SQL a DBMS rozdíly – MySQL – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

SQL a DBMS rozdíly – MySQL – Fórum – Programujte.comSQL a DBMS rozdíly – MySQL – Fórum – Programujte.com

 

Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
22. 4. 2019   #1
-
0
-

Dobrý večer. Můžu poprosit o někoho jestli by mi prosím vysvětlil rozdíl mezi SQL a DBMS jako MySQL, MSSQL, atd.? A DBMS je synonymum k databázovému serveru a k databázi?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.150.–
Kit+15
Guru
22. 4. 2019   #2
-
0
-

#1 Jan
DBMS (nebo česky též SŘBD) je systémem pro řízení báze dat. Je to program, který na jedné straně komunikuje s uživatelem, resp. s klienskou databází, na straně druhé komunikuje s fyzickým úložištěm dat. SQL je jeden z mnoha jazyků, kterým se s DBMS dá komunikovat.

Microsoft svůj DBMS nazval SQL Server a klient s ním komunikuje jazykem SQL. Proto se to tak plete.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.174.34.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
23. 4. 2019   #3
-
0
-

#2 Kit
A DBMS je synonymum k databázovému serveru a k databázi?

A když se může komunikovat více jazyky, tak jaký další je kromě QBE?

Umí MySQL něco dalšího kromě SQL?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.150.–
Kit+15
Guru
23. 4. 2019   #4
-
0
-

#3 Jan
MySQL umí jen SQL, resp. jeho dialekt.

Pokud vím, QBE se používá jen na relačních databázích, je vlastně alternativou SQL. Jenže je tu i hromada NoSQL databází, které s relačními databázemi nemají mnoho společného. Zkus si porovnat třeba MongoDB, CouchDB, Redis, GDBM a další. Každý pes, jiná ves. V každém případě je velký výběr.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.174.34.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
23. 4. 2019   #5
-
0
-

#4 Kit
NoSQL DBMS je jiným slovem objektivní nebo objektivně-relační?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.150.–
Kit+15
Guru
23. 4. 2019   #6
-
0
-

#5 Jan
Označení NoSQL se používá pro nerelační databáze.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.174.34.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
MilanL+1
Grafoman
25. 4. 2019   #7
-
0
-

já si nerelační DB už skoro ani nedokážu představit, snad jen jako rychlý mezistupeň mezi sběrem BigDat jejich okamžitým použitím a následným pozdějším zpracováním do relační DB.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
Kit+15
Guru
25. 4. 2019   #8
-
0
-

#7 MilanL
Nerelačních databází je spousta - některé z nich jsou docela exotické, jako např. RRDTool. Ovšem i takový INIFILE, GDBM, DB4, Gettext nebo Redis jsou nerelačními databázemi. Každá se ovládá trochu jinak, ale hlavně se používají k ukládání klíč=>hodnota. Pro takové použití bývají o řád či dva rychlejší než relační. Často neumí vyhledávání, ale například v Redisu se velmi snadno implementuje fronta, což se výborně hodí například při clusterovém zpracování dat. S databází SQL by to bez explicitních transakcí asi nešlo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.19.3.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
MilanL+1
Grafoman
25. 4. 2019   #9
-
0
-

#8 Kit
dík za nasměrování, to inifile případně další podobné formáty, kde jsou páry klíč-hodnota sdružené nějakým způsobem do různých sekcí/skupin, mě zatím nikdy nenapadlo brát jako DB, ale ve své podstatě to tak bude. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
Kit+15
Guru
25. 4. 2019   #10
-
0
-

#9 MilanL
Samotný inifile databázi netvoří, ten soubor je jen úložištěm. Pro práci s ním je potřebný ovladač DBMS, který bude umět tyto záznamy číst nebo modifikovat. V daném případě je to knihovna DBM nebo novější DBA, případně v PHP čtecí funkce parse_ini_file(). Ty knihovny toho umí víc, ale jsou pomalejší než zmíněná funkce.

Určitě bych však nepoužíval inifile pro uložení dat, protože má dost nectností. Na uložení konfigurace s občasnou modifikací však obvykle vyhovuje. Alternativou pro rozsáhlejší konfiguraci může být JSON nebo XML. Přikláním se k XML, protože pro jeho čtení je možné využít šikovný dotazovací nástroj XPath a před modifikací je možné data automaticky validovat podle schématu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.82.190.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý