Mám přenosný disk, jenže zničehonic ho Windows přestaly odmítat číst. Zkusil jsem jej připojit k televizi - ta z něj většinu dat přečetla. Televize běží na linuxovém jádře a předpokládám, že linux to má s filesystém nějak lépe vyřešené než Windows. Rád bych tedy zkusil nabootovat do nějaké live distribuce a z ní zkusit disk opravit (nejenom překopírovat soubory; nemám je kam dát).
S Linuxem jsem nikdy pořádně nedělal, tak nevím jestli je v něm v základu nějaká funkce pro obnovu disku. Jde to? A jak na to?
Předem děkuji za odpověď
Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.110.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
Ak si nahodis nejake jednoduche distro s prostredim Gnome (resp. Gnome-based) napr. Ubuntu (co je pravdepodobne), mozes skusit aj Disk Utility, ktore by tam uz malo byt. Je tam moznost skontrolovat aj opravit disk, a bolo by to pre teba aj jednoduchsie kedze je to v gui.
Nakonec jsem našel ještě jednodušší způsob - použít Windows 7. XP disk nebrala, W7 se mě hned po připojení zeptaly, zda-li chci disk opravit. Povedlo se úspěšně.
I tak díky za rady.
Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.110.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
#1yaqwsx
jo de to ale doporucuju stejne ty data nejdriv zalohovat pac to neni jistota ze se to opravi u tehlech operaci to je takovy dost riskantni to delat bez zalohy, verte mi..