Prevody mezdi číselnými sústavami – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Prevody mezdi číselnými sústavami – Pascal – Fórum – Programujte.comPrevody mezdi číselnými sústavami – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené.
Kéfas0
Návštěvník
17. 9. 2011   #1
-
0
-

mám vytvoriť program ktorý bude robiť prevody medzi decimálnou a hexadecimálnou číselnou sústavou. ukazem vám zdrojak: mohly by ste mne poradit ako by som to mohol zjednodušit?

program Hexadecimall;
  var a : longint;
      ab : longint;
      ac : longint;
      ca : longint;
      pole : array [1..6] of char;
      pole2 : array [1..6] of char;
      Koniec : String;
begin
  repeat
    begin
    pole[1]:='A';
    pole[2]:='B';
    pole[3]:='C';
    pole[4]:='D';
    pole[5]:='E';
    pole[6]:='F';
    pole2[1]:='A';
    pole2[2]:='B';
    pole2[3]:='C';
    pole2[4]:='D';
    pole2[5]:='E';
    pole2[6]:='F';
    ab:=16;
      writeln('Dobrý deň, tento program robí prevody z desiatkovej do šestnástkovej číselnej sústavy.');
      writeln();
      writeln('Prosím vás o napísanie čísla pre prevod.');
      readln(a);
      ac:=a DIV ab;
      ca:=a MOD ab;
       begin
        if ac = 10 then
        begin
        writeln(pole2[1],ca);
        end;
        if ac = 11 then
          begin
            writeln(pole2[2],ca);
            end;
            if ac = 12 then
            begin
            writeln(pole2[3],ca);
            end;
            if ac = 13 then
            begin
              writeln(pole2[4],ca);
              end;
              if ac = 14 then
                begin
                  writeln(pole2[5],ca);
                  end;
                  if ac = 15 then
                    begin
                      writeln(pole2[6],ca);
                      end;
      if ca = 1 then
          writeln(ac,'1');
          end;
         if ca = 2 then
         begin
         writeln(ac,'2');
         end;
         if ca = 3 then
         begin
           writeln(ac,'3');
           end;
           if ca = 4 then
           begin
             writeln(ac,'4');
             end;
             if ca = 5 then
             begin
               writeln(ac,'5');
               end;
               if ca = 6 then
               begin
                 writeln(ac,'6');
                 end;
                 if ca = 7 then
                 begin
                 writeln(ac,'7');
                 end;
                 if ca = 8 then
                   begin
                     writeln(ac,'8');
                     end;
                     if ca = 9 then
                       begin
                         writeln(ac,'9');
                         end;
      if ca = 10 then
          begin
         writeln(ac,pole[1]);
           end;
       if ca = 11 then
            begin
           writeln(ac,pole[2]);
           end;
       if ca = 12 then
          begin
       writeln(ac,pole[3]);
          end;
       if ca = 13 then
           begin
       writeln(ac,pole[4]);
           end;
       if ca = 14 then
           begin
       writeln(ac,pole[5]);
            end;
       if ca = 15 then
           begin
       writeln(ac,pole[6]);
         end
         else
       writeln('Pre ukončenie napíš "Koniec", pre pokračovanie stlačte klávesu ENTER.');
        readln(Koniec);

     end;
     until (Koniec = 'Koniec');
 end.
Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.200.–
zlz
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
17. 9. 2011   #2
-
0
-

   

const
  hextab: string = '0123456789ABCDEF';

var
  num: longint;
  hex: string;

begin
  readln(num);

  hex := '';
  repeat
    hex := hextab[num mod 16 + 1] + hex;
    num := num div 16;
  until num = 0;

  writeln(hex);
end.

Ošetření záporných a nečíselných hodnot si udělej sám.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Kéfas0
Návštěvník
17. 9. 2011   #3
-
0
-

#2 zlz
diky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.200.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Převody jednotek — založil LEON

Převody jednotek — založil jOSiX

Převody jednotek — založil Pekary

Převod mezi číselnými soustavami — založil Hnusný_Slimák

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý