úkol arduino – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

úkol arduino – C / C++ – Fórum – Programujte.comúkol arduino – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Domex0
Duch
4. 5. 2020   #1
-
0
-

zdravím, mám jeden úkol a vůbec nechápu co po mě učitel chce :/

Zadání:

Vytvořte program, který:

načte hodnoty z předem určeného pole (nesmí se v průběhu měnit) a zobrazí hodnoty:

postupně
obráceně
součet
průměrnou hodnotu
maximální hodnota
minimální hodnota 

podobně načte dynamicky 10 hodnot z konzole a udělá 1)-6) jako pro statické úkol 1.

zdroják který k tomu máme: 

/*
  práce s polem
  zadání - viz Teams
*/
int cela[] = { -4, -2, 0, 1, 3};

void setup() {
  // put your setup code here, to run once:
  Serial.begin(9600);
  int arraySize = sizeof(cela) / sizeof(cela[0]);
  printf ("délka pole je %d\n",arraySize);
  Serial.println("Výpis pole:");
  for (int i = 0; i < arraySize; i++) {
    printf ("     hodnota na indexu %d: %d\n",i,cela[i]);
  }
}

void loop() {
  // put your main code here, to run repeatedly:
}

našla by se nějaká dobrá duše a udělala mi to :)

byl bych moc vděčný <3 

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.242.91.–
gna
~ Anonymní uživatel
1849 příspěvků
4. 5. 2020   #2
-
0
-

postupně
obráceně
součet
průměrnou hodnotu
maximální hodnota
minimální hodnota 

To jsou pojmy, které bys měl znát ze základky. Který z nich potřebuješ obasnit?   

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Domex
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
4. 5. 2020   #3
-
0
-

#2 gna
já chápu co po mě chce, ale neumim udělat aby mi to vypisovalo do konzole, jsem začátečník a vůbec si nevím rady se vším, ani jeden kód nemám 

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.242.91.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
4. 5. 2020   #4
-
0
-

#3 Domex
Arduino nema zadnou konzoli. Muzes to posilat pres Serial.print ven a tam to zobrazit v Arduino Serial Monitoru (ktery musi byt akorat nastavenej na stejnou rychlost jako je v Serial.begin(9600);)

Ten printf nebude fungovat, jelikoz netusi, kam posilat data. Jde to rozjet, ale vyzaduje to jeste ciste C, jelikoz ty makra, ktere se na to vyuzivaji, v C++ nefungujou (nebo aspon nefungovaly, kdyz jsem to pred lety zkousel). Rekneme ze je jednodussi udelat si pretizeni operatoru << aby to fungovalo podobne jako cout v c++.

Dalsi moznost by byla pouzit https://github.com/MCUdude/MiniCore, ale to bych se jeste bal, ze nezvladne rozjet vas ucitel :D Ale velky bonus v nem je to, ze neumi jen Serial.print ale i Serial.printf(); a hromadu dalsich vychytavek vcetne ruznych frekvenci oscilatoru, pokrocilejsi optimalizace a tak.

 Abys nerekl, ze nicim neporadime, tak aspon prvni dva vypisy:

 

const int cela[] = { -4, -2, 0, 1, 3};
const int pocetCisel = sizeof(cela)/sizeof(*cela);


void setup() {
  Serial.begin(57600);
}

void loop() {
  Serial.println("=======================================");
  Serial.print("Vypis cisel:  ");
  for (int i : cela) {
    Serial.print(i);
    Serial.print(" ");
  }
  Serial.println();


  Serial.print("Vypis opacne: ");
  for (int i = pocetCisel - 1; i>=0; --i) {
    Serial.print(cela[i]);
    Serial.print(" ");
  }
  Serial.println();



  delay(2000);
}

Ostatne vse ostatni uz muzes spocitat zaroven v prvnim foru a pak vypsat pozdeji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.35.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
MilanL+1
Grafoman
5. 5. 2020   #5
-
0
-

a zbytek lze udělat při jednom z těch průchodů výpisu pole, do jedné proměnné sčítat do dalších dvou proměnných hledat minima maxima, porovnáš číslo odpovídajícím způsobem  s aktuálním minimem nebo maximem a když  se splní podmínka dáš do proměnné novou hodnotu, následně po výpisech pole vypíšeš dané hodnoty součtu, vypočteš průměr, a pak min max.

Ty postupy jsou určitě k nalezení na netu, rozdíl u arduina je pouze v potřebě směrování výstupu na serial port.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 49 hostů

Podobná vlákna

Arduino — založil honza125

Arduino — založil crash969

Arduino — založil crash969

Arduino — založil crash969

Arduino — založil Yety

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý