V čem udělat složitější web – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

V čem udělat složitější web – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.comV čem udělat složitější web – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com

 

Pavelv0
Stálý člen
6. 4. 2020   #1
-
0
-

Ahoj,

hledám nějaké řešení pro monitoring řídicích systémů. V principu jde o to, že na server chodí data z různých systémů a v různém tvaru - jiné proměnné. Například 3 fotovoltaické elektrárny, 2 meteostanice, 5 kotelen. Každý systém má svoji DB upravenou přímo na míru svému řešení. K tomu existují různé druhy oprávnění pro zákazníky, administrátory. Po loginu se zobrazí dle typu zařízení jeho administrace, grafy atd. Programování a editace vzhledu by měla probíhat na nějaké grafické nadstavbě, počítám s jednorázovým napsáním nejnižší vrstvy v phpku. Takže hledám řešení, které už v základu umí něco jako wordpress ale pak prezentovat obsah podle povahy zařízení. Pro jednoduchost nepředpokládám, že by jeden uživatelský účet měl přidělené dva a více systémů... A vše ideálně za nějakou almužnu, jedná se o startup projekt který financuji ze svého. Možná jsem i počty zařízení přestřelil a první získané peníze půjdou právě na vývoj webu. Zatím jsem to tvořil přímo v PHPku, ale jakýkoliv další hromadný úpravy a správa jsou trápení..

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.47.186.–
peter
~ Anonymní uživatel
3605 příspěvků
7. 4. 2020   #2
-
0
-

google = free php sql cms monitoring measure systems

https://www.trustradius.com/cms

Osobne v tom nevidim uplne problem. Udelas si script, kde do db vyplnis tabulku url+user+psw, output format, zpusob ziskani dat, zpusob zobrazeni. Pokud vsude pouzijes json, tim lepe.
Pred 30 lety jsme pouzivali na 286 program, ktery monitoroval systemy pripojene na seriovy port. Zadavalo se tam prave cislo portu, zpusob ziskani dat (teplotni cidlo xyz) a budik nebo posuvnik, ktery zobrazoval teplotu. ovladac, ktery dekodoval data z meridla/cdla byl soucasti systemu. Tak to by sis musel v php uz udelat.
Co mozna chces navic, aby urcita cidla byla dostupna jen urcitym uzivatelum. Coz je vzdycky drbacka, sprava uzivatelu. Tomu se nevyhnes. A obvykle free cms v tomhle nejsou dobra. Vetsinou to chces trochu jinak. Ale drbat se s upravou cms zabere vic casu a nemas jistotu, ze jsi neznicil nekde neco nebo, ze nejaky plugin bude fungovat :)

Ukaz, co mas a treba to muzeme dat dohomady. Treba mas jen spatne udelanou logiku. Nebo ukaz, co mas a kolik by jsi byl ochotny dat za upravy? 500/h za zapocatou hodinu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.84.197.–
Pavelv0
Stálý člen
8. 4. 2020   #3
-
0
-

Ok, pomalu se smiřuju s tím, že komplet vše vytvořím. Externí vývoj zatím nepředpokládám, rád bych se tím prokousal sám, až tomu porozumím mohu si to zadat jako práci někomu a ohodnotit výsledek i dle stylu zápisu kódu. Není mi cizí psát od nuly, ale rád bych se tomu co nejvíc vyhnul. Přijde mi v dnešní době trochu zbytečné psát form input button, href atd, když je to vždy stejné a použitím vhodné šablony by se daly psát i elementy div, class,..

Asi budu mít plno otázek, pro přehlednost další diskuze je očísluji. 1. Jaký editor na psaní používáte vy? Zatím na vše používám PSPad, ale tam se musí psát vše ručně.

Když už začnu něco psát, je vhodné si nadefinovat styl propojení html a php. Můj první web byl psaný celý jen v php a vše bylo vypsaný přes echo. Příliš šťastné řešení to nebylo. Poté jsem zvolil řešení s html šablonou, kde dynamické texty byly zapsány přes proměnné které se v php nahradily. Řešení to bylo vcelku robustní ale znamenalo to udržovat dva soubory a po čase mi skončila slovní zásoba použitelných proměnných. Nakonec jsem skončil u kombinace php a html v jednom php souboru. Je to přehledné řešení, ale rapidně narůstá počet řádek v souboru a tím se stává nepřehledným. 2. Jaké řešení použít, když se o vzhled  i funkcionalitu stará jeden programátor?

Dále přichází na řadu databáze - MySQL. Určitě to budu řešit tabulkou uživatelů, tabulkou zařízení, třetí tabulkou je propojím n:m a nadefinuji oprávnění. Každé zařízení pak bude mít tabulku dat, tabulku vzdáleného ovládání, tabulku oprávnění kde bude rozepsán přístup k jednotlivým položkám a poté tabulku samotného zařízení, kde bude specifikována šablona pro výpis webu a další GUI. Každé zařízení bude mít své tabulky. Je otázka, jestli to budou jen čtyři nebo více tabulek a zda potom nevyčlenit pro každé zařízení svoji databázi. 3. Je to takto ok, nebo doporučujete jiné řešení?

Nad tím vším musí být postavena nějaká administrace, zakládání nových zařízení, uživatelů, změna oprávnění atd. Prozatím vše řeším přes phpMyAdmin i včetně základní instalace webu, ale napsat kompletní administraci je to samé jako klientský přístup. 4. Řešíte stejně počáteční projekty na kterých se nepodílí několik lidí?

Jako poslední, budu chtít zobrazovat nějaké grafy, tabulky. To budu řešit pravděpodobně přes JSON, abych pak nemusel i psát scripty pro grafy, vyplatí se použít nějaké hotové řešení? Používal jsem grafy google, ale byly značné pomalé a i ten vzhled nic moc. Očekával bych zoomování, zobrazení hodnot po najetí kursorem vlastní formáty os s definicí minimálního kroku. Výhodou by bylo také různé podbarvení grafu, například rozlišení noc, den, slunce, zataženo a přidání druhé y osy, Takže nevím, 5. zda požít nějaké hotové řešení či si vytvořit vlastní.

Vím, že mám dost otázek a v řadě věcí dost tápu, přečetl jsem již plno návodů, řešení ale vesměs si to každej dělá podle svého, proto bych se rád držel postupu na kterým se vělšina lidí shodne :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.47.186.–
Kit+14
Guru
8. 4. 2020   #4
-
0
-

#3 Pavelv

  1. Používám Vim.
  2. Šablony. Osvědčilo se mi XSLT.
  3. Buď jednu databázi MySQL, anebo více databází SQLite.
  4. Zkus Adminer, ale píši si vlastní nástroje pro administraci. Není to tak složité.
  5. Na interaktivní grafy je hromada JS řešení - ze serveru se přenáší jen hodnoty a vykreslují až na klientovi

Zkus se podívat, jestli by se pro tyto účely nehodil RRDTool.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.28.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
MilanL+1
Expert
8. 4. 2020   #5
-
0
-

#3 Pavelv
Souhlasím s Kitem

Na editaci můžeš ještě zkusit Sublime text.

RRDTool jsem chtěl také navrhnout, má to výhodu pevně nastavené velikosti DB, nevýhodou je, že starší data jsou postupně průměrována za delší a delší období.

Dnes by pro šikovnějšího programátora neměl být tvorba grafů problém v OpenCL, viděl jsem webově řešenou správu cesty zpracování vody pro výrobu schema zařízení v DB (pozice případně rozměry ikon prvků, definice linek propojení a kontrolních bodů) při kliknutí na kontrolní bod se zobrazí popup graf nebo tabulka.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 7 hostů

Podobná vlákna

Jak udelat online web game??? — založil Vojtas

Složitější pole — založil Honza

Složitější pole — založil Honza

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032020 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý