Paskal - Mnoziny – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Paskal - Mnoziny – Pascal – Fórum – Programujte.comPaskal - Mnoziny – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

doma22
~ Anonymní uživatel
94 příspěvků
4. 2. 2021   #1
-
0
-

Bol by som rád ak by ste mi poradili pri tomto programe. Ide mi o to, že ak si ho pozriete, mám tam vlastnosti, ktoré sa hrajkajú s textom ( tučné písmo ...... ), ale vôbec neviem, ako do programu zadefinovať text, ktorý by tieto vlastnosti na text aj aplikoval. V programe sú i množiny, ale tie nie sú pre mňa podstatné, keďže som ich pochopil, aspoň si myslím. Ide mi hlavne o spomenutý text. Tu je program:

program Mnoziny;
type
 TVlastnosti = (psTucne, psKurziva,
  psPodciarknute);
 TPismo = set of TVlastnosti;
var
 BeznyText, Nadpis: TPismo;

begin
 writeln('Mnozina je uzitocny typ premennej, ale v podstate je to tiez forma datového typu');
 writeln('Mnozina môze obsahovat celé císla alebo iné ordinálne premenné, vsetky vsak musia byt rovnakého typu');
 writeln('Pocet prvkov je obmedzeny na 256');
 writeln('Ordinálne hodnoty sa môzu pohybovat od 0 do 255');
 writeln('V príklade som vytvoril mnozinu typu byte (celocíselny typ s rozsahom od 0 do 255)');
 writeln('Mnozinu definujem klúcovymi slovami set of a typom premennej');
//program mnoziny;
//var
// MnozinaCisel: set of byte;
// Mnozina2: set of 10..100;
 writeln('Do mnoziny môzem i vkladat prvky momocou hranatych zátvoriek');
//begin
// MnozinaCisel := [5, 7, 18];
// Mnozina2 := [100];
// Mnozina2 := [32..40];
 writeln('S mnozinami sa dajú robit i rôzné operácie podla tabulky Text programovanie.....Teoria');
 writeln('Môzem napríklad, ak sa chcem presvedcit, ci sa nejaké císlo naozaj nachádza v mnozine, pouzijem operátor in');
// if 4 in MnozinaCisel then
//  writeln('Prvok 4 sa nachadza v mnozine.');
//end.
 writeln('Pre pokracovanie stlac enter');
 readln;
 writeln('Avsak pri mnozinách sú i iné moznosti, jednu ako príklad dalsej moznosti ukázem');
 writeln('Prvkami mnoziny nemusia byt len císla ci znaky, ale i vymenovany typ');
 writeln('Ako príklad postací písmo');
 begin
  BeznyText:= [];
  Nadpis := [psTucne, psKurziva];
 end;
 writeln('Pre skoncenie programu stlac enter');
 readln;
end.
Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.117.–
gna
~ Anonymní uživatel
1849 příspěvků
4. 2. 2021   #2
-
0
-

Můžeš měnit barvu textu/pozadí a konzole ve Windows umí podtržený text, ale nevím, jestli na to Free Pascal má nějakou extra funkci nebo musíš použít WinAPI.

Konzole/terminál není určená ro formátovaný text.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Kit+15
Guru
5. 2. 2021   #3
-
0
-

#1 doma22
Na formátování textu v konzoli se používá ANSI. Ovšem budeš asi zklamán, kromě obarvení toho moc nenabízí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.175.43.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
doma22
~ Anonymní uživatel
94 příspěvků
5. 2. 2021   #4
-
0
-

#3 Kit
Aha, a to ANSI je nejaká funkcia, čiže ak by som chcel napríklad ako hovorí gna podčiarknutý text v konzole Windows, tak ten koniec ( begin - BeznyText..... ) je chybný?

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.117.–
gna
~ Anonymní uživatel
1849 příspěvků
5. 2. 2021   #5
-
0
-

#4 doma22
To jsou speciální sekvence, které když program vypisuje a konzole detekuje, tak je interpretuje jako příkazy. Ale to je potřeba nejdříve zapnout, nebo použít terminál, který je podporuje automaticky.

To co v tom programu vyvádíš s množinami není špatně, ale samozřejmě to nemůže mít vliv na formát následně vypisovaného textu.

Jestli chceš formátovaný text, tak to dělej v grafické aplikaci.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
doma22
~ Anonymní uživatel
94 příspěvků
5. 2. 2021   #6
-
0
-

#5 gna
Aha veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie, viem, že tu vytváram ako sa povie psie kúsky, ale prosím Vás berte to z rezervou, keďže sa učím ešte len programovať, preto tie psie kúsky. Ešte raz ďakujem za pomoc a vysvetlenie problematiky, čím môžem túto časť definitívne uzavrieť. Pomaly uzatváram Paskal, takže už tu toľko psích kúskov nebude, keďže som od mnohých vecí upustil ( ako napríklad vytvorenie hadíka v paskale), aby som ako ste mi radil nestrácal zbytočne čas, keďže Vaše rady beriem vážne a cením si ich.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.117.–
JerryM0
Věrný člen
6. 2. 2021   #7
-
0
-

#1 doma22

měl by sis zajít do knihovny a pučit si nějaký knížky o pascalu:

1/
Turbo pascal 6 v příkladech, Stanislav Dvořák, Grada 1991, ISBN-80-85424-13-4

2/
Turbo pascal 6 popis jazyka, Tomáš Novák, Grada 1991, ISBN-80-85424-12-6


3/
Turbo Pascal 6.0, 1 část, Pavel Přívětivý, Jiří Kolbaba, Střední průmyslová škola elektrotechnická Pardubice, 1992
Turbo Pascal 6.0, 2 část, Pavel Přívětivý, Jiří Kolbaba, Střední průmyslová škola elektrotechnická Pardubice, 1992
Turbo Pascal 6.0, 3 část, Pavel Přívětivý, Zdeněk Nosek, Střední průmyslová škola elektrotechnická Pardubice, 1992
Turbo Pascal 6.0, 4 část, Pavel Přívětivý, Střední průmyslová škola elektrotechnická Pardubice, 1992


tady máš celej Borland Pascal včetně !!!  HELPU, který je důležitý protože tam je spoooousta příkladů
https://uloz.to/…z-manual-zip

help je interaktivní !!! klávesy F10+H+T když nastavíš kurzor např na příkaz for

jinak internet je plnej manuálů na psacal

a měl bys už konečně hodit za hlavu pascal a jít se učit něco rozumnýho

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:4c29:36fe:6977:1dc0...–
doma22
~ Anonymní uživatel
94 příspěvků
6. 2. 2021   #8
-
0
-

#7 JerryM
Ten internet si pozriem, ale JerryM neviem ako to je u Vás v ČR, ale u nás v SR máme všetko zavreté, okrem supermarketov, ktoré nám vláda nechala otvorené, aby sme tu nevykapali od hladu, pretože okrem potravín, chľastu a cigariet, ti jednoducho nič iné na kase nenablokujú, ale to skôr preto, že na veľkokapitál si v kapitalizme okrem Ruska nik netrúfne, tu nie nič otvorené, a knižnice už vôbec, ako som písal na úrad sa nedostaneš, maximálne do chodby a aj to musíš mať papierik o tom, že si bol na teste, do práce ak nemáš papierik, že si bol na teste, sa jednoducho nedostaneš, na poštu si môžeš ísť vybrať tak maximálne dôchodok, zaplatiť inkaso, či šek alebo zobrať dávku, zabudni na listy a podobne, a aj na to potrebuješ zase papierik o teste, takže preto som ti pred tým písal, že tu už ani nejde o kapitalizmus, to už nie je kapitalizmus, ale hororový despotizmus, čo je momentálne v SR, ale ako hovorím skúsim si to pozrieť na nete, hlavne tie knihy, no to už budem brať iba ako doplnok, a nepôjdem už do hĺbky, keďže ešte by som si chcel objasniť cca tri veci v paskale a potom ako sa povie dovi paskal 

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.117.–
doma22
~ Anonymní uživatel
94 příspěvků
6. 2. 2021   #9
-
0
-

#7 JerryM
Ešte ti poviem pikošku, čo platí asi len u nás, dokonca po novom, taký najčerstvejší nápad našej super vlády a ešte suprovejšieho hygienika je, že ak ideš do lesa na prechádzku, tak potrebuješ potvrdení o absolvovaní testu, samozrejme rúško povinné, to je taký najčerstvejší návrh v našom parlamente, len neviem komu budem to potvrdenie o teste v lese ukazovať, asi veveričkám

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.117.–
JerryM0
Věrný člen
6. 2. 2021   #10
-
0
-

máte to tam divoký no ..na tom Slovensku

staré knížky o Pascalu se daj sehnat v bazaru

https://www.sbazar.cz/hledej/programov%C3%A1n%C3%AD/31-knihy-literatura

nebo bazos.cz  a ruzny antikvariaty a tak

http://pascal.webz.cz/index.php?part=down

a na ty knížky

Turbo Pascal 6.0, 1 část, Pavel Přívětivý, Jiří Kolbaba, Střední průmyslová škola elektrotechnická Pardubice, 1992

se musíš zeptat na tý střední škole

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:281f:f616:1d5a:7f87...–
doma22
~ Anonymní uživatel
94 příspěvků
6. 2. 2021   #11
-
0
-

#10 JerryM
Aha, super, diky za pomoc

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.143.117.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

Paskal - Uholnik — založil doma22

Paskal - Polygon — založil doma22

Paskal - Kreslenie — založil doma22

Mnoziny v C++ — založil Limbi

Logická úloha-množiny — založil Nikol31

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý