Krokový motor a PLC – Hardware – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Krokový motor a PLC – Hardware – Fórum – Programujte.comKrokový motor a PLC – Hardware – Fórum – Programujte.com

 
Hledat
Vybavení pro Laser Game
Spuštěn Filmový magazín
Laser Game Brno
Pergoly a střechy Brno

4. 5. 2020   #1
-
0
-

Zdravím, ocenil bych radu ohledně programování krokového motoru pomocí PLC, jazyk LD. Mám driver A4988, k PLC mám zapojený pouze vstupy STEP a DIR + SLEEP mám na napětí 4,2V, které mám vytvořené pomocí odporového děliče z 24V. Problém je ten, že mám napsaný krátký program, ale motor se neroztočí. Kdyby byl někdo ochotný a poradil mi, jak napsat alespoň krátký program, kdy se motor roztočí, budu velice rád. Děkuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.111.99.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
4. 5. 2020   #2
-
0
-

A z toho PLC leze jake napeti? Logicka cast je jen do 5.5V.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.99.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
4. 5. 2020   #3
-
0
-

#2 KIIV
Log. napětí mám cca 4.2V pomocí odporového děliče.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.111.99.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
459 příspěvků
5. 5. 2020   #4
-
0
-

#1 fojtasek18
aha ... asi máš něco špatně ... potřebujeme vědět typ krokového motorku...je to na něm napsané ..

podle tohohle

https://www.pololu.com/file/0J450/a4988_DMOS_microstepping_driver_with_translator.pdf

je napájecí napětí motoru až do 35V a stejnosměrného a proud až +/- 2A  ... tedy s max. výkyvem 5 procent z max. rozsahu napájecího napětí ... ... a napájecí napětí je 5V max.. takže potřebuješ možná dvě napájecí napětí ...a nezapoměl si zapojit ostatní signály jako třeba enable, sense atd.....

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:e475:7c8c:2eac:2e7e...–
Jerry
~ Anonymní uživatel
459 příspěvků
5. 5. 2020   #5
-
0
-

#4 Jerry
těch 5 voltů je na napájení digitální obvodů, ne krokového motorku ...

max. napájení krokového motorku je na něm napsané .. obvykle 24V/1A a pod.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:e475:7c8c:2eac:2e7e...–
5. 5. 2020   #6
-
0
-

#5 Jerry
Na napájení krokového motoru mám 24V ze stabilizovaného zdroje, logické napětí mám 4,2V. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.111.99.–
5. 5. 2020   #7
-
0
-

#4 Jerry
Krokový motor mám MAE HY 20-1713, odkaz: http://www.ad.siemens.com.cn/club/bbs/upload/file/20170531/6363187097941910273468377.pdf

Předem se omlouvám za typ driveru, mám tento: https://www.pololu.com/product/2966

Mám zapojený pouze vstupy STEP a DIR, vstup SLEEP mám přímo na těch 4,2V. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.111.99.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
5. 5. 2020   #8
-
0
-

#7 fojtasek18
Ty STEP a DIR mas taky pres odporovy delic? Nebo je tam na vystupu PLC jen 0 .. 5V?

Ostatne co je to vubec za PLC?

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.31.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Jerry
~ Anonymní uživatel
459 příspěvků
5. 5. 2020   #9
-
0
-

ten krokový motorek co máš by měl být tzv. Hybridní krokový motorek s aktivním rotorem. ale není jasné, jestli ta řídící jednotka je vhodná pro řízení takových motorků.

takhle na dálky ti asi nikdo neporadí tady je příliš mnoho proměnných ... :)

je také důležité vědět konkrétní typ toho hybrida jestli je unipolární nebo bipolární protože bipolární vyžaduje řízení s můstkem pro obě větve ... ale každopádně pokud vytáhneš dráty od motorku a budeš je opatrně přikládat na 12V baterku tak bys měl vidět krokování, u bipolárního musíš měnit polaritu - otáčet + a -

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:e475:7c8c:2eac:2e7e...–
6. 5. 2020   #10
-
0
-

#8 KIIV
PLC M241 od Schneidera, to PLC napájím přímo 24V, ale na jeho výstupech mám přes odporový dělič 4,2V. Tedy veškeré vstupy driveru mám na 4,2V. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.111.99.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
459 příspěvků
6. 5. 2020   #11
-
0
-

#10 fojtasek18
4.2V  jsou na ten motorek málo ... možná budeš muset zkusit víc ... co třeba 12V ???

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:d5e5:9cb:c386:3b27...–
Jerry
~ Anonymní uživatel
459 příspěvků
6. 5. 2020   #12
-
0
-

podle toho tvýho manuálu tam máš mít 36Voltů

http://www.ad.siemens.com.cn/club/bbs/upload/file/20170531/6363187097941910273468377.pdf

strana 4/16

pokud pouštíš do motorku 4.2Voltu tak se ani nehne ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:d5e5:9cb:c386:3b27...–
6. 5. 2020   #13
-
0
-

#12 Jerry
Těch 4,2V mám pouze na vstupech driveru a na výstupech PLC, na motorek mám samostatná zdroj 24V.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.111.99.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
459 příspěvků
8. 5. 2020   #14
-
0
-

#13 fojtasek18
hm je to divný děláš něco blbě.,.. zkus si najít na internetu manuál ....

nebo příklad ..

jinak základní krokování by mělo jít už jenom samotným přikládáním napájecího napětí na svorky krokového motorku  . a otáčením polarity .,.. nezapomeň že je to dvoufázový motorek a musíš otáčet polaritu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:18e8:474b:e4e5:de88...–
Jerry
~ Anonymní uživatel
459 příspěvků
8. 5. 2020   #15
-
0
-

možná by bylo dobrý kdyby sis něco postavil sám abys pochopil jak se takovej dvoufázovej krokovej motorek řídí ....

https://electronics.stackexchange.com/questions/353073/control-of-12v-stepper-motor-using-l293d-dual-h-bridge

http://www.pyroelectro.com/tutorials/stepper_motor/hbridge.html

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:18e8:474b:e4e5:de88...–
Jerry
~ Anonymní uživatel
459 příspěvků
8. 5. 2020   #16
-
0
-

#15 Jerry
https://www.digikey.com/eewiki/display/Motley/How+to+Drive+a+Stepper+Motor

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:18e8:474b:e4e5:de88...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Fyzika - Mikrovlnný motor — založil Trebor

Jak ovládat motor a servo? — založil domitea

PLC — založil Tomáš Skvrna

Začínám s PLC — založil stoker303

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032021 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý