C# primka mezi dvema body – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama

C# primka mezi dvema body – .NET – Fórum – Programujte.comC# primka mezi dvema body – .NET – Fórum – Programujte.com

 
Hledat
Moderní platforma pro vytvoření vašeho nového webu – Wix.com.
Nyní už můžete mít web zdarma.
Vybavení pro Laser Game
Spuštěn Filmový magazín
Laser Game Brno
Laser Game Ostrava

Kryspin
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
4. 2. 2019   #1
-
0
-

Zdravim,

chtěl bych se zeptat. Mam zadano několik bodu v kartezske souradnici. Napr. [1; 22.8] [5; 25.8] [10; 32.9] a za úkol spočítat hodnoty y pro cele cisla x. V uvedem prikladu pro [2; ?] [3; ?] [4; ?] atd..

Napadlo me pro kazde dva body urcit obecnou rovnici primky a z ni pak spočítat y. Jde to i nejak jednodušeji?

Diky za odpověď.

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.151.–
jerry
~ Anonymní uživatel
361 příspěvků
4. 2. 2019   #2
-
0
-

#1 Kryspin
to se dělá pomocí metody, které se říká Lineární regrese, vložíš body a vyčprkne ti to rovnici přímky p: y=kx+q resp koeficienty k a q. jo a záleží na pořadí bodů !!!

http://physics.ujep.cz/~ehejnova/UTM/materialy_studium/linearni_regrese.pdf

exituje i nelineární regrese nebo proložení pomocí b-spline atd ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:4464:b6d2:2675:fbe7...–
Kryspin
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
4. 2. 2019   #3
-
0
-

#2 jerry

existuje na to nejaka metoda primo v c#? Nebo si ji musim napsat sam?

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.151.–
jerry
~ Anonymní uživatel
361 příspěvků
4. 2. 2019   #4
-
0
-

#3 Kryspin
jako hotovej kod v knihovně ? hm ... no tady

https://gist.github.com/NikolayIT/d86118a3a0cb3f5ed63d674a350d75f2

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.81.214.–
Kryspin
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
4. 2. 2019   #5
-
0
-

#4 jerry
Mozna se zeptam jako uplnel´j kreten. Ale jak se na to divam, lin. regrese prolozi body v grafu primkou. Tim bych ale ztratil puvodni body. Chci jakoby zachovat me body a mezi kazdyma dvěma dopočítat y pro cele hodnoty x. Jestli mi rozumíš..takze bych musel brat dycka dva neblizsi doby a ty prokladat primkou. Pak další dva a zase. To je stejne jako najit obecnou rovnici primky mezi dvema body.   

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.151.–
jerry
~ Anonymní uživatel
361 příspěvků
4. 2. 2019   #6
-
0
-

#5 Kryspin

no ... já to chápu však až proložíš ty tvoje body přímkou tak máš několik dalších možností jak pokračovat

1/ otočíš všechny body tak aby přímka byla rovnoběžná s osou X a těžiště tvých bodů posuneš do počátku a pak pro každý bod spočítáš průsečík přímky, která prochází tvým bodem a protíná osu X a současně je kolmá na osu X no a pak už jenom zjistíš kde je celá hodnota souřadnice X mezi dvěma po sobě jdoucími - pokud existuje

2 / uděláš to samý jak ov bodě 1 ale nebudeš body otáčet a posouvat :)

takže potřebuješ rovnici přímky, která prochází tvým bodem a současně je kolmá na regresní přímku

jo .. je to jednoduchý .. chápeš jo ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:4464:b6d2:2675:fbe7...–
4. 2. 2019   #7
-
0
-

Není mi jasné, co je zadáno. Dva body definují přímku. Pokud máš 3 body, nemusí být na jedné přímce. Dále se bavíš o bodech, které mají zadánu souřadnici x a má se určit souřadnice y. Nikde neuvádíš co dělat v případě, že 3 body definují 3 přímky. Nejdříve by to chtělo předložit přesné zadání.

Čistě hypoteticky: pokud je pomocí (dvou) bodů dána přímka a máš určit y souřadnici dalších bodů které na přímce leží, pak stačí ze známých bodů stanovit koeficienty k a q v rovnici přímky. V podstatě je to řešení soustavy dvou rovnic o dvou neznámých. Po tomto kroku máš rovnici přímky se známými koeficienty k a q. Pro další body, které na přímce leží, pak do této rovnice dosadíš x a vypočítáš y.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Kryspin
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
4. 2. 2019   #8
-
0
-

#7 hlucheucho

Jo, to me napadlo. Jen jsem uvazoval, jestli na něco takového neexistuje v C# nejaky prikaz..cokoliv. Jinak k tomu zadani. Proste par bodu [x,y] a pokud dve sousedni x (v celych cislech) nejsou x2 - x1 = 1, tak dopočítat y pro zbyvajici x mezi x1 a x2. A takových bodu tam za sebou bude několik. Takze vždy vzit dva sousedni a prip. dopočítat další mezi nema. Z rovnice primky to samozrejme pujde. Ptal jsem se na to, jestli to jde nejak ulehcit. S programovani teprve zacinam. Ale i tak dekuju za odpověď. 
 


Nahlásit jako SPAM
IP: 77.242.95.–
4. 2. 2019   #9
-
0
-

Není potřeba žádná speciální funkce. Soustavu dvou rovnic o dvou neznámých vyřešíš obecně. Tím získáš vzorce pro výpočet k a q ze dvou známých bodů na přímce ležících. Ulehčení spočívá v přípravě. Jde to nezávisle na programovacím jazyku. Programování v tom moc není. Na vyčíslení souřadnic y mezi x1 a x2 ti stačí cyklus for který bude probíhat pro x mezi x1 a x2.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:af0:ffe4:85f4:e8b7:2a99:7019:8f35...–
jerry
~ Anonymní uživatel
361 příspěvků
5. 2. 2019   #10
-
0
-

#8 Kryspin
pokud to berete takhle tak vubec nemusíš ani řešit nějakou soustavu rovnic stačí ti jedno IF kde výslednou Y zadáš jako Int32 typ a X jako Double a ptáš se jestli mezi Yovými souřadnicemi bodu A a B leží takové Y, které je celé číslo což je velmi jednoduché. Takové číslo taky samozřejmě nemusí existovat. Je tu funkce Math.Truncate, kterou to zjistíš. Yakže třeba pro mezi A(x1=1.01,y1=2.33) a B(x2=2.3,y2=2.65) není žádné celé číslo 2.0 protože y2-y1 = 0.35 a přitom y1>2 and y2 < 3. Takže v tomhle smyslu bych to napsal.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:dd0d:6519:304c:abdf...–
5. 2. 2019   #11
-
0
-

#10 jerry
myslím, že jsi úplně mimo. Má danou přímku a interval celých čísel x ke kterým má určit y tak, aby to byly souřadnice bodů na zadané přímce. Podle prvního příspěvku to vypadá, že y nemusí být celé číslo. Vlastně by y jako celé číslo vycházelo jen ve vyjímečných případech.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
jerry
~ Anonymní uživatel
361 příspěvků
5. 2. 2019   #12
-
0
-

hm ale on na začátku nepíše že ty body leží na přímce, prostě píše že má shluk bodů :)

Zdravim,

chtěl bych se zeptat. Mam zadano několik bodu v kartezske souradnici. Napr. [1; 22.8] [5; 25.8] [10; 32.9] a za úkol spočítat hodnoty y pro cele cisla x. V uvedem prikladu pro [2; ?] [3; ?] [4; ?] atd..

Napadlo me pro kazde dva body urcit obecnou rovnici primky a z ni pak spočítat y. Jde to i nejak jednodušeji?

Diky za odpověď.

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.81.214.–
jerry
~ Anonymní uživatel
361 příspěvků
5. 2. 2019   #13
-
0
-

#11 hlucheucho
mám pocit že sem někdo tyhle neúplné dotazy dává schválně aby se bylo o čem bavit :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.81.214.–
gna
~ Anonymní uživatel
899 příspěvků
5. 2. 2019   #14
-
0
-

#13 jerry
Já mám takový pocit z tvých odpovědí. Vždycky krávovina. Vždycky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
5. 2. 2019   #15
-
0
-

#12 jerry
Proto jsem chtěl zpřesnění zadání. Dále jsem pokračoval hypoteticky pro jednu přímku.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
jerry
~ Anonymní uživatel
361 příspěvků
5. 2. 2019   #16
-
0
-

#14 gna
no takové neúplné dotazy které otravují jsou výsledkem choré mysli .. někde sem slyšel že se tomu říká psychopat :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.81.214.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 38 hostů

Podobná vlákna

Dny mezi dvema daty — založil kejta

Rozdíl mezi dvěma zápisy — založil Tomáš

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032019 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý