Dobrý den,
patřím k programátorům začátečníkům (lamám) a nevím si rady s jednou věcí do školy. Mám za úkol naprogramovat "hru", ve které se simuluje náhodný hod kostkou a podle toho se posouváme po herním poli. Na poli velikosti N se musíme dostat do cíle, přičemž se musíme trefit přesně do finálního pole, nelze jej přeskočit. Samozřejmě když padne 6, tak házíme znovu.
Něco málo jsem již napsat dokázal, ale nefunguje mi to tak, jak bych si představoval. Určitě mám někde chybu v postupu, jen nevím kde. A dost pravděpodobně mi něco chybí. Možná to někomu bude připadat směšně jednoduché, ale programuji teprve 3 týdny.
# tady mám náhodný hod hrací kostkou, vrátí mi vždy jednu hodnotu od 1 do 6, přičemž výpis print x pro mě není zvlášť důležitý, proto jsem ho na konci umazal
def hod():
for i in range(1):
x = randint(1,6)
a tady něco málo, co jsem splácal, dost jsem se inspiroval dalšími úkoly, co jsme dělali na cvičení, ale nestačilo to, nefunguje...chybí mi tu nějaké řešení situace, že padne 6...nicméně toho chybí asi více, ale už několikátý den nejsem schopen nic vymyslet
def hra(velikost):
pozice = 0
kolo = 1
hod()
while pozice <= velikost:
print "V", kolo, "kole padlo", hod(), ",jste na", pozice, "pozici."
if hod() == 1: pozice +=1
elif hod() == 2: pozice +=2
elif hod() == 3: pozice +=3
elif hod() == 4: pozice +=4
elif hod() == 5: pozice +=5
else:
pozice +=6
kolo +=1
print "Hra dokoncena v", kolo,"kole."
Pokud by někdo ochotný měl nápad, jak pokročit, uvítám každou radu, inspiraci. Díky moc všem za nápady, návrhy :)