MS Access - SQL dotaz – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

MS Access - SQL dotaz – Offtopic – Fórum – Programujte.comMS Access - SQL dotaz – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

Spuštěný nový filmový web Filmožrouti.cz — vše o Avengers, Pacific Rim, Thor, Star Wars…
Michal999
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
18. 10. 2018   #1
-
0
-

Ahoj, chtěl bych se zeptat na MS Access.


Mám Tabulku1, viz níže:

Tabulka1
Text1 Text2

AA  www
BB  qqq
DD  mmm
www  123
mmm  999


a z ní si vytáhnu dvě hodnoty, dle následujícího dotazu:

      SELECT Tabulka1.Text2
      FROM Tabulka1
      WHERE Tabulka1.Text1="BB" or  Tabulka1.Text1="mmm";

Jak to ale mám udělat, kdybych chtěl ty dvě hodnoty ("BB" a "mmm") vytáhnout z nějaké jiné pomocné tabulcy, třeba Tabulka2. Chtěl bych se tedy na ni nějak odkázat, nebo ty hodnoty vložit do proměnné.

Lze to nějak bez toho, abych použil macro?

Díky, Michal

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.15.–
Panda380
Newbie
18. 10. 2018   #2
-
0
-

To je když chceš mít sloupce Text1 a Text2 v samostatných tabulkách? Pak u tabulek použiješ automatický identifikátor id (auto_increment), mezi tabulkami se budeš navzájem odkazovat tím id a při výpisu přes SELECT tabulky spojíš pomocí JOIN s podmínkou shody id.

Tabulka1:

Text1 Text2id

AA  1

BB  2

Tabulka2:

id Text2

1  www

2 qqq

SELECT Text2 FROM Tabulka1 LEFT JOIN Tabulka2 ON Tabulka1.Text2id=Tabulka2.id WHERE Text1="BB"

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.242.–
Michal999
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
18. 10. 2018   #3
-
0
-

#2 Panda38
Nikoliv.

Nechci tam psát  WHERE Tabulka1.Text1="BB" or Tabulka1.Text1="mmm"

Spíš bych chtěl něco jako WHERE Tabulka1.Text1=Tabulka2.Text1

Jinak řečeno, chtěl bych mít v tom SQL dotazu nějaký odkaz na Tabulku2. Nechci tam psát "BB".

Tabulka1 bude databáze, ve které se vyhledává:

Tabulka1
 Text1 Text2

 AA  www
 BB  qqq
 DD  mmm
 www  123
 mmm  999

Tabulka2 bude sloužit jako podmínka podle které se vyhledává.

Tabulka2
 Text1

 BB
 mmm

Díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.15.–
gna
~ Anonymní uživatel
724 příspěvků
18. 10. 2018   #4
-
0
-

Šlo by to přesně tak jak popisuje s použitím IN na subquery. 

... WHERE neco IN (SELECT ...)

Ale spíš to máš špatně navržené a vymýšlíš kravinu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Panda380
Newbie
18. 10. 2018   #5
-
0
-

Na to je INNER JOIN, průnik tabulek: 

SELECT Text2
FROM Tabulka1
INNER JOIN Tabulka2 ON Tabulka1.Text1=Tabulka2.Text1
Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.242.–
Michal999
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
18. 10. 2018   #6
-
0
-

  #5 Panda38
Jo!

To bude ono :-)

Panda38 dííííky a přeju pohodový den....nejmíň do konce tohohle měsíce. Ale raději až do konce toho příštího :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.15.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 18 hostů

Podobná vlákna

Access - dotaz s parametrem — založil Siembra

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032018 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý