Pole a význam k čemu je dobrý, nevýhody, výhody – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Pole a význam k čemu je dobrý, nevýhody, výhody – PHP – Fórum – Programujte.comPole a význam k čemu je dobrý, nevýhody, výhody – PHP – Fórum – Programujte.com

 

Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
23. 4. 2019   #1
-
0
-

Dobrý den, můžu poprosit o vysvětlení věcí kolem php. 

Co to je pole?

K čemu to je dobré?

A proč je tolik druhů, jako 1-rozměrné, 2-rozměrné, vícedimenzionální? A jsou rozdíly mezi nimy?

Výhody pole?

Nevýhody pole?

V jakém případě je vhodné to použít, lze u databází a jaký druh u databází?

Existuje nějaká alternativa k poli?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.150.–
Kit+15
Guru
23. 4. 2019   #2
-
0
-

#1 Jan
PHP de facto žádné pole nemá, pouze kolekce. Ani v databázích se standardně pole nepoužívá, bývá jen součástí některých rozšíření.

Pole je pevnou strukturou pro uložení více položek pod jedním společným názvem. Jejich konkrétní umístění se určuje indexem v daném poli.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.174.34.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
23. 4. 2019   #3
-
0
-

#2 Kit
Myslím array (anglický název). Značí se [ ]. A nevím kdy se použije ty [ ] [ ]     x     [ ] ?

Tady se něco řeší ne? http://programujte.com/…dmienkou-if/  . Prosím o vykopírování toho pole sem abych si to mohl nějak představit. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.150.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
24. 4. 2019   #4
-
0
-

$integer = 123;
$string = "1234";
$znak = $string[1] // = 2
$pole = array();
$pole2 = array(1, 2, 3, 4);
$cislo = $pole2[2];
$pole3 = array('1', '2', '3', '4');
$znak = $pole3[2];
$pole4 = array('1' => 123, 'abc' => 456, 'z' = array(1, 2, 3));
$cislo2 = $pole4['1'];
$cislo3 = $pole4['abc'];
$pole5 = $pole4['z'];
$pole[0] = 123;
$pole['def'] = 'abc';
function aaa() {echo 123;}
aaa(); // volani
$x = 'aaa';// volani
$x();// volani

Zkousel jsi php.net/array nebo https://www.php.net/manual/en/book.array.php nebo google php array?


'V jakém případě je vhodné to použít, lze u databází a jaký druh u databází?'
Ta otazka nedava smysl. Databazi php nema. Sql database maji pole. Ale tam obvykle pouzivas sloupce. Vyjimecne potrebujes zapsat vice hodnot, kde nepotrebujes vyhledavat. Pak se to zapise obvykle jako string s odelovacem sloupcu.
Predstav si, ze mas data. Jak je zapises na papir? Mas cisla, text, datumy? Prevedes to do nejakeho formatu, ktery papir umi. To jsou znaky. V pripade db je to obvykle string, seznam znaku.
Databaze usporadava data do tabulek. Podobne jako mas tabulky v excelu. Nakresli si na papir tabulku, mrizku a zapis do ni pole? Jak vidis, na papire I v databazi obvykle maji sloupce presne rozmery. Rychleji se tak z tabulky tahaji data. Pak maji sloupce s promenou delkou, tam jsou data ulozeny obvykle ve format delka+text.
Nevim, co ti odpovedet na otazku database a pole.
google = database array
'How to store a array in a database? - Stack Overflow'
-> serialize ans unserialize functions
-> json_encode, json_decode
 

'Existuje nějaká alternativa k poli?'
String?
class?
google = php string
google = php class

$pole['def'] = 'abc';
$object->def = 'abc';
$object->{'def'} = 'abc';
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.84.207.–
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
24. 4. 2019   #5
-
0
-

#4 peter
Takže jestli jsem to pochopil správně, tak 1-rozměrné pole = 1 řádek, 2-rozměrné = 2 řádky, 3-rozměrné = 3 řádky? Je to tak?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.150.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
25. 4. 2019   #6
-
0
-

 Nerozumim otazce

$a = array();
$a[] = array();
$a[0][] = array();
$b = array(array(array()));
$c = array(0 => array( 0=> array()));
$d = array();
$d[0] = array();
$d[0][0] = array();
$d[0][0][0] = 123;
Ale
$e = array();
$e[0] = array();
$e[1] = array();
$e[2] = array();
$e[0][0] = array();
$e[0][1] = array();
$e[1][0] = array();
$e[1][1] = array();
$e[2][0] = array();
$e[2][1] = array();
// tabulka, a totez tady
$f = array(
array(array(), array()),
array(array(), array()),
array(array(), array())
)
Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:4dbc:3838:5a25:f2e0...–
MilanL+1
Grafoman
25. 4. 2019   #7
-
+1
-
Zajímavé
Kit +

#5 Jan
nemusí to tak být, viz $pole4 v tom tvém příkladu. textové indexy a pod 3. indexem 'Z' se skrývá další pole

v PHP je dobré si proměnné představit jako objekty a pole jako kolekce objektů, tzn součástí proměnné může být opět jakýkoliv objekt..

ve vztahu k DB si to pak lze představit následovně, základním objektem jsou páry název=>hodnota, nad tím je objekt řádky což je v podstatě pole těch párů název=>hodnota (obdoba $pole4 z příkladu) no a nad řádky je poslední pole, které sdružuje řádky

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
Kit+15
Guru
25. 4. 2019   #8
-
0
-

#5 Jan
Jednorozměrnému poli se někdy říká řádek, relace nebo vektor, dvourozměrnému tabulka, třírozměrnému sada tabulek (databáze).

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.19.3.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
26. 4. 2019   #9
-
0
-

#8 Kit
Díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.203.150.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 23 hostů

Podobná vlákna

Výhody x nevýhody — založil survik1

Nevýhody procedury break — založil Petr Zakopal

Nevýhody mnohonásobného stahování — založil Matěj Andrle

Zbytečná alokace aneb nevýhody OOP — založil Matěj Andrle

Výhody C oproti C++ — založil PiranhaGreg

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý