Ahoj, prosím o radu, někoho zkušenějšího.
Potřebuji, aby databáze sama prováděla určité operace nad INSERTOVANÝMI daty.
K tomuto účelu by se mělo dát používat v MySQL nějakých rutin, které se nazývaji "triggery".
Jen mě moc nenapadá, jak bych vytvořil skript rutin tak, aby to fungovalo jak má. Jsou tam nějaké DELIMITERY$$ což vůbec nechápu k čemu slouží. Zkrátka, kdyby se někdo nudil chtělo by se mu mi ukázat, jak by se řešily následující příklady, budu rád.
1. Příklad: Když do databáze chci nahrát např: "petr;;;novak;;;736756951;;;praha", tak aby se ty data roztřídily do příslušných sloupců. Třeba s využitím nějakého dočasného sloupce, např, to pro začátek před roztříděním nahrát do poje jméno. Navrhněte případně jiné řešení.
2. Příklad: Nad už roztříděnou databází chci provést další rutinu a to takovou, že mám seznam telefonních čísel. Rutina se podívá na všechny nově přidané záznamy (např. pokud sloupeček new je roven 1), a ty zkontroluje, pokud kontakt obsahuje číslo, které je uvedeno v seznamu, tak mu nastaví sloupeček na hodnotu 1, jakože to čísle obsahuje to pole.
3. Příklad: Rutina, která zajistí, aby se do databáze nedal přidat záznam, který obsahuje telefonní číslo v databázi již existující.
Díky moc za vyřešení křížovky.