Pomoc s vysvětlením kodu – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Pomoc s vysvětlením kodu – PHP – Fórum – Programujte.comPomoc s vysvětlením kodu – PHP – Fórum – Programujte.com

 

robbie
~ Anonymní uživatel
16 příspěvků
17. 2. 2019   #1
-
0
-

Ahoj, poprosím jen kdyby někdo zkušený pomohl s vysvětlením kodu. Ještě bych poprosil, odpovídejte mi jen prosim na to, co se ptám /označené silně, poučky nebo svévolný výklad mi opravdu nepomůže. Neberte to prosím zle, jen jsem asi natvrdlý a výklad z učebnice mě moc nepomohl. Děkuji moc

- takto přemýšlí nebo vidí kod laik, bohužel ne každý se narodí s php v krvi:(( děkuji ještě jednou za ochotu
 


<?php // Indikátor, zda je první položka 

$prvni=true; 1.?? co sledujeme tím, že vytvoříme tuto proměnnou?? / víceméně asi nejdůležitější dotaz ze tří.

// 10 a 50 jsou sudá čísla, takže je do cyklu nemusíme zahrnovat 

for ($i = 11; $i < 50; $i++) {  

 // Liché číslo se určí tak, že modulo (zbytek po dělení) 2 je 1   

if (($i % 2) == 1) {    

 // Pokud je první položka     

if ($prvni) {     2.?? co znamená tato podmínka, jak může proměnná vědět, že má nebo nemá mít před sebou čárku??  

$prvni = false; // zruší se indikátor první položky     } 3.?? co má za význam tato proměnná, co změní nebo udělá?? Co myslí zrušením indikátoru položky?

    else {       echo ", "; // jinak se vypíše oddělovač     }

    echo $i;   }

}
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
robbie
~ Anonymní uživatel
16 příspěvků
17. 2. 2019   #2
-
0
-

DODATEK:  nevím jak kod pozná že $prvni=true; odkazuje na první číslo v rozmení 11 - 50,tedy č. 11

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
Kit+15
Guru
17. 2. 2019   #3
-
0
-

#1 robbie
Proměnná $prvni obsahuje booleovský příznak, že jsme u prvního čísla v pořadí. U dalších čísel nabývá hodnotu false.

Z mého pohledu je tato proměnná zbytečná a jen zamlžuje příklad.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.174.34.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
MilanL+1
Grafoman
17. 2. 2019   #4
-
0
-

#2 robbie
v tom příkladu proměnná $první funguje jako příznak toho, že se jedná o první položku výstupního seznamu

k té 3. mění se jen hodnota příznaku z True na False, pro tu podmínku 2. nic jiného v tom nehledej.

Program ve smyčce FOR pak funguje následovně:

- při prvním nalezeném prvočísle podmínka 2. je splněna (hodnota příznaku $první je True), tak to pouze změní hodnotu toho příznaku $prvni a následně vypíše číslo

- při nalezení dalších prvočísel pak již podmínka 2. splněná není (příznak byl změněn při nalezení toho prvního na false) , takže se provede část else tzn vypsání čárky a následně opět vypíše číslo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.112.167.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 10 hostů

Podobná vlákna

Pomoc s vysvětlením kodu — založil shockwave

Pomoc s vysvětlením kodu — založil shockwave

Pomoc s přepsáním kódu — založil Jakub

Pomoc s opravou kodu — založil shockwave

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý