Pascal - príkaz OutText – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Pascal - príkaz OutText – Pascal – Fórum – Programujte.comPascal - príkaz OutText – Pascal – Fórum – Programujte.com

 
Hledat
Vybavení pro Laser Game
Spuštěn Filmový magazín
Laser Game Brno
Pergoly a střechy Brno

doma22
~ Anonymní uživatel
94 příspěvků
12. 1. 2021   #1
-
0
-

Vie mi niekto poradiť, poprosím bez zbytočných periel ducha prečo paskal a nie Lojzo a podobne, kladiem jasnú otázku. Začal som paskalom, ale už pracujem na ďalšom stupni v programovaní. Základy som zvládol, teda i základy v paskale, ale keďže nerád nechávam nedokončené veci, sem tam sa vrátim k paskalu, ak sa dozviem niečo, čo som o paskale nevedel, robím to preto, aby som povedať, že skutočne ovládam paskal, nie len základy, čo robím pri každej práci, ktorú chcem naozaj vedieť, nie len akože. No a teraz k tomu môjmu problému v paskale. Našiel som na internete, že v grafickom režime, môžem text určiť na grafickej ploche i pomocou  príkazu OutText cez príkaz MoveTo, bez toho aby som použil príkaz OutTextXY. Zdrojový kód som napísal podľa inštrukcii na internete, ale prekladač stále nájde chybu, nech robím čo chcem. Vie mi niekto uviesť jednoduchý príklad. Tu je môj zápis zdrojového kódu:

program Grafika;

uses

 ctr, graph;

var

 ovladac, grafmod: integer;

 OutText:String;

begin

 ClearDevice;

 ovladac := Detect;

 InitGraph(ovladac, grafmod,  " C:\OVLADACE");

 OutText(" Aha ");

 MoveTo(150, 300);

 readln;

 CloseGraph;

end.

 A ak by sa niekto našiel, čo by vedel poradiť ako vytvoriť na grafickej ploche vyplnení kruh. Kruh viem vytvoriť bez problémov, ale stále ho neviem vyplniť, no a keďže viem urobiť vyplnený obdĺžnik, či štvorec, predpokladám, že vyplniť by sa mal dať aj kruh. Vzdelávam sám, nie na škole a podobne, ani som neštudoval it na strednej škole.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.103.–
doma22
~ Anonymní uživatel
94 příspěvků
12. 1. 2021   #2
-
0
-

#1 doma22
a ešte som zabudol, aby bolo info kompletné, problém mám v free pascal 3

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.103.–
gna
~ Anonymní uživatel
1439 příspěvků
12. 1. 2021   #3
-
0
-

Příště si odpusť ty řeči okolo a jdi rovnou k věci.

Defunuješ proměnnou OutText a chceš použít funkci OutText. Nevzpomínám si, že by to Pascal dokázal nějak kontextově rozlišit, takže tam máš kolizi názvů.

OutText vykreslí text na aktuální pozici a MoveTo umožňuje nastavit aktuální pozici. Takže aby to vůbec mělo smysl, tak MoveTo musí být před OutText.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
doma22
~ Anonymní uživatel
94 příspěvků
12. 1. 2021   #4
-
0
-

#3 gna
diky za radu, takže či som to pochopil správne, aby program robil čo chcem, musím iba prehodiť pozície, tak? A čo sa týka, tých reči okolo, áno s tým súhlasím, ale ja za to nemôžem, že práve všetky moje predchadzajúce skúsenosti, sú také, že keď som dal konkrétnu otázku, tak odpovedi som sa nedočkal, iba presne ako si správne povedal reči okolo, si prvý, čo odpovedal konkrétne a je to aj prvé fórum, čo mi odpovedá konkrétne, ale vzhľadom k mojim skúsenostiam som to nemohol vedieť, že som konečne natrafil na normálnych ľudí a normálne fórum, takže hádam ste tie reči okolo nebrali osobne, a keďže už viem akí ľudia sú tu, tak už ani reči okolo nebudú a ešte raz ďakujem, a neviete mi ešte poradiť ako urobiť zdrojový kód na vyplnený kruh?

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.103.–
gna
~ Anonymní uživatel
1439 příspěvků
13. 1. 2021   #5
-
0
-

Když na to koukám víc, tak ještě tam máš ctr místo crt a řetězce v uvozovkách místo v apostrofech.

Vyplněný kruh můžeš vykreslit jako vyplněnou elipsu se stejně dlouhými poloosami. 

SetColor(Green);
SetFillStyle(SolidFill, Blue);
FillEllipse(100, 100, 50, 50);
Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
doma22
~ Anonymní uživatel
94 příspěvků
13. 1. 2021   #6
-
0
-

#5 gna
Ďakujem, vyplnený kruh funguje na 100%, a čo sa týka textu, ospravedlňujem sa, urobil som chybu pri prepise zdrojového kódu, miesto crt ako ste správne poznamenali som napísal ctr. V  paskale mám crt, ale chyba bola ako ste povedali v kolízii názvov. Budem musieť upozorniť na to i dotyčnú stránku, podľa ktorej som písal zdrojový kód, keďže oni tam majú uvedenú túto chybu. Ďakujem veľmi pekne za pomoc, všetko funguje. A hádam nebudem nijak obťažovať ak by som mal ešte nejaké otázky, cca jedna, dve by tu boli, ale nechcem až príliš otravovať a najprv sa pokúsim vyriešiť veci vlastnými silami, takže ešte raz veľmi pekne ďakujem za pomoc 

#4 doma22
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.103.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

Pascal: kurz turbo pascal II — založil Systém

Prikaz if — založil doma22

Opakovaný příkaz — založil PePe

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032021 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý