Vyhodnocení EKG – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Vyhodnocení EKG – C / C++ – Fórum – Programujte.comVyhodnocení EKG – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Kevil0
Návštěvník
2. 11. 2019   #1
-
0
-

Nemáte tip na program, který pomocí AI (DNN, CUDA) umí vyhodnotit záznam EKG případně zda se tím někdo u nás nezabývá ? Něco jako Yolo pro zpracování obrazu v reálném čase i když tady stačí zpracovat jednu stránku s grafy EKG v pdf.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.163.–
Kit+15
Guru
2. 11. 2019   #2
-
0
-

#1 Kevil
Zkus Fourierovu analýzu, ta na to funguje.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.243.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Kevil0
Návštěvník
6. 11. 2019   #3
-
0
-

#2 Kit
To si nemyslím. Určitě to jde přes DNN a CUDA.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.163.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
7. 11. 2019   #4
-
0
-

Jak se to resi pres cuda netusim, ale, jak pise kit, obvykle se jakekoliv signaly vyhodnocuji pres fourrierovu transformaci. Urcite je soucast AI, protoze jpeg pouziva diskretni four. trans. DCT. Cili se tim dekoduji veskere textury pres grafiku.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:4dbc:3838:5a25:f2e0...–
Kevil0
Návštěvník
7. 11. 2019   #5
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.163.–
Kit+15
Guru
7. 11. 2019   #6
-
0
-

#5 Kevil
Je mi líto, ale o zpracování obrazu tam řeč není. Proč by měla?

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.240.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
8. 11. 2019   #7
-
0
-

Ok, takze o FT, DFT, DCT asi moc nevis.
- FT je matematicky postup, ktery krivku, ktera jde jednim smerem (nesmi se vracet) popisuje jako soucet sinu a kosinu. Pouzivaji to elektrotechnici.
tvoje cara = suma sinu + suma cosinu
- DFT je diskretni FT. Krivku navzorkujes na jednotlive pixely a opet prevedes na sin, cos.
- DCT je DFT, ale krivku posunes na x,y tak, aby ti stacil jen cos. Coz zjednodusi vypocty. Pouziva to jpeg (1992) 

Existuji I jine vlnove transformace. Velmi zname jsou elipticke, parabolicke, hyperbolicke, kubicke krivky.
(Jednu chvili byl popularni obrazkovy format lura-wave, LWF.)
funkce = 1/1x + 1/2x + 1/3x + 1/4x …
cos = asi takto x^2/neco + x^5/neco (nemam ted po ruce algoritmus...)
V urcitem intervalu s jakousi dostatecnou presnosti lze kosinus popsat souctem x na n. Pro jiny usek platila zas jina rovnice. Coz znacne zrychlilo vypocty s kosiny. Protoze ty de driv dopocitavali presnym vypocetne narocnym vzorcem.

Cili, pokud je zadani popis krivky, tak to resi FT.
Pokud mas jine zadani, vytezit informace z krivky, analyzovat, tak musis pouzit nejake analyticke programy s pravidly. Treba te zajima, zda ma pulz staly, pravidelny, jak vysoky, jak casto se objevuje anomalie. Neco se da vycist z FT, ale tebe mozna zajima AI s analyzou.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:4dbc:3838:5a25:f2e0...–
Kevil0
Návštěvník
8. 11. 2019   #8
-
0
-

#7 peter
ale tebe mozna zajima AI s analyzou

Ano, o to mi přesně jde.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.163.–
Kit+15
Guru
8. 11. 2019   #9
-
0
-

#8 Kevil
Tušíš už, jaká data budeš té AI dávat na vstup? Ano, budou to výstupy z Fourierovy transformace.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.92.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Kevil0
Návštěvník
8. 11. 2019   #10
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.163.–
Kit+15
Guru
8. 11. 2019   #11
-
0
-

#10 Kevil
Tohle jsou grafy. Data jsou kde?

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.92.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Kevil0
Návštěvník
8. 11. 2019   #12
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.163.–
Kit+15
Guru
9. 11. 2019   #13
-
0
-

#12 Kevil
Jak tu AI budeš učit?

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.77.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
11. 11. 2019   #14
-
0
-

Viz Kit. Prijde mi, ze nemas predstavu, co ten system dela a ze od toho ocekavas neco jineho.
Existuji programy, ktere dokazi analyzovat krivky. Maji v sobe zabudovane funkce, ktere v te krivce neco konkretniho hledaji. Napriklad, co se opakuje, jak casto, s jakou mezerou, jake jsou odlisnosti, chyby, velikost amplitudy… Tomu programu das krivku, vyplivne ti vysledek.
U EKG, co jsem zkousel googlovat, je asi 50 veci, ktere tam doktori rozeznavaji. Ty budes muset naprogramovat funkce, co to tam ty data najdou. Nebo rici AI, co ma hledat. Pochybuji, ze ta AI uz ma predprogramovane aspon zakladni veci. Jestli chces pouzit obrazky, tak ji musis rici, co na nich je (ktera z tech 50 anomalii, kde se nachazi). A mel bys jich mit tak aspon 1000. Pak to samozrejme neni problem. Pak to dava smysl. Pr. Chces pouzit obrazky a najit na nich ohen, treba. O tom byl nekde nedavno clanek. To z puvodniho zadani neni jasne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:4dbc:3838:5a25:f2e0...–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
11. 11. 2019   #15
-
+1
-
Zajímavé

Z ekg by slo navic zjistovat, ze ten clovek je postizeny nejakou konkretni nemoci. Mozek urcuje, co od srdce ocekava a na nektere nemoci pridava na sile nebo rychlosti nebo pri zatezi se ta anomalie projevi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:4dbc:3838:5a25:f2e0...–
Kit+15
Guru
11. 11. 2019   #16
-
0
-

#15 peter
Srdce není řízeno mozkem, je značně autonomní. Onemocnění se hledá hlavně podle fázových posunů mezi signály z jednotlivých elektrod.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.77.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Kevil0
Návštěvník
11. 11. 2019   #17
-
0
-

Představu mám zcela jasnou. Program by měl pomocí umělé inteligence analyzovat graf EKG. Výstupem by mělo být buď že je graf v pořádku, nebo podezření na nějaké poškození srdce.

Viz např. projekt Welcome to BrainFlow’s documentation! na Githubu. Projekt počítá s konkrétními HW snímači signálů, které pořizují záznam dat. Nemělo by být ale tak složité, převést data získaná jinak na vhodný formát a nechat je pak zpracovat programem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.163.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
14. 11. 2019   #18
-
0
-

http://www.osel.cz/10877-nova-umela-inteligence-predpovida-smrt-a-jeji-tvurci-nevedi-jak.html

http://programujte.com/vyhledavani/forum/ekg/

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:1c5:9e6b:f809:34b...–
JerryM0
Věrný člen
14. 11. 2019   #19
-
+1
-
Zajímavé
Kit +

#1 Kevil
a hele Kevil, mám pocit že Kevil tu řešil nějaký bóje ne ? :))) jak to asi dopadlo ? :)))

analýza EKG je bohužel závislá na zpracování FastFourierTransformation (DFT) a pak také na heuristikách, které zpracovávají signál v amplitudovém "spektru".  Nejdřív se musíš naučit Diskrétní FourierovuTransformaci. Pak můžeš pokračovat dál. Současné mašiny to tak dělaj. Můžeš zkusit jen zpracování podle amplitudy a tvaru křivky. Ale musí se to dělat formou odhadu trajektorie ve stavovém prostoru amplituda - XY rovina. Je to poměrně komplikovaná záležitost i tak. Máš modely správného chování sdrce a porovnáváš je s tím co leze z EKG. Těch signálů je tam víc. Tak jako tak je to stále tzv BlackBoxOptimization úloha .. protože srdce samotné nevidíš... máš jen jeho vnější projevy ve formě signálů

https://en.wikipedia.org/wiki/Automated_ECG_interpretation

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08839514.2016.1193720

jednoduše by bylo vhodné aby sis nejprve prošel články na internetu

uvažuj hlavně články z časopisů co jsou v tomhle seznamu:

http://www.guide2research.com/journals/

protože ty sou nejcenější....

je to piplavá práce na hodně dlouho.... navíc analyzátory se už běžně prodávaj takže budeš dělat něco co už asi možná existuje ..

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:283a:e8a2:4b3b:a98e...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 49 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý