MVC vs WebForms – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

MVC vs WebForms – .NET – Fórum – Programujte.comMVC vs WebForms – .NET – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené — příspěvek s řešením.
qwertys0
Newbie
22. 7. 2018   #1
-
0
-

Ahoj 

nadpis asi mluvi za vse webforms nebo mvc. 
Nejakou dobu uz delam v .NETu a mam i neco malo z ASP.NET WebForms zasebou. 
Ale chtel bych se do weboveho vyvoje plne ponorit a rozhoduji se jeslti ma vetsi vyznam aktualne se ucit MVC nebo WebForms. 

Clanky ktere jsem na to tema nasel jsou vetsinou stare vice jak 5 let a vzdy tam byla roztrzka mezi tim ze WebForms je mrtve MVC jede. A protiargument byl MVC nema zadnou vyhodu oproti WebForms.

Zajima me vas pohled na vec pripadne na jaky druh projektu se jaka architektura vice hodi.

Dekuji 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a02:8308:c03e:df00:10a8:...–
Radek Chalupa
~ Redaktor
+1
Super člen
23. 7. 2018   #2
-
0
-

#1 qwertys
a co zkusit PHP?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.51.–
qwertys0
Newbie
23. 7. 2018   #3
-
0
-

Delam .net a asp.net uz 4 roky a chtel bych naplno prohloubit znalosti. 
Sice umim naspat web atd ale spoustu veci delam protoze to bylo nekde a ja nevim proc se to tak dela takze to chci opravdu vzit poradne do hloubky. 

Problem je ze jak jsem si rozecetl asp.net winforms zacal jsem premyslet jestli se jeste pouziva (teda vim ze se porad pouziva ve firmach atd ale jeslti je v dnesni dobe porad vyhodny oproti MVC. ) Jeslti se na nem porad zakladaji nove projekty a ackoliv ho Microsoft porad chce podporovat jestli nahodou to uz neni dinosauri technologie o kterou bude do budoucna mene a mene zajem. Pripadne jeslti jsem schopny opravdu do podrobna se naucit ASP.NET bez podrobne znalosti ASP.NET MVC prece jen oba vychazi z  System.Web.UI.Page.

PHP urcite ne tak nejak nema pro me aktualne zadny prinos.. :) Ale dekuji za alespon nejakou odpoved :D uz dva dny to tu refreshuju a byl jsme z toho smutny ze nikdo neodepsal .. :D 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a02:8308:c03e:df00:8574:...–
24. 7. 2018   #4
-
0
-

Před 2 lety jsem byl na semináři k MS VS. Zástupci Microsoftu mi na tento dotaz odpověděli, že do budoucnosti je preferované MVC.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
MilanL+1
Grafoman
24. 7. 2018   #5
-
0
-

#3 qwertys
no já myslím, že se to vzájemně nevylučuje, 

MVC je přeci jen způsob jak si zorganizuješ práci serveru, oddělení řízení zobrazování a práce s daty.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
qwertys0
Newbie
24. 7. 2018   #6
-
0
-

#4 hlucheucho

Dekuji za odpoved.. 

To ze je do budoucna vice preferovane je i dost logicke tedka je obrovsky trend v MVC a navic MS prisel s MVC Core a do WinForms se toho moc nepridalo (nekde jsem se docetl ze je WinForms natolik vyzrala technologie ze uz tam neni moc co kam posouvat) 

MS nikde nevydal ze by WinForms prestal do budoucna podporavat atd prece jen ten vyvoj porad planuji paralelne atd... Otazka zni ma smysl zakladat projekt ve WinForms oproti MVC ? A dal se v nem vzdelavat bude do budoucna stejne zadany (nebo v rozumnem pomeru) jako MVC ? Nebo je to proste mrtva technologie a uz bychom se meli spise soustredit na migrovani k MVC ? 

Dalsi otazka je jestli je cesta k plnemu pochopeni MVC pres WinForms. Resp. Da se plne pochopit ASP.NET MVC bez znalosti WinForms ? (bavim se o precteni nejake robustni knizky co a jak funguje i na pozadi atd ne pouze projet 2x tutorial a pak psat kod jak tatar metodou pokus omyl :) )

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.29.88.–
qwertys0
Newbie
24. 7. 2018   #7
-
0
-

#5 MilanL
MVC je zpusob pristupu ale studiem techto pristupu se zasekam klidne i na pul roku :D 
tak jestli vyuziti toho casu bude efektivni :) 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.29.88.–
Řešení
24. 7. 2018   #8
-
+1
-
Zajímavé
Vyřešeno Nejlepší odpověď

Zástupci Microsoftu mi jednoznačně doporučovali MVC s tím, že WebForms jako starší technologie již nebude tak masivně podporována. Pochopil jsem to tak, že MVC je perspektivní a WebForms bude odstaveno na vedlejší kolej, kde ho nechají umřít.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
504 příspěvků
27. 7. 2018   #9
-
0
-

#1 qwertys
Do budoucna je podporováne už jen ASP C# MVC .NET core. vše ostatní starší bude postupně umírat ...

v současné době je aktuální ASP C# MVC .NET 4.6 a engine razor, WebForms atd.

WinForms NEJSOU webovou technologií ale desktopovou a jejich nástupcem je WPF a WinForms jsou podporovány jako pro C++ až do verze MS VS 2012 (poslední verze s intellisence je 2008, pak si tam musíš doinstalovat TomatoIntelliSence) a C# je podporován neomezeně, v podstatě jediný programovací jazyk podporovaný do budoucna pro WEB je C#, protože C++ i VB už nebudou pro webové aplikace dostupné. Ono totiž ve verzi MS VS2005 existovalo i ASP C++ MVC .Net 3.5 razor engine + WebForms. Takže pokud začínáš tak buď PHP nebo MS VS 2017 C# .NET Core 2.0 engine razor + HTML 5.0 + CSS 3.0. Problém v současné době je ten, že .NET core není dodělaný a sposta věcí tam chybí takže je otázka do čeho se pustit. Bohužel staré MS VS 2017 C# .NET 4.61 engine razor + HTML 3/4.0 + CSS 2.0 sice funguje mnohem lépe ale za takový ch 5-8 let to nebude up-to-date technologie. Dopadne to jako s C++ MFC.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:115:6...–
Radek Chalupa
~ Redaktor
+1
Super člen
27. 7. 2018   #10
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.51.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
504 příspěvků
28. 7. 2018   #11
-
0
-

#10 Radek Chalupa
já vin ale C++/CLI je prostě mrtvej programovací jazyk nikdo v to nedělá a navíc je tu C++/CX a do budoucna více podporovanej C#  .. takže to je správná volba, neumim si představit dělat v C++/CLI bez visual designeru ve WinForms toje katastrofa .... masochismus :) a navíc je tu WPF. Já myslim že dneska už žádná firma v C++/CLI nedělá a i pro MS je to mrtvý téma jednou pro vždy 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:41e7:...–
BDS+3
Věrný člen
28. 7. 2018   #12
-
0
-

#11 Jerry
designer pro C++/CLI funguje normálně, Radek psal o "wizardu". Ale není problém si projekt pro WinForm C++/CLI připravit dle uvedeného návodu Radka Chalupy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.68.–
W10 :)
Radek Chalupa
~ Redaktor
+1
Super člen
29. 7. 2018   #13
-
0
-

#11 Jerry
kromě toho že wizard lze (jak již bylo zmíněno) použít i když píšeš kód v C++/CLI, tak (a zmiňuje to i Microsoft jako důvod proč vyhodili wizarda pro C++ WinForms projekt), tak C++/CLI je silná a výkonná zbraň především pro psaní knihoven, tj, "Class library" v .NET, když potřebuješ nějaký výkonný kód zavolat z C# aplikace.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.51.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
504 příspěvků
30. 7. 2018   #14
-
0
-

#13 Radek Chalupa
aha no tak mě se nepovedlo zobrazit VisualDesigner okno v MS VS 2017 podle návodu pana Chalupy, jestli to jde v 2015 tak to už si nepamatuju. Každopádně C++/CLI + WinForms jedině "ručně" bez visual designeru což je blbost. A vizard ? No on nebyl snad ani v 2008 ne ? to si pletete s C++/MFC. Jde o to co to vlastně ten Wizard má být ? :) v 2008 je tlačítko "ViewDesigner" svázané na .h soubor projektu se specielními vlastnosti, které lze převézt na visuální formát. Takže teď v tom mám zmatek ... A ohledně rychlosti kódu C# a C++/CLI tam podle tabulek vychází obojí stejně rychlé. Tudíž je fuk jestli si vyberu C# nebo C++/CLI. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:9ce6:...–
boom0
Newbie
9. 8. 2018   #15
-
0
-

Posle názvu vlákna a i kontextu je jasné že jsem se spletl a místo webforms jsem párkrát napsal winforms. Zvláštní je že jste se toho tak chytli :) 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.29.88.–
Hookyns
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
13. 8. 2018   #16
-
0
-

U nás necháváme WebFormy vyhnít, děláme pouze nutnou údržbu. Když chce zákazník velkou úpravu, tak mu prodáme vývoj nové aplikace, pokud je to možné. Aktuálně pracujeme s poslední verzí ASP.NET MVC a pomalu pokukujeme po ASP.NET Core, ale na ASP.NET MVC máme největší projekty, které budeme ještě několik let aktivně vyvíjet. 

Shrnuto a podtrženo.  Spíše než přemýšlet nad ASP.NET MVC vs WebForms, tak přemýšlet nad ASP.NET MVC vs ASP.NET Core. Core se chytil dost rychle, je vyšperkovaný a už je od jádra multiplatformní. Na ASP.NET MVC je teď asi nejvíce aktivních projektů a nové se stavějí na .NET Core. Takže pokud volíš mezi WebForm a ASP.NET MVC, tak jednoznačně zvol ASP.NET MVC. Na .NET Core pak ani nebude zase tak těžké přejít, protože dost vychází z MVC.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.95.192.–
nanumtip
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
14. 8. 2018   #17
-
0
-

Do budoucna je podporováne už jen ASP C# MVC .NET core. vše ostatní starší bude postupně umírat ...

v současné době je aktuální ASP C# MVC .NET 4.6 a engine razor, WebForms atd. #nanumtip

Nahlásit jako SPAM
IP: 61.228.161.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

Podobná vlákna

MVC — založil Sony

MVC — založil rout

MVC 4 — založil Navstevnik

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý