Nutné schopnosti na trhu – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Nutné schopnosti na trhu – .NET – Fórum – Programujte.comNutné schopnosti na trhu – .NET – Fórum – Programujte.com

 

4. 11. 2021   #1
-
0
-

Dobrý den,

mám na Vás lidičky dotaz k zamyšlení. Doba je zlá a zaměstnavatel má potíže. Sice příští rok doufá v černá čísla, ale jak se říká, nevíš dne ani hodiny. Všude jsou teď reklamy, jak je nedostatek lidí v IT. A horníci z dolu se předělali na programátory. Je to pro mě taková záchranná vesta a navíc mě to baví. Zabýval jsem se asemblerem (Atmel) a Pascalem na střední škole, pak Delphi. Dělal jsem v tom víceméně pro radost, jediný "komerční" projekt bylo řízení elektrického topení dle kalendáře (uživatel nastavil den, hodiny a místnosti na chalupě, kde se mu spustilo elektrické topení, aby v zimě přijel do vyhřáté chaty), což vyneslo flašku slivovice. Měl tam 24/7 server na alarm a fotopasti, tak to byla pohoda. Logika spínače topení se řídila přes RS232. Fungovalo to několik let. No a pak, mnohem později, jsem udělal Turnajový manažer - SW načetl závodníka podle unikátního ID čísla průkazky (scan QR), z databáze / nebo z internetu si stáhl pro kontrolu jméno, příjmení, oddíl a po doplnění váhy zaevidoval závodníka do turnajové databáze (tady jsem trochu prozkoumal SQL). Poté závodníky roztřídil do kategorií podle pohlaví věku a váhy. Nakonec vytvořil dle kategorií tabulky zápasů (každý s každým do 5 lidí, pool systém do 7 lidí a nad sedm lidí pavouk s/bez repasáže) a umožnil tisk. Plus tam bylo spousta dalších blbinek, jako ruční úpravy dat, ruční přesun mezi kategoriemi, ruční vložení váhové kategorie, tisk sestav závodníků podle kat, podle oddílu atd.

Poslední dva měsíce se věnuju C# protože Delphi je mrtvé (škoda). Na ITNetwork jsem prošel základní kurz, OOP, kolekce, část WPF, binding. Do konce roku bych rád dokončil LINQ, práci se soubory, Open XML SDK, databáze, zbytek WPF, WinForms a prošel návrhové vzory a algoritmy.

Vcelku poctivě dělám všechny testy a úkoly. Zatím se daří, jakž takž. A o co mi jde? Když se teď zamyslíte nad tím, co jsem popsal, mám po dokončení toho kurzu šanci aspoň jako stážista zdarma nebo jako junior dostat v C# práci? A hlavně zvládnout ji?

Než mě vyhejtíte a pošlete do školy/na placenou rekvalifikaci/nebo rovnou do prdele že jsem bez šance, zkuste mi vyargumentovat proč/co dělám špatně/jak bych měl postupovat správně. Děkuju moc za každý názor.

K.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.22.113.–
Kit+15
Guru
4. 11. 2021   #2
-
0
-

#1 KARLOSCZ1979
Na juniorskou pozici by tě vzít měli.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.175.51.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
4. 11. 2021   #3
-
0
-

Děkuju za názor, ale můžeš to rozvést? Říkáš: Měli by tě někde vzít s odřenýma ušima a čeká tě peklo, nebo tohle co umíš je tak akorát, ... Nebo prokaž, že to všechno cos tu nadřistal fakt umíš použít v praxi a do roka jsi senior?

Chápejte mě, že existenční riziko u dřív naprosto stabilní šichty je ve 40 letech fakt hrůzu nahánějící. Poprvé v životě mám strach z budoucnosti. Ve svém oboru odhadnu člověka po 5 minutách, jestli mluvím s budoucí perspektivou nebo zátěží. Věřím, že to ve svém oboru máte podobné.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.22.113.–
5. 11. 2021   #4
-
0
-

thank you

Nahlásit jako SPAM
IP: 116.118.106.–
Mutagen
~ Anonymní uživatel
549 příspěvků
5. 11. 2021   #5
-
0
-

Podle mě pokud nehledají doslova profesionála, tak šance určitě by byly. Rozhodně bych se nebál toho, že si člověk někde neškrtne, protože každá firma má popř. vlastní systémy, ve kterých je potřeba se orientovat (ale to naučí oni). Pokud znáš syntaxe tak by to určitě problém být neměl.

PS. Delphi mrtvý není, u nás ve firmě je to pořád hlavní jazyk.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.138.71.–
5. 11. 2021   #6
-
0
-

Mutagene díky za názor, ale stavět přijetí do práce na znalosti syntaxe jazyka je jako kdyby novináře zaměstnávali na základě schopnosti číst a psát (i když to tak někdy vypadá). Syntaxe je základ na první den dva, kdy se s jazykem potkáš. Podstatné je jak umíš řešit zadání, např. já se teď chystám o víkendu napsat jednoduchou konzolovou verzi PAC Mana, chci si na něm vyzkoušet algoritmus Dijkstra a práci s frontami.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.22.113.–
Montezo
~ Anonymní uživatel
188 příspěvků
5. 11. 2021   #7
-
0
-

Karlo, a mohu se zeptat, co děláš teď? Zajmalo by mě, kde to hoří, a jak blízko máš k IT. Já jako elektronik k tomu mám blíž, než horník ( https://www.csfd.cz/film/892942-nova-sichta/prehled/ )

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
5. 11. 2021   #8
-
0
-

B2b zpravodajství 

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.22.113.–
Martin
~ Anonymní uživatel
1600 příspěvků
13. 11. 2021   #9
-
0
-

Zdravím, 

nechci zakládat nové, podobné, téma, tak to napíšu tady. Mám podobný dotaz jako výše Karlos, mám práci, ve které jsem více jak patnáct let. V poslední době (cca dva roky si říkam, že už by to chtělo změnu). Je mi 35, VŠ ám vystudovanou ale není to IT (Ekonomie) a tak se poohlížím. A již delší dobu se poohlížím po IT, zatím to skončilo jen na pročítání různých článků, získávání informací atd... 

Teď k tomu hlavnímu, chtěl bych se do toho ponořit, jen mám dilema nad výběrem jazyka. Nějak mi padl do oka Python, vzhledem ke své "všestrannosti", jak jsem se již víckrát dočetl. Zajímalo by mě, ale zda-li by jste python doporučili nebo spíše přímo Javu nebo něco jiného?

Ptám se proto, že všude čtu, jak každý chce C+, C# nebo Java, JS... ale o pythonu nikdy moc zmínka není....

Díky všem za případnou odpověď

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.144.97.–
Kit+15
Guru
13. 11. 2021   #10
-
0
-

#9 Martin
Python mohu doporučit. Nainstaluj si ho a pusť se do toho.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.89.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Martin
~ Anonymní uživatel
1600 příspěvků
13. 11. 2021   #11
-
0
-

Díky za odpověď. Ještě se zeptám. Bude "stačit" naučit se python? Budu mít šanci na trhu práce nebo bude potřeba doplnit i jinými jazyky (Java, C+, Css, Html)? 

díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.144.97.–
Kit+15
Guru
13. 11. 2021   #12
-
0
-

#11 Martin
Stačit to nebude, ale Javu ani C++ k tomu potřebovat nebudeš. Pokud budeš chtít dělat weby, tak určitě přidej HTML, CSS a Javascript.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.89.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Martin
~ Anonymní uživatel
1600 příspěvků
13. 11. 2021   #13
-
0
-

OK, díky moc za odpověďi. Vrhnu se do toho a čas ukáže

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.144.97.–
remmidemmi0
Věrný člen
28. 11. 2021   #14
-
0
-

Delphi mrtvé není, jsou firmy (též veliké, nadnárodní - nebudu je jmenovat, sorry), kde Delphi stále používají. Delphi je ale zastaralé. Používal jsem ho v letech 2008-2010 a odešel jsem od něj k LabView. Nedavno, jsem byl osloven velkou firmou, abych v Delphi pro ně pracoval. Udivili mne, že Delphi ještě používají. Oprášil jsem u mne instalované Delphi v roce 2008 a kouknul, zda je něco v Delphi nového. Zjistil jsem, že za 12 let se Delphi nikam neposunulo.

Moderní jsou grafické programovací jazyky (LabView), jenže jsou drahé a nejsou gratis.

Programováním webů se moc dobře uživit nedá, protože to dělá kdekdo. Navíc, mraky firem stále jedou bez webů a nenamáhají se ani pořídit si vlastní doménu. Prostě stále používají veřejné domény seznam, volny, gmail...

Zajímavá oblast na trhu práce programátorů jsou technické aplikace. Tam není moc lidí. Ale to znamená LabView, C++ a Javu a případně Python.  Další zajímavou oblastí na trhu práce programátorů je vývoj FPGA. Také zde je malá konkurence. V obou případech to ale znamená investice do hardware a do vývojových prostředků a pak mít moře času na naučení.

Nahlásit jako SPAM
IP: 130.255.16.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý