FIT x FI MUNI – Vzdělání – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

FIT x FI MUNI – Vzdělání – Fórum – Programujte.comFIT x FI MUNI – Vzdělání – Fórum – Programujte.com

 

Mikeek
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
18. 9. 2011   #1
-
0
-

Dobrý den,
rád bych Vás poprosil o radu. Jsem v maturitním ročníku a přemýšlím nad volbou VŠ.
Momentálně jsem na technické SŠ v Brně, obor IT. Velmi mne baví a láká programování a informatika a proto bych se tomu chtěl věnovat i dále na VŠ a pokud možno i v pozdějším zaměstnání.

Vás se chci zeptat, která škola mi po této stránce dá nejvíce? Vím, že na VUT FIT musím podstoupit 3 roky obecné informatiky a poté se to rozvětvuje do více proudů, ovšem žádný z nich mi nepřišel "programátorský". (předpokládejme že bych se tak daleko dostal :D). Se školou problémy nemám (jsem jedničkář), avšak biflování pojmů do hlavy neholduju..

Dále mne zaujala MUNI, Matematická informatika a Aplikovaná informatika, ovšem slyšel jsem že na MUNI je to veskrze o teorii, načež na VUT o praktickém využití vědomostí.

Dodneška převládala VUT FIT, ovšem po pročtení pár témat na tomto fóru už opravdu nevím. Na MUNI se mi líbí možnost výběru, na FIT zase praktičnost a (podle článků studentů a tak) více volnosti (co se týdě povinných návštěv přednášek).

Poradili byste mi prosím Vás, kam bych měl jít, chci-li být budoucí programátor? :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.157.–
crazy
~ Moderátor
+10
Grafoman
19. 9. 2011   #2
-
0
-

#1 Mikeek
pokud tě opravdu BAVÍ programování, tak bych ti doporučil FIT a obor Softwarové inženýrství. Tam se naprogramuješ až dost...

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.32.113.–
All you need is vision and time.
Mikeek
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
19. 9. 2011   #3
-
0
-

Počkej jak to mysliš s tim oborem? Bakalářské studium na FITu je pouze jedno ne? No programování mne baví, ale baví mne i ostatní (sítě atp), grafiku bych raději neměl, nechci komentovat své výtvarné nadání pod úrovní 4 letého dítěte :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.240.176.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
19. 9. 2011   #4
-
0
-

#3 Mikeek
grafikou neni samozrejme mysleno jako ze dostanes nakreslit skicu budovy FIT :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
mikeek
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
19. 9. 2011   #5
-
0
-

to je mě jasny, chtěl jsem to podat jako obecnej příklad :). Jinak teda nevím no... mým snem bylo VUT FIT, ovšem z ohlasů za posledních pár dní mne FI MUNI přesvědčuje o svých kvalitách více než FIT. No nic, počkám na další názory a rady studentů FITu a MUNI :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.240.176.–
19. 9. 2011   #6
-
0
-

Na každé VŠ z tebe udělají prototyp dobrého zaměstnance ve zvoleném oboru. Takže pokud chceš být dobrým zaměstnancem, jednu z těchto škol si určitě vyber. Doporučuji FI MUNI, jsou zde velice kvalitní profesoři i studijní materiály. Je pravda, že obory jsou spíše teoreticky zaměřené, ale to ti nebrání aplikovat znalosti v praxi. Navíc, poznáš zde, zda umíš opravdu programovat nebo si to jen myslíš.

Pokud chceš dělat business, na školu raději zapomeň (myslím prezenční studium) - nic se nenaučíš a stejně neupotřebíš. Stačí zaměstnat schopné programátory jako ty :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.92.–
mikeek
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
19. 9. 2011   #7
-
0
-

No raději budu dobrej zaměstnanec než buisinessman. Sice pravidelná docházka není můj přítel, ale to je dáno současnou SŠ, kde je častá návštěva plýtvání času.

Chtěl jsem se zeptat, jak je to s těmi předměty na FI MUNI? Dá se někde najít přehled povinných a volitelných předmětů v prvním semestru atp.? Na stránkách FITu jsem to našel a tak bych to rád porovnal i s FI :).

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.34.–
sputnikone+1
Věrný člen
19. 9. 2011   #8
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.44.–
mikeek
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
19. 9. 2011   #9
-
0
-

#8 sputnikone
Děkuji :).

Nevím. Nějak se mi nedaří na FI MUNI najít obor, který by více méně odpovídal studiu na FIT (o studiu na FITu jsem četl na stoyanově blogu). Možná se pletu a někdo mi to tu vyvrátí. Dle mě je FIT plné nějakých projektů a stále člověk něco tvoří a programuje. Na FI MUNI mi vše přijde velmi teoretické bez praktického ověřování a s mnohem menší mírou programování a projektů. Nebo je tu snad nějaký takový obor?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.34.–
RePRO0
Super člen
20. 9. 2011   #10
-
0
-

Zdravím,

a nechceš zkusit Aplikovanou informatiku v Jihlavě? Škola stojí za prd, ale programuje se tu celkem dost.

1. semestr:

  • C

2. semestr: 

  • C++

3. semestr:

  • C++ více dopodrobna (více algoritmizace)

4. semestr:

  • Mikroprocesorová technika (programy pro ATMega644 v C
  • Počítačová grafika (grafika v OpenGL - GLUT)
  • Programování Win32 aplikací (Win API - C++ Builder)
  • Tvorba WWW (PHP)

No a teď mě v 5. semestru čeká:

  • Java
  • .NET (C#) 
  • Programování ASP aplikací
  • Mikroprocesory RISC (programy pro PIC18F452 v assembleru)

Tady je odkaz na studijní plán: https://is.vspj.cz/studijni-plany/index/plan/14 [musíš sjed dolů].

Jinak máš tady předměty i Počítačové sítě 1 i 2 (které jsem absolvoval a pohodička).

Docela na pytlačku jsou ty elektro zaměřené předměty, s těma mají studenti většinou potíže [elektrotechnika 1, elektrotechnika 2, číslicové systémy]. Tak jsem udělal trošku mini propagaci našemu oboru a mohu zase odejít. :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.82.185.–
Software: C; C++; C#; Pascal; Delphi; Java Webdesign: PHP; MySQL; CSS; jQuery; Ajax; Javascript; OOP
mikeek
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
20. 9. 2011   #11
-
0
-

No nezní to špatně, ale nejraději bych zůstal v Brně. Resp. ja bydlim u Přerova, takže v záloze mám Palackého Univerzitu, ale preferuji to Brno :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.34.–
mikeek
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
21. 9. 2011   #12
-
0
-

Tak, prozkoumával jsem předměty jednotlivých oborů a tak a do výběrového řízení se mi dostaly tyto možnosti:

1) FIT VUT

2) FI MUNI - Paralelní a distribuované systémy

3) FI MUNI - Počítačové systémy a zpracování dat, zaměření - Správa počítačových systémů

4) FI MUNI - Aplikovaná Informatika

5) UPOL - Aplikovaná Informatika

Přihlášky budu dávat na všechny 3 školy, ovšem na FI MUNI nevím který obor si vybrat, máte někdo zkušenosti s těmito obory (+nejlepe srovnani s ostatními a s FIT)?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.34.–
mc
~ Anonymní uživatel
12 příspěvků
21. 9. 2011   #13
-
0
-

#12 mikeek
Jsem student oboru FI MUNI - Paralelní a distribuované systémy (ParaDiSe :-)), rád ti zodpovím jakékoli otázky, pokud budeš chtít.

Jinak v tomto oboru, ačkoli se to podle názvu nezná, se potkáš s velkým množstvím teorie. Takže je dobré být alespoň trošku kamarád s algoritmizací, algebrou atp. Na druhé straně je v tomto oboru dost předmětů zaměřených prakticky, především na paralelní a distribuované programování (předměty doc. Barnata - https://is.muni.cz/osoba/xbarnat#…).

Pak si všimni ve výše odkazované Žluté knize (studijní katalog FI), že na FI jsou v podstatě dvě skupiny oborů, jedna se Základem I, druhá se Základem II. Tyto se dost liší - jeden základ je více "aplikovanější" (termín zažitý na FI), druhý "teoretičtější". Hlavní je vybrat si základ, který tvoří většinu povinných předmětů, v rámci základu už se obory liší docela málo, takže není problém v půlce studia změnit obor. Přejít na obory s různým základem jde také, jen musíš víc "dohánět".

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.220.–
mikeek
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
22. 9. 2011   #14
-
0
-

#13 mc
Děkuji za odpověď.

Mě primárně de o srovnání tady těch oborů na MUNI. Upřímně pořádně ani nevím, co si pod "Paralelní a distribuované systémy" mám představit :). Jinak bych se spíš chtěl dozvědět, který z těch tří je tak nejvíte na programování zaměřen a nejméne teoretický

Další možnost mne napadlo to CVUT FIT Softwarové inženýrství, ale do Prahy se mi nechce, v Praze je draze :D. Ale i kvůli přítelkyni a tak :).

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.240.176.–
Wannabie
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
22. 9. 2011   #15
-
0
-

Myslím že by jsi měl vybírat i z jiných pohledů. Co jsem slyšel tak na FIT VUT se ke studentům nechovají zrovna nejlépe ale zase mají v aulách zásuvky pro každého, novější budovy a  lepší vybavení. 

Zajímavost pro odlehčení:

Za první týden mám na FI MU nakóděno více než spolužák na FIT VUT   

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.137.–
mikeek
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
22. 9. 2011   #16
-
0
-

#15 Wannabie
Samozřejmě hledím právě i na přístup ke studentům atp. :). Vím že v tomhle ohledu VUT poněkud v poslední době klesá (aspoň co jsem četl v diskuzích). Na jakém oboru jsi ty, mohu-li se zeptat? :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.34.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
23. 9. 2011   #17
-
0
-

Nicmene musim podotknout ze se clovek u ucitelu s dobrym pristupem malo kdy neco naucil...

zatimco prisny ucitel dokazal k tomu donutit - a clovek se vetsinou naucil mnohem vic nez kdyby to ucil nekdo hodnej...

Takze spatny pristup ke studentum je spis: "Proboha oni se po me opovazili neco vyzadovat!!!!" (ze strany "pilne" studujiciho studentstva)

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.56.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Wannabie
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
23. 9. 2011   #18
-
0
-

#16 mikeek
Studuji Umělou inteligenci a zpracování přirozeného jazyka ale od příštího semestru si to změním na Počítačové systémy a zpracování dat se zaměřením na bezpečnost - připadne mi to zajímavější než se učit skladbu jazyka :/

.#17 KIIV

 Jestli špatný přístup ke studentům na FIT VUT znamená, že po nich něco chtějí tak to beru zpět tu špatnost páč si pod tím představuji něco jiného :)  Samozřejmě že "pohodový" předmět toho moc nenaučí. Na přednášce Ochrana dat a inf. soukromí nám bylo řečeno že se na zkoušku stačí připravovat 3 dny předem což me dost zklamalo, čekal jsem že budu umět něco víc než jen vyjmenovat rizika ale přednášející vykládá učivo 10x srozumitelněji než ostatní v matematických předmětech po kterých něco umět budu :/

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.137.–
Mikeek
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
23. 9. 2011   #19
-
0
-

#17 KIIV
Já si ten špatný přístup taky představoval jinak. Je-li to takhle, tak to mi ovšem nevadí. Proto chci jít na VŠ, abych se něco naučil :). Bohužel, existuje mnoho takových, kteří jsou jen a pouze po titulu a zbytek (vědomosti) je nezajíma...

#18 Wannabie
Takže UI nic moc? A co si může člověk představit pod těmi poč. systémy a zpracování dat? Doporučil ti tento obor někdo nebo tam jdeš s nadějí, že probíraná látka odpovídá názvu oboru? :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.157.–
Wannabie
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
24. 9. 2011   #20
-
0
-

#19 Mikeek
Nedoporučil, UI - já na ni šel páč sem si pod tím představil sofistikovany algoritmus a neuronové sítě, takže se to propojí a  ve výsledku se to bude učit samo (mám na mysli učit samo řešit pořádné problémy, né slovní odpovědi). Bohužel na bakalářským jsou povinné předměty zabývající se jazykem, čistě UI zaměření je až na magisterském.
Pod poč. systémy a zpracování dat si představuji jen jinou skladbu povinných předmětů. Tenhle obor má název jen z nutnosti, jak si ho poskládáš, takový ho máš. Rozhodnutý ještě nejsem.

@špatný přístup: Spolužákovi na FIT VUT bylo řečeno že si má začít doma sám programovat něco jednoduchého, malého, aby to dostal do "krve" než přijdou zadání projektů, ve škole nekodili vubec. Zatím nehnul ani prstem. Já si třeba každé ráno ve vlaku něco naťukám.

Rozvrhy.... FI MU bezvadně zapisuje přednášky z povinných předmětů ráno v 8:00 a druhou v 16:00, 17:00......je tu prostor pro volitelné předměty ale rozvrh pak stojí za prd. Na FIT VUT je rozvrh pevně dán, méně volitelných ale zase je to rozumněji poskládané.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.137.–
Mikeek
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
24. 9. 2011   #21
-
0
-

No jestli "špatný přístup" znamená opravdu, že po studentech chtějí aktivitu, tak pak asi opravdu zůstanu u VUT FIT jako primární volby, FI MUNI (Par. a dis. systémy) jako sekundární a UPOL (apl. informatika) jako ta pevná záloha :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.157.–
dfsf
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
Nahlásit jako SPAM
IP: 95.170.227.–
Mautinek
~ Redaktor
0
Grafoman
26. 9. 2011   #23
-
0
-

Viz článek v předcházejícím postu. Taková rada - nevěř 100% lidem, kteří studovali jen jednu školu a hodnotí jich více (třeba jen z doslechu), protože mají zkreslené názory nepodložené vlastními zkušenostmi. Já mám za sebou bakaláře na FIT VUT a teď jsem druhým týdnem na magistru na FI MUNI. Po těch pár dnech nemůžu zatím moc hodnotit...

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.80.54.–
Programujte.com redaktor
Sleduj mě na @MartinSimko
Hitokage
~ Anonymní uživatel
13 příspěvků
9. 5. 2015   #24
-
0
-

Sice po dlouhé době ale třeba někomu pomůže.

Rozhodoval jsem se podobně a nyní šťastně studuji na FITu druhým rokem, který právě končí.

Čtyři lidé z naší třídy z gymplu se rozhodli pro cestu informatika, z toho já a kamarád FIT VUT a další dva MUNI. Nemohu samozřejmě příliš říct o MUNI ale co jsem měl možnost zjistit tak víceméně sedí vše co jsem se dočetl od jiných. 

VUT - praxe, tuny projektů, zezačátku i dost předmětů, které hraničí spíše s elektro či mikroelektro

MUNI - teorie, pohodovější zátěž

Já jako člověk, který hledá výzvy a potřebuje aby ho někdo dokopal k praktickému zkoušení si znalostí jsem zvolil VUT a nelituju. Splnil, ba i předčil má očekávání. 

BTW je tam i docela sranda, někteří učitelé a jejich scény se staly již legendami na FITu. Dokonce i pan "školník" je nezapomenutelným maskotem školy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.83.233.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

FIT ČVUT — založil Kolemjdoucí

MFF x ČVUT FIT — založil fifacz

FIT VÚT Brno — založil Peppy

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý