Jak naprogramovat budík v assembleru 8051? – Assembler – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jak naprogramovat budík v assembleru 8051? – Assembler – Fórum – Programujte.comJak naprogramovat budík v assembleru 8051? – Assembler – Fórum – Programujte.com

 

Beer
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
2. 10. 2011   #1
-
0
-

Zdarec,

Lidi, potřeboval bych pomoct s naprogramováním budíku v assembleru 8051. Měl by ukazovat čas, datum a rok. Mělo by to samozřejmě ukazovat co nejpřesněji. Jsem v programování úplný začátečník, takže si s tím fakt nevím rady. Jako program využívám WinIDE51. Výstupní port P3.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.252.–
Beer
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
2. 10. 2011   #2
-
0
-

#1 Beer
Zde ještě doplňuji přesné zadání: Budík s datem a rokem – 10 budících časů zadaných při programování (hodiny nemusí jít přesně ). Port P3.0-P3.3 použity pro zobrazení. Paměťové místo 20H a dále použito pro uložení aktuální čas a datum pro zobrazení.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.252.–
RePRO0
Super člen
18. 10. 2011   #3
-
0
-

Zdravím,

nejsem až takový znalec v tomto oboru, ale zkusím něco nadhodit do éteru. ;-)

Bude se zobrazovat čas, datum a rok - fajn. Ale na čem? Na LCD displeji, LCD displeji řízeným mikroprocesorem, nebo na dynamickém displeji? Samozřejmě si myslím, že pro zobrazení nepostačí pouze 4 piny portu P3. Eh... A nemáte to náhodou na tom portu ovládat tlačítkama? Máš v tom asi pěkný guláš. Třebas:

  • P3.0: tlačítko (button) inkrementuje čas/hodiny
  • P3.1: tlačítko (button) dekrementuje čas/hodiny
  • P3.2: tlačítko (button) enter pro potvrzení nastavení
  • P3.3: tlačítko (button) pro nastavení

A jen tak mimochodem, kde se vezme čas? Navrhoval bych dvě (nevím, jestli možné) následující řešení:

  • Nastavení čítače/časovače pro počítání sekund a zvýšení některých proměnných (budou se nacházet v paměťovém prostoru 20H). Problém tohoto řešení je takový, že to není moc přesné. Proč asi? ;-) Protože málokdy se dopočítáš té správné předvolby. Někdy je to zcela nemožné vygenerovat jednu sekundu přesně touto metodou. Samozřejmě musíš dbát na správnou frekvenci (Hz) oscilátoru.
  • RTC (Real Time Clock) obvod/čip, což jsou klasické hodiny. Je to přesné. Myslím od Maxim Dallas.


Zadání si napsal dosti (působí to tak na mě) rozpačitě - sám vůbec nevíš, co od toho očekávat... Pokud tyto poznatky dáš do kupy, určitě Ti rádi poradíme. ;-) Navíc problém vidím i v tom, že nebudeš schopen toto celé dát ve strojovém kódu do kupy, RePRO.

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.82.185.–
Software: C; C++; C#; Pascal; Delphi; Java Webdesign: PHP; MySQL; CSS; jQuery; Ajax; Javascript; OOP
ironman
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
15. 11. 2011   #4
-
0
-

Spis bych rekl, ze na pinu p3.0 a p3.3 bude napojen nejaky dekoder pro 7mi-sedmentovku. Na ni se bude vse zobrazovat. Sice je divne, ze jen na jedne, ale muze byt. Pak na dalsi piny se napoji nejka HW tlacitka, ktera budou prepinat zobrazeni datumu, hodin atp. Kazdopadne ocividne tazatel nema ani  paru co ma vlastne delat. Je velmi dobra knizka i s priklady u vydavatelstvi BEN http://shop.ben.cz/…dy-8051.aspx Obsahuje soubor instrukci a jejich popis. Dale je v ni nekolik resenych prikladu jako napr. Maticova klavesnice apod. Na netu je taktez spousta resenych uloh. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.155.228.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 19 hostů

Podobná vlákna

Budík — založil Filip

Panák & budík. — založil Montezo

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý