeptat, pro co bys chtěl ještě programovat? C# v žádném případě není jen pro Win, to je zásadní omyl.

Nahlásit jako SPAM
Sunshinekx0
Newbie
10. 7. 2011   #14
-
0
-

Ano, je to nakladatelství KOPP. Ono asi nic pro začátečníka nebude lehké, zatím se mi to zdá ke čtení dobré, navíc jinou alternativu prozatím nemám.

Já teda prozatím nevím, ale u všeho je lepší začínat na něčem, co je blízké cílu a je to na pochopení lehčí. Jeslti tady doporučují C, tak jim budu věřit.

Chtěl bych také programovat pod/pro Linux, jasně .NET je dostupný na linuxu pod názvem Mono, ale oc jsme přečetl a co i tady radí je, že C# je dost osekaný a kdyý je možnost naučit se víc věcí tedy např. tu práci s pamětí a podobně, tak proč zůstavat u něčeho "horšího".

Nahlásit jako SPAM
yetty_001
~ Redaktor
+5
Super člen
10. 7. 2011   #15
-
0
-

Pokud bych se měl vrátit k tomu, jak se naučit myslet jako programátor, můžu doporučit zkusit si vyřešit pár problémů z KSP - http://ksp.mff.cuni.cz/. Kromě toho, že jsou to často zajímavé problémy, tak mají stejně tak zajímavé řešení. A navíc pokud bys byl náhodou středoškolák, můžeš se zúčastnit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.180.203.–
10. 7. 2011   #16
-
-1
-
Mimo téma

#14 Sunshinekx
Ono v praxi to programování pro Linux není moc užitečný (1 % je docela málo), ale budiž.

Jazyk C# je v Monu pochopitelně plně podporován, ale je nutné si uvědomit, že Mono není portací .NET frameworku na linux, ale že jde o další implementaci CLR, která může být binárně kompatibilní, ale nikdy nebude podporovat veškeré knihovny. Přenositelnost je tedy především na úrovni jazyka a to i v případě C++ a dalších.

Dál je dobrý vzít v úvahu mobilní platformy, který maj (pánové prominou) daleko větší význam, než nějakej linux. Tady se  C# (.NET) velice hodí, protože umožňuje vyvíjet pro Android, iOS i WP7 s přístupem k API telefonu. Dosáhnout téhož při nativním vývoji nebo s HTML5 je několikanásobně dražší. Ale to tě jako začátečníka teď nemusí zajímat.

Nahlásit jako SPAM
yetty_001
~ Redaktor
+5
Super člen
10. 7. 2011   #17
-
+3
-
Zajímavé

#16 djanosik
Pozor! Linux je 1% na desktopech. Pokud chce dělat síťové věci, tak se pravděpodobně bude motat dost okolo serverů, kde je na tom Linux podstatně lépe. A na server bych opravdu C# netahal...

Nahlásit jako SPAM
10. 7. 2011   #18
-
0
-

#17 yetty_001
Pravda, na serverech je zastoupení vyšší. Proč bys tam C# netahal? Kvůli výkonu?

Nahlásit jako SPAM
Sunshinekx0
Newbie
10. 7. 2011   #19
-
0
-

yetty_001: Jo děkuji za odkaz. No právě já si to pořád nědokážu představit co to znamená "myslet jako programátor", kouknu na to a náhodou středoškolák jsem - 4-letý cyklus gymnázia.

No důležité je brát v úvahu to "v praxi". Záleží na tom, co chce vlastně uživatel dělat, jak jsme říkal zajímají mě sítě s tím souvisí i správcovství. Momentálně jsem se dostal k správcovství počítaču a serveru v jedné německé firmě. Firma si tu dělala pobočku a já tma pomáhal s budováním IT zázemí no a tak si mě tam nechali. Já jsem doporučil migraci na Linux a s tím přišlo spousty automatizací a podobně, které teď řeším přes Bash a init.d - které by šly efektivně nahradit nějakým programovacím jazykem. A v budoucnu bych rád dělal něco takovýho ve větších firmách, takže se to bude cekem hodit. :)

Nahlásit jako SPAM
yetty_001
~ Redaktor
+5
Super člen
10. 7. 2011   #20
-
0
-

#18 djanosik
Spíš kvůli tomu (mluvím o Linuxu), že to není potřeba a je zbytečné si tím zaplácat server. Pokud bych chtěl hostovat ASP.NET nebo něco podobného s tímto související, raději bych na to vzal Windows server, protože bych si tím ušetřil řadu problémů.  A problémům se snažím vyhýbat. Protože je-li většina aplikací v C# psaná pro Windows, na Linuxu by to většinou byla pakárna.

Nahlásit jako SPAM
10. 7. 2011   #21
-
0
-

#20 yetty_001
To ano. Nemá smysl psát v C# aplikaci, která bude primárně pro Linux, stejně tak v případě ASP.NET.

Nahlásit jako SPAM
Sunshinekx0
Newbie
10. 7. 2011   #22
-
0
-

Jinak co se mobilních zařízení týče, tak ty jdou velkým obloukem mimo mě. Já vlastním již několik let SE W200i a mám permanentně vypnuté tóny, takže se mi nikdo nedovolá. Navíc mě otravuje tlačení v kapse na stehno. :-D

Ale i tak děkuji za názory a když se někdy dostanu k WinServeru, tak budu nad C# uvažovat, jelikož se mi líbí.

Nahlásit jako SPAM
Sunshinekx0
Newbie
10. 7. 2011   #23
-
0
-

Ještě budu jendou otravovat. Teď budu dlouho pryč, takže musim žít s notebookem, kde mám jen W7 a nechci tam přidávat Linux. Takže bych se chtěl ještě zeptat na nějaký IDE pro Win. CO pro mě bude lepší Dev-C++ nebo MS Visual Studio? Lepší asi bude, když si zprvu budu psát všechno ručně a pak, až to buud víceméně znát, používal i ty pomocníky.

Nahlásit jako SPAM
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 66 hostů

Podobná vlákna

C# zacatek — založil Alan

Zacatek — založil alannek

Zacatek — založil Murray

Moderátoři diskuze

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý