Mitsubishi Alpha Programming Software – Funkcionální programování – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Mitsubishi Alpha Programming Software – Funkcionální programování – Fórum – Programujte.comMitsubishi Alpha Programming Software – Funkcionální programování – Fórum – Programujte.com

dandal0
Duch
15. 10. 2019   #1
-
0
-

Zdravím. Jsem progamátor samouk a dostal se mi do rukou zajímavý projekt. Nevím kam příspěvek šoupnout, tak jsem ho napsal sem. Snad se nikdo nezlobí. Ale k věci.

Jedná se o  vrata, která by měla fungovat na jedno tlačítko na každé straně s tím, že co stisk, to povel. Potřebuji to asi takto: vpřed-stop-vzad-stop-vpřed... Nevím si rady, jakou funkci resp. jakou sestavu funkcí použít pro správné fungování. Zkoušel jsem různé kombinace ALT a SET/RESET ale bez úspěchu.

Mám na to programovací relé Mitsubishi AL2-14MR-D a programuje se v software Alpha Programming. Jestli s tím má někdo zkušenost, rád bych uvítal rady a poznatky. 

Děkuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
15. 10. 2019   #2
-
0
-

Použít čítač, každému stavu čítače přiřadit jeden povel. Pomocí podmínek (už si přesně nepamatuji jak se blok jmenoval, mnoho let jsem s tím nedělal) pak vyhodnocovat stav čítače a vykonávat povely.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:af0:ffe4:85f4:df8:710:a3ae:3be5...–
dandal
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
16. 10. 2019   #3
-
0
-

#2 hlucheucho
Díky za odpověď. Tak s čítačem jsem ještě nepracoval. Zkusím to.Díky za radu :)

Nahlásit jako SPAM
MilanL+1
Grafoman
16. 10. 2019   #4
-
0
-

#3 dandal
ahoj, u toho čítače v podstatě vyhodnocuješ nejnižší 2 bity, nejnižší bit ti dává signál STOP/RUN, druhý bit ti udává směr pro RUN.

Nevím jak přesně je to řešené, ale nejspíš tam budeš mít ještě 2 vstupní signály koncové snímače, které je také potřeba správně vyhodnotit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
16. 10. 2019   #5
-
0
-

#4 MilanL
Programuje se to v grafickém prostředí propojováním bloků s funkcí. Nejvíc je to podobné drátování relátek v automatizační technice. Takže nemůže pracovat s jednotlivými bity (aspoň kdysi to tak bylo). Může vyhodnocovat stav čítače pomocí bloku (záblesk vzpomínek: asi se jmenuje komparátor), který porovnává číslo na jednom vstupu s číslem na druhém vstupu a podle nastavené podmínky nastaví svůj výstup na 1 nebo 0. 

Pokud bude mít stavy 0 = vpřed, 1 = stop, 2 = vzad, 3 = stop, pak bude mít 4 = reset čítače. Akorát si nejsem jistý, jestli pro stop (stavy 1 a 3) půjde v jednom bloku vytvořit složená podmínka. Pokud ne, bude muset použít bloky dva a výstupy "složit" pomocí OR.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
16. 10. 2019   #6
-
0
-

Kde jsou ty doby, kdy jsem s tím řídil MVE. 

hu

Nahlásit jako SPAM
MilanL+1
Grafoman
17. 10. 2019   #7
-
0
-

#6 hlucheucho
ahoj,  konečně jsem se dostal k tomu se na to kouknout a už vím o co jde je to skoro takové mini plc.

Jinak na tu funkčnost co chtěl 1 vstup = 2 aktivní stavy a mezistav by ani nepotřebuje čítač, stačí mu zapamatovat si poslední směr pohybu a jestli je motor aktivní, z logických obvodů by na to stačili asi 2 klopné obvody jeden obvod bude zap/vyp druhý směr a k tomu 2 hradla kombinující směr se zap.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.112.167.–
18. 10. 2019   #8
-
0
-

#7 MilanL
Počet bloků je limitovaný. tudíž je potřeba to poskládat s minimem bloků. Navíc čítač s rozhodováním zadrátuje snadno. Teď jsem si uvědomil, že pro stop není potřeba žádný výstup. Takže čítač, jeden komparátor pro vpřed, jeden komparátor pro vzad a třetí komparátor pro reset čítače. Celkem 4 bloky. Z klopných obvodů to má tuším jen R-S, takže z klopných obvodů by se to realizoval těžko.

Zavedení koncáků: Každý vstup od koncáku přes impulsní relé (je to taky blok v Mitsubishi) zavést přes OR do vstupu čítače - OR má jsou zapojeny 3 vstupy: ovládací tlačítko a výstupy ze dvou impulzních relé. Celkem další 3 bloky. V závislosti na aktivním stavu koncáků bude možná potřeba signál invertovat - 2 bloky. Pro jistotu lze stav koncáků ještě zavést do výstupu pomocí AND (sichr je sichr).  Ještě přes OR obou výstupů zapojit žlutý majáček a přes multivibrátor pípák.

Celkem cca 13 bloků. Mívalo to max 70 bloků. Využita je zhruba 1/5 kapacity, ve zbytku si může udělat nějaké pouťové efekty.

Než to vymyslí s klopnými obvody, nadře se. Navíc asi nebude tak efektivní.

hu

Nahlásit jako SPAM
MilanL+1
Grafoman
18. 10. 2019   #9
-
0
-

#8 hlucheucho
OKI máš s tím na rozdíl ode mě zkušenost, koukal jsem do datasheetu na tu programovací kapacitu, tak je tam základní Alpha serie by měla mít 64 FB/1500 B, a ta Alpha2 má 200 FB/5000 B. Tak by neměl mít problém s tou jednoduchou funkčností co chtěl. Jen to správně poskládat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
dandal0
Duch
21. 10. 2019   #10
-
0
-

Díky moc za odpovědi. Jak to tady čtu, tak vidím, že mám ještě značné mezery. Mohl bych vás poprosit o nějaké srozumitelné a jednoduché vysvětlení jak pracovat s čítači a tím komparátorem? Děkuji.

Nahlásit jako SPAM
22. 10. 2019   #11
-
0
-

Zapoj vstupy čítače přímo na vstupy Alfy. Výstup připoj na displej. Každý impulz na vstupu čítání zvýší stav čítače, každý impulz na vstup reset vynuluje čítač. Složitější čítače umí čítat vpřed i vzad a nastavit stav (tedy mají ještě Preset). Možná takový čítač Alfa má. Pokud ano, můžeš si ho opět připojit na vstupy Alfy a displej a zkoušet. Zajímavostí je, že výstup čítače je vnímán jako analogová veličina.

Komparátor porovnává dvě analogové veličiny. Můžeš si ho vyzkoušet tak, že jeho vstupy připojíš na analogové vstupy Alfy (analogové vstupy mívaly jen Alfy na 24V=). Analogové veličiny simuluješ např. dvojitým regulovaným zdrojem nebo pomocí potenciometrů. Výstup připojíš na výstup Alfy. Pokud komparátor nastavíš na = (rovno), tak na výstupu bude 1 jen když na obou vstupech bude stejná hodnota analogové veličiny. Obecně: když je podmínka komparátoru splněna, výstup je 1, když není splněna, výstup je 0.

Doporučuji si každý bloček takto otestovat, je to sice hraní, ale získáš tím zkušenosti. 

hu

Nahlásit jako SPAM
12. 3. 2021   #12
-
0
-

# 1 Dandala # 1 Dandala

# 2 Wilam
Đây thực sự là loại thông tin mà tôi đang cố gắng tìm kiếm. Cảm ơn bạn đã viết thông tin này. 

câu cá nhỏ

Nahlásit jako SPAM
IP: 222.252.109.–
JerryM0
Věrný člen
13. 3. 2021   #13
-
0
-

#1 dandal
má to 16ti bajtovej čítač tý jo .. a dokonce i 22 bajtovej Up/Down .. tý jo ... zajímavý ..

The Counter Function Block increments thecurrent value by one as and when the inputpin receives a signal. When the currentvalue reaches the set value the output isset ON. The counter current value is resetas and when the clear pin receives aninput.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:34a0:88d1:ea09:e648...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý