Pomoc s vysvětlením kodu – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Pomoc s vysvětlením kodu – Python – Fórum – Programujte.comPomoc s vysvětlením kodu – Python – Fórum – Programujte.com

 

shockwave0
Newbie
20. 1. 2020   #1
-
0
-

Ahoj, vysvetlil by prosim nekdo jak pracuje vnitrni for j smycka, nechapu jak to,ze se vypisou cisla 1-11 na horizontalni horni ose x a jak probiha roznasobeni s for i, jako napr 2x2,2x3,2x4,2x5... kde 2ka je z for j smycky a 2,3,4,5 jsou z for i smycky? Děkuji

for i in range(1,11):

for j in range(1,11):
print(f'{i * j: > 5}',end=' ' )
print()

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.4.155.–
shockwave
~ Anonymní uživatel
107 příspěvků
20. 1. 2020   #2
-
0
-


for i in range(1, 5):
for j in range(1, 5):
print(f"{i*j:>5}", end="")
print()
1.První for vypíše jakoby první sloupec 1,2,3,4
2.Druhá for vytvoří 2-4 sloupec a to tak, ze roznásobuje vzdy horní první cislici 2-4 sloupce 1ní, 2hou, 3tí, 4tou číslicí z prvního sloupce
3.end="" zabrání zalamování, sloupce by jinak byly pod sebou
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.4.155.–
MilanL+1
Grafoman
20. 1. 2020   #3
-
0
-

#1 shockwave
vkládej to jako kód do <?

jinak to rozhodí formátování a neví se pak co k čemu patří, zvláště v pythonu

jinak for i jsou řádky, for j jsou sloupce cykly běží v rozsahu 1-10,, tzn v prvním řádku máš i=1 x j=1 až 10, ve druhém máš násobky 2x j, ve třetím násobky 3x j atd až po 10x j, ale to je vše vydět ve výsledném výstupu

EDIT: první print vypisuje vše za sebe, druhý print vždy po celém cyklu j odřádkuje, ted ypokud je to naformátované jak myslím.

for i in range(1,11):

  for j in range(1,11):
    print(f'{i * j: > 5}',end=' ' )
  print() 
Nahlásit jako SPAM
IP: 185.112.167.–
gusto
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
20. 1. 2020   #4
-
0
-

#3 MilanL 

for i in range(1,11):

  for j in range(1,11):
    print(f'{i * j: > 5}',end=' ' )
  print() 

chcel som si tento kod spustit v idle3 ale vypise mi invalidna syntax a oznaci apostrof za 5}

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.7.–
gna
~ Anonymní uživatel
1851 příspěvků
20. 1. 2020   #5
-
0
-

#4 gusto
f-stringy jsou v Pythonu od verze 3.6. Pravděpodobně máš starší verzi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
MilanL+1
Grafoman
21. 1. 2020   #6
-
0
-

#4 gusto
já momentálně nemám python nainstalovaný, krátké testy lze zkoušet i v prohlížeči a online compileru

 

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.112.167.–
gna
~ Anonymní uživatel
1851 příspěvků
21. 1. 2020   #7
-
0
-

#6 MilanL
Ale gusto to spouští v IDLE (editor instalovaný s Pythonem) a ten syntax error asi bude starou verzí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
gusto
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
21. 1. 2020   #8
-
0
-

#7 gna
ano spustam to cez idle3

Python 3.4.3 (default, Nov 12 2018, 22:25:49) 
[GCC 4.8.4] on linux
Type "copyright", "credits" or "license()" for more information.
Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.7.–
gusto
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
21. 1. 2020   #9
-
0
-

Inak ja zacinam s pythonom a zatial toho moc neviem je to pre mna first language a zacal som na tejto prednaske https://www.youtube.com/watch?v=doZSkdlqsVY a dalsie nebudu na youtube aby studenti chodili aj na prednasky osobne (bohuzial ja nie som student).

Ale dalej pokracujem na stranke http://python.input.sk/index.html co su vlastne prednasky v pisomnej podobe. Ide mi to pomalsie, lebo nemam vela casu (som zamestnany).

Ak by niekto mal nejake dobre odporucania na stranky z coho sa da dobre ucit a je vela prikladov napr. ako na 

https://www.czechitas.cz/cs/co-delame/chci-se-ucit-online/kurzy/kurz-python

https://www.itnetwork.cz/python/zaklady

ale aj tu na programujte.com su celkom dobre navody. Skor by ma ale zaujmalo robit s pythonom nejake jednoduche skripty pre web. Ked som vyhladaval ako python sklbcit s apache, tak som nasiel stary ale celkom pekny navod https://www.root.cz/clanky/python-a-apache-hosting-bezpecne-pres-wsgi/

Ale asi musim ist na to pomalsie :-D

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.40.7.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Podobná vlákna

Pomoc s vysvětlením kodu — založil shockwave

Pomoc s vysvětlením kodu — založil robbie

Pomoc s přepsáním kódu — založil Jakub

Pomoc s opravou kodu — založil shockwave

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý