Má zmysel sa učiť PHP? – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Má zmysel sa učiť PHP? – PHP – Fórum – Programujte.comMá zmysel sa učiť PHP? – PHP – Fórum – Programujte.com

 

Marek
~ Anonymní uživatel
521 příspěvků
6. 7. 2019   #1
-
0
-

Zdravím vás,

chcel by som sa opýtať, či má význam sa učiť PHP a databázu MySQL? Má tento jazyk ešte budúcnosť alebo je čím ďalej tým viac na ústupe? Bolo by lepšie niečo ako Java alebo Python? 

Za akékoľvek vaše názory Ďakujem.  

Nahlásit jako SPAM
IP: 176.102.96.–
Kit+15
Guru
6. 7. 2019   #2
-
0
-

#1 Marek
Ano.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.249.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3984 příspěvků
8. 7. 2019   #3
-
0
-

má význam sa učiť PHP a databázu MySQL? - ano
Má tento jazyk ešte budúcnosť - ano (budoucnost i minulost)
je čím ďalej tým viac na ústupe? - ano (vuci stale novym jazykum)
Bolo by lepšie niečo ako Java alebo Python? - ano (budoucnost i minulost)

Podivej. Jsou firmy, ktere se chteji jasne vymezit, prosadit sve technologie. To je napriklad Microsoft, Ibm a podobne. Microsoft bude prosazovat c# a nebudes mit asi problem sehnat zamestnani. Ibm uzjidi na Jave. Google tusim Python. A vsichni svobodni si vybiraji, co chteji. Pro mobily java, web c# nebo php.

MySQL, mno, vetsina dat se uklada do struktury nazvane databaze. Je celkem jedno, zda je to microsoft mssql nebo IBM oracle sql nebo svobodna MySQL (MySQL ted tusim vlastni oracle). Neni problem to kombinovat.

U velkych firem to funguje tak, ze ti za velke penice daji super hw, jejich sw a nabizi za velke penize podporu a jine veci. Tohle funguje docela dobre I do budoucna.
U svobodnych veci je budoucnost nejista. Spoustu i dobreho sw konci po par letech, kdy se uz o to nema kdo starat.

Co potrebujes? Mit prehled, jak to asi funguje. Php + mysl + html. V jinem jazyku jsou funkce jinaci, ale princip fungovani je tak stejny. c# + mssql + html.
V necem se pracuje lepe, v necem hure.
Je to jen na tobe. Tezko se radi do budoucna. Dneska se vse rychle meni. Treba bude programovat AI.
Podivej, drive byli lidi radi, ze chovaji zviratka, pestuji obili, maji kde bydlet. Dneska se maji jako kralove (ale furt si stezuji), vlastni dum s nekolika mistnostmi vybaveny vsim moznym, kocar, televize … A nikdo moc chov a pestovani neresi. Spousta lidi to ani neumi. Jak ti radit, co se mas do budoucna naucit? :)
Treba, ja, kdyz mel 8, tak zacala era pocitacu. Byl jsem jeden z prvnich lidi v republice, co meli pc 286 doma. Spousta lidi 30-100 let po 30 letech nechce s pc mit nic spolecneho. Coz je celkem tragedie. Takze to vidim tak, ze mym poslanim je, co nejvic lidi s tim seznamit. Podobne jako dnes auto povazuji za bezne, super vec, aby tak brali I pc.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:4dbc:3838:5a25:f2e0...–
remmidemmi0
Věrný člen
10. 7. 2019   #4
-
0
-

má význam sa učiť PHP a databázu MySQL?

Domnívám se, že určitě ano. Je celkem rozšířený a z mého pohledu snadno naučitelný. Je dobře dokumentovaný, je odolný, propracovaný. Funguje na ledasčems. Existují k němu různé add-on, například pro generování grafiky. Přiznám se, že neznám všechny existující add-on a leckteré bych uvítal...

Má tento jazyk ešte budúcnosť alebo je čím ďalej tým viac na ústupe?

PHP určitě není na ústupu. Jak velkou má budoucnost, to záleží na tom, zda někdo vymyslí něco ještě dokonalejšího, snázeji naučitelného, s ještě více funkcemi a pro ještě více platforem. Vzhledem k rozšíření PHP se obávám, že vymyslet něco takového nebude nijak jednoduché. Myslím, že ani zánik PCček by PHP neohrozil.

Bolo by lepšie niečo ako Java alebo Python? 

Myslím, že Java ani Python nedokážou PHP nahradit. Javu znám, psal jsem v ní programy pro mikropočítače. Python znám méně, ale přesto pochybuju, že dokážou nahradit PHP.

Mimo otázek výše, když tu je řeč o Pythonu a PHP, tak Python např. podporuje LabView, do kterrého lze natahovat Python kódy. Jenže Python neumí to co umí LabView. Je fakt, že Python je gratis, což PHP také. Ale LabView stojí mnoho peněz a neumí natahnout PHP kódy. Nepochopil jsem dosud, co vedlo NI k rozhodnutí, že LabView bude moci užívat právě Python kódy...  Zajímalo by mne, kdyby existoval add-on pro PHP, který umí generovat virtuální instrumenty, panely atp., jako LabView.  Bohužel jsem zatím na nic takového nenarazil. V PHP lze psát simulace, podobně jako v LabView a často rychleji a snáze, jenže výstupy PHP jsou, pokud jde o grafiku, ve srovnání s LabView, dosti omezené.

Myslím si, že budoucnost má i LabView, přinejmenším, dokud bude existovat National Instruments a tedy podpora. Což je ovšem stejné jako jazyky od Microsoftu, kterým moc velkou budoucnost nedávám, protože Microsoft se zvolna ale jistě sune od počítačů k zábavnímu průmyslu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 130.255.16.–
Kit+15
Guru
10. 7. 2019   #5
-
0
-

#4 remmidemmi
PHP grafiku de facto nepotřebuje, k tomu se používá browser s Javascriptem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.242.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
remmidemmi0
Věrný člen
10. 7. 2019   #6
-
0
-

#5 Kit
PHP grafiku nutně potřebuje. Absence grafiky v PHP je vážný nedostatek. Provozuju PHP v lokále na woknech 7, spolu s MySQL. V PHP mám vytvořené vlastní programy, které komunikují přes COM a USB porty s externími zařízeními (různými přístroji a roboty). Jde o to, udělat těm programům důstojný design, takové hezké virtuální panýlky. Ty panýlky, stejně jako všelijakou grafiku (grafy Y=f(X), Z=f(X,Y) a podobně) lze pochopitelně naprogramovat v ledasčems. Kdyby existoval nějaký add-on, knihovna hotových bloků, z který se sestaví požadovaný panýlek, ušetřilo by to hromadu práce. Zatím jsem na to nenarazil. Nejsmyslnější add-on pro PHP, který jsem objevil, ale komerční, je balík souborů, které dělají grafiku do PHP, spíše ale zaměřenou na zpracování dat z databází pro různé prezentace. Vertikální grafy, koláče a podobně. Něco jako má excel. Bohužel zobrazování měřených dat přicházejících po COM nebo USB portu to neumí.

Příklad: program napsaný v PHP nad woknama 7, kde uživatel vkládá buď teplotu v °C nebo F pro platinové odporové čidlo PT100 a program vypočte adekvátní hodnotu odporu čidla, kterou odešle po COM nebo USB portu na simulátor.

Připojen obrázek.

Pochopitelně PHP neumí toto přímo udělat a musí se doprogramovat v jiném jazyku a do PHP vložit. Toto je celkem primitivní příklad. Mnohem obtížnější jsou panýlky s knoflíkama, tlačítky virtuálním displejem nebo grafickou LCD obrazovkou, která ukazuje průběhy... atd atd...

Nahlásit jako SPAM
IP: 130.255.16.–
Kit+15
Guru
11. 7. 2019   #7
-
0
-

#6 remmidemmi
PHP není pro tento účel vhodné. Na tohle jsi mohl použít třeba Python, který by to zvládl levou zadní.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.231.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3984 příspěvků
11. 7. 2019   #8
-
0
-

#6 remmidemmi
Prilis jsem nepochopil, jak to myslis s tou grafikou a panylkem.

Php grafiku nepotrebuje. Je to programovy kod. Graficky vystup muzes tesit preci pres html / css / js. To jaksi s php nesouvisi, ale. Konkretne ja treba vyuzivam v praci Bootstrap. 

https://getbootstrap.com/docs/4.3/getting-started/introduction/
Stahnes, rozbalis do slozky, pridas link do stranky a pak jen obvykle kopirujes html kod z dokumentace a upravujes.
https://getbootstrap.com/…tent/tables/


S temi porty ti neporadim. Asi bych pouzil jiny program Udelal si aplikaci v QT, ktera vraci textovy vystup a pres cmd v php bych ji volal. A mozna to umi python, jak pise Kit, nevim.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:648c:4b92:36c0:a36...–
Kit+15
Guru
11. 7. 2019   #9
-
0
-

#8 peter
Python má v sobě internetový browser, takže webového klienta sestavíš i na cca 10 řádcích. Vzhled formuláře si uděláš v HTML a umístíš na server nebo na klienta dle použitého API.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.231.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Sniper
~ Anonymní uživatel
215 příspěvků
5. 8. 2019   #10
-
0
-

Pokud chces k zobrazeni dat pouzit webovy prohlizec je celkem jedno v cem je program napsany vysledek je stejny data zobrazuje html, css, js ktere nemaji s jazykem ve kterem je napsana aplikace prakticky nic spolecneho.

To ze python umi na 10 radcich weboveho klienta neni co se grafiky tyka reseni niceho. Porad jsme u toho stejneho problemu a je nutne pouzit html, css, js ..... (spousta normalnich php frameworku ma weboveho klienta v sobe kvuli vyvoji)

Vyhoda jineho jazyku nez PHP by byla spise v tom ze by mohl zvladnout rovnou i tu komunikaci pres COM/USB zatim co v PHP by muselo volat nejake externi programky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.228.–
remmidemmi0
Věrný člen
10. 8. 2019   #11
-
0
-

#7 Kit
Nevidím důvod, proč na toto není PHP vhodné. Podstata programu je matematický výpočet. Okrajová část programu je vstup dat  (teploty a načtení knoflíku °C nebo F) a dále výstup vypočtené hodnoty. Odeslání hodnoty na COM port pak dělá pomocí add-on kitu, který kdosi, nějaká firma (nevím teď z hlavy název firmy) doprogramoval v C++ pro PHP a tento add-on modul se volá z PHP.

Problém je ovšem s grafikou v momentě, kdy chceme program rozšiřovat na virtuální panel virtuálního měřícího přístroje. Pak v PHP chybí ta grafika, kterou ještě nikdo jako add-on nevytvořil (a domnívám se, že ani Python ji nemá). To že Python má v sobě internetový prohlížeč je sice hezké, ale nemá tu grafiku, totiž knoflíky, panýlky, LEDky, páčkové přepínače atd atd, prostě vše, co na obrazovce vytvoří a budí dojem virtuálního měříciho přístroje.

Nahlásit jako SPAM
IP: 130.255.16.–
Kit+15
Guru
10. 8. 2019   #12
-
0
-

#11 remmidemmi
Internetové prohlížeče už tyto komponenty virtuálních panýlků mají. PHP jim jen pošle přes HTML, který a kde se má zobrazit. Další možností je využití Javascriptu a CSS, které jsou rovněž součástí prohlížečů. Zrovna dělám na interaktivní komunikaci přes SVG, což je další možnou cestou, jak si vytvořit virtuální panel.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.69.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 22 hostů

Podobná vlákna

Co sa ucit??? — založil matus

Odkud se učit c++ ? — založil míša

Učit se? z čeho? — založil tulk

Má význam učit se C# ??? — založil ospaly.stanislav

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý