Low vs high level programování – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Low vs high level programování – C / C++ – Fórum – Programujte.comLow vs high level programování – C / C++ – Fórum – Programujte.com

Dominik
~ Anonymní uživatel
129 příspěvků
15. 9. 2019   #1
-
0
-

Ahoj,

momentálně chodím na střední IT školu do 4. ročníku. Programování mě baví, ale můj problém je ten, že neustále přechazím z jednoho programovácího jazyka na druhý. Neustále se točím mezi C++, C#, Javou a nedokážu si vybrat. Jistě vím jen to, že bych nechtěl dělat vývoj webu. Úplně ze všeho nejvíc mě ale laká low level - nějaké ty základní součástky, arduino = elektronika, assembler, C a C++. Je ale podle vás dobrý nápad si vybrat právě tento směr z hlediska například nabídky práce a platového ohodnocení? Láká mě stát se programátorem a programovat dejme tomu aplikace pro android v nějakém vyšším programovácím jazyku, ale mnohem, mnohem více mě láká pochopit elementární základní součástky a pomocí těch součástek sestrojit dejme tomu jednoduché sčítání čísel. Nebo si například koupit nějaký starý počítač se starým procesorem, pochopit jeho registry, fungování atd - assembler. Moc mě láká ta myšlenka udělat z úplné nuly něco i kdyby to umělo jen počítat a sčítat čísla od 0 do 100. Nedávno jsem si tedy objednal arduino a narazil na tuhle knížku: https://elektrokniha.cz/index.html. Přijde mi ale, že v dnešní době tyto schopnosti nikdo v žádné práci neocení a je to spíše takový koníček. Mám pravdu nebo se mýlím? Má cenu se tomuto směru začínat věnovat? Ještě mě napadlo učit se čistě jen C++. Přijde mi to jako takový jazyk na všechno. K low levelu to máš blíž, dá se v něm programovat téměr vše, je multiplatformní, dá se v něm programovat arduino a pokud bych se ho naučil na slušné úrovni mohl bych například programovat nějaké softwarové ovladače. Jaký je váš názor? Taky to berte z toho hlediska, že bych chtěl jít na výšku = zabrat v matematice. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.163.9.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
512 příspěvků
16. 9. 2019   #2
-
0
-

....brouku tvuj pocit je naprosto správný, jako špičkový právník v Praze si vyděláš 2000-3000kč za hodinu ale jako programátora Arudina asi chcípneš hlady :) taková je realita. Ano, ideální by bylo kdyby sis rozmyslel svoji cestu protože např. prodejem startovacích kondenzátorů do motorů si vyděláš na živobití ale prodejem nebo programování jednočipových procesorů opět chcípneš hlady ..... To že se u váš točí C/C++, C# a Java má svoje důvody. je tu něco co ty zatím nevidíš, čr je pod masivním vlivem zahraničních korporací a jako dělnická programátorská lopata musíš být trvdě připraven plnit úkoly svého zaměstnavatele :) a ty tři jazyky sou nejrozšířenější... na druhou stranu dobrý Java programátor v Praze si vydělá 60-80tis měsíčně  taky (možná i víc) takže je na tobě kam se budeš ubírat. a pokud již máš vlastní byt za 10-30mega tak seš vlastně v pohodě, pokud ne tak budeš celej život splácet byt. Dělat programátora je sedavé zaměstnání, náročné na páteř a oči, na záněty žil, karpální syndromy a pod. Když ti v 35 odejdou voči tak seš jako programátor vyřízenej a do důchodu daleko. jo tak to je. Low level programování dělá pár firem v Brně, Praze. Moc jich neni a určitě to neni Arudino a je to blbě placený.  Programujou se třeba dálkový ovladače k televizím, různý automaty a pod. to by tě brzo přestalo bavit. v čr je málo zakázek všichni jezdí do zahraničí - čína, vietnam, laos, rusko a pod.  do USA se moc firem nedostane.... ale v číně nebo korei nebo laosu sou hezký prostitutky a někomu se líběj ....a je tam levnej alkohol až si budeš vychlastávat mozek... Ale jestli chceš začít kup si nějakej Atmel

https://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/doc2502.pdf

nebo microchip pár drátků od beldenu 9976-009/100FT a tenčí (tenčí sou lepší, nekupuj lanko) a dej se do práce .. roky utíkaj, práci ti nikdo nezaplatí .... :)))))))))))) součástky seženeš v www.gme.cz, sos.cz, mouser.com a stovkách dalších obchodů....

taky je možný zkusit mikroprocesory ST8 to už sou pokročilejší ... to že sis objednal arudino si udělal to nejhorší co si mohl udělat ale podpořil jsi tím ekonomicky americké firmy ... i když to nevidíš .. kdyby sis objedal ten AT8535 tak ho na desku s těma drátkama přiděláš a rozchodíš za měsíc a budeš mít svoje vlastní arudino :)))) ....stačí přidělat nějakej resetovací obvod třeba MAX707

https://www.maximintegrated.com/en.html

nějaký svítivý diody, mikrospínače... budeš potřebovat samozřejmě programátor

https://robotelektro.cz/index.php?route=product/product&product_id=140

ideálně tenhle:

http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/Atmel-42710-AVR-JTAGICE-mkII_UserGuide.pdf

protože ho připojíš k AVR studiu....

, Atmel Studio je zdarma, KeilC http://www.keil.com/c51/c51.asp zdarma není ale dá se sehnat někde na torrentu nebo se zeptáš tady ... znáš to ne ? převodník FT232RL ti zajistí připojení na PC přes USB a RS232. No ... a to je všechno ...na iternetu sou hromady návodů..... já bejt tebou bych si našel nějakou placenou brigádu za "peníze" u nějaký firmy (nezapomeň že firma za tebe musí platit zdravotní a sociální pojištění jinak seš v prdeli) co vyrábí elektroniku abys viděl jak to chodí v reálným světě, na měsíc na dva. v dnešní době rozhodujou jen peníze. musíš si vydělat na důchod, na elektriku, zdravotní a sociální pojištění ... když se naučíš mít rád HTML5+CSS3 a APS .NET core nebo JavuEE tak můžeš dělat za peníze a nebudeš peníze jen utrácet ze svého ... už to chápeš ???

Jinak předchůdce věcí jako je arudino vypadá nějak takhle:

https://uloz.to/tam/_IZzJy6ARWnEe

to je z konce 80 a začátku 90 let (30 let starý, deska je z Cuprextitu - sklolaminát, normálně se prodává) když se tu začínaly prodávat procesory od Atmelu, dřív tu byly jen SAB80535, motorola, intel a podobný ... když budeš chtít dělat elektroniku budeš se muset naučit dělat i desky plošných spojů takže Allegro, OrCAD, Eagle,

https://www.seeedstudio.com/blog/2017/03/13/pcb-design-software/

a pokročilejší programy a seznámíš se s firmama jako je www.pragoboard.cz a spol...

no přeju ti hodně štěstí :)))) ujiš´tuju tě že prodejem střešní krytiny a zateplovacích systémů si vyděláš mohem víc ... ale jsi mladý.... mladí vydrží vše.... mladí lidé přežili i koncentrační tábory za II. světové...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:61d4:9c15:c820:35c3...–
Kevil0
Návštěvník
24. 9. 2019   #3
-
0
-

Já bych se toho nebál. Znalost mikrokontrolerů má určitě využití v průmyslu i jinde. I když nejsem nejmladší, přes měsícem jsem si pořídil Arduino Pro Mini ATMega328P 3.3V a modem Wisol (Sigfox) a rozchodil vlastní program na měření napětí autobaterie každou hodinu. Nyní jsem přešel na vyšší level a koupil si ATtiny202 (trochu mě vyděsila jeho "velikost" cca 4x4 mm a osm nožiček ????), debugger MPLAB SNAP a nahrál MPLAB X IDE vývojové prostředí. Určitě "nacpu" program z Arduina (8 kB) do ATtiny202 (max. 2 kB).

Na notebooku jsem si v C++ a x64 assembleru I7 udělal program, který načte TXT soubor o velikosti 4 GB nejednou do paměti a pak s ním pracuji. TXT soubor má 38 milionů řádků, které obsahují GPS souřadnice NOAA bójí. Neměl jsem problém data (převedené na int) v assembleru pomocí merge sort setřídit, indexovat a vyhledat hodnoty binárním hledáním včetně vynesení výsledku na mapu světu. Program během cca 3 sekund zpětně vyhledá nejpravděpodobnější místo, odkud se dostalo 12 nalezených trosek letu MH370, ve čtvercové síti souřadnic od 0° do 40°S a 80° až 108°E. Výsledkem je 4°-5°S a 80°-81°E.

Doporučuji zkusit navázat spolupráci formou brigády s nějakou firmou, která mikrokontrolery používá.

Abych jen neradil, stáhni si Visual Studio 2019 Community:
Compiling 64-bit Assembler Code in Visual Studio 2013
Introduction to x64 Assembly

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.163.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 117 hostů

Podobná vlákna

Hello world from low level — založil Sefiros

Vyvoj 3D Low poly her — založil jvetvicka

How To Get High Off 3D — založil CommanderZ

Moderátoři diskuze

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý