Složka - diakritika – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Složka - diakritika – PHP – Fórum – Programujte.comSložka - diakritika – PHP – Fórum – Programujte.com

 

krot
~ Anonymní uživatel
11 příspěvků
18. 2. 2019   #1
-
0
-

Zdravím, chtěl jsem se zeptat zda na serveru můžu vytvářet složky a názvy souborů (obrázků, pdf, doc,.. ) s českou diakritikou. Nemůže to způsobit chybu?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:9197:a4da:8527:48de:c003:14b6...–
Kit+15
Guru
18. 2. 2019   #2
-
0
-

#1 krot
Fungovat to bude, ale budeš mít hodně práce navíc. Obecně se to nedoporučuje zejména kvůli kostrbatým URL, která k takovým souborům povedou.

Zapovězeny jsou pouze dva znaky: Lomítko a NUL.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.174.34.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
krot
~ Anonymní uživatel
11 příspěvků
20. 2. 2019   #3
-
0
-

tim myslíš třebas NUL.pdf? ( - Nebo NULL (jako nulová hodnota v php)?)

A co malá a velká písmena? Viděl jsem skript kde se to všechno přeměnovalo jen na samá malá písmena.

Co bych měl za práci navíc pokud bych používal diakritiku?

Díky za odpověď

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:9197:a4da:2d10:6d0a:a2fc:e2b9...–
Kit+15
Guru
20. 2. 2019   #4
-
0
-

#3 krot
NUL je nulový bajt ve stringu. Neplést s NULL, který znamená "nic". 0 je nula. To jsou v PHP 3 různé hodnoty.

Na Unixu a na Linuxu je rozdíl mezi malými a velkými písmeny. Na Windowsech s tím však mohou být potíže.

Zkus si vyrobit URL z názvu souboru s diakritikou - vypadá to docela hnusně a nečitelně. Většina vývojářů se tomu vyhýbá odstraněním diakritiky z názvů. Všimni si URL tohoto vlákna - je také bez diakritiky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.174.34.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
22. 2. 2019   #5
-
0
-

Hazarder :) Diakritka je zlo z hlubin pekelnych. Spousta programovych veci ji koduje do vselijakych slozitych tvaru.
Pr1, jak uvadeji, url. Nektery prohlizec si poradi s diakritikou v adrese, jiny hazi error a vyzaduje spesl tvar. V programu to pak musis specialne osetrovat pres urlencode a pod (to ale musis stejne pouzit kvuli dalsim znakum).
Pr2, url v odkaze html kodu, musis osetrovat pres htmlspecialchars + parametry pres url_encode. Coz bys opet mel, beztak. A pak ten html kod vypada divne.
Pr3, spousta programu v Linux systemu ma problem kopirovat soubor s diakritikou a jinymi paznaky. Normal stav je, kdyz to jde. A pak jsou stavy, kdy to selze a je nutne ten soubor prejmenovat. Nebo to treba stare php neumi smazat ani prejmenovat a musis to pres ftp. A to nektere ftpcka take neumi a musi to delat admin na serveru, kdyz ho pozadas. A nekdy to ani pres ftp nejde smazat, ze bys tam sam nahral verzi bez :)

http://php.net/manual/en/function.str-replace.php 

$phrase  = "You should eat fruits, vegetables, and fiber every day.";
$healthy = array("fruits", "vegetables", "fiber");
$yummy   = array("pizza", "beer", "ice cream");

$newphrase = str_replace($healthy, $yummy, $phrase);

// znaky = explode("", "abcde")

A pak tam musis mit regular, ktery nahradi vsechny ostatni ne a-z, 0-9 znaky za -. Odstrani opakovani ---. Odstrani - na zacatku a na konci. Brnkacka. Tak, proc se nervovat s diakritikou, ze jo? Tu uloz do sql db, tabulk.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:4dbc:3838:5a25:f2e0...–
krot
~ Anonymní uživatel
11 příspěvků
20. 3. 2019   #6
-
0
-

a co tečky v názvech adresářů? např když vytvořím složku "na.vylete.2018", je to povolený?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:9195:49fa:39d5:15d1:d4d9:b836...–
Kit+15
Guru
20. 3. 2019   #7
-
0
-

#6 krot
Tečky jsou povoleny, pomlčky také. Vyhni se však mezerám.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.50.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Podobná vlákna

Složka Dokumenty — založil ospaly.stanislav

Reload stránky a složka — založil roman.jaros

FTP - soubor nebo složka? — založil Markaos

Pc hra a složka INT v Program Files — založil ZAČÁTEČNÍKDE

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý