Ceasarova šifra – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Ceasarova šifra – .NET – Fórum – Programujte.comCeasarova šifra – .NET – Fórum – Programujte.com

 

Montezo
~ Anonymní uživatel
188 příspěvků
13. 12. 2021   #1
-
0
-

http://kod.djpw.cz/wzed

Zdravím, zde mi to má zašifrovat text na principu Ceasarovy šifry, a vyflusne to jen samá "N"...

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
13. 12. 2021   #2
-
0
-

Zkus použít debugger a krokovat program.

hu

edit: ... a zaměř se při tom na cyklus foreach

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
13. 12. 2021   #3
-
0
-

Mimochodem tahle chyba ukazuje proč je dobré pojmenovávat proměnné tak aby bylo poznat co v nich je. Nicneříkající názvy pomocných proměnných snadno vedou ke zmatkům.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
BDS+3
Věrný člen
13. 12. 2021   #4
-
0
-

#1 Montezo
První věc je, že nechápu proč ty zdrojáky nedáváš sem přes tlačítko [<?]  ?

Druhá věc, ten kód jsi vymýšlel sám, nebo to podle něčeho děláš?

Třetí věc, proč nereaguješ, když ti tu někdo odpoví? Jak má ten člověk poznat jestli ti jeho vysvětlení stačilo.

Čtvrtá věc, zajímalo by mě jestli jsi už dokončil některý z projektů (testů) co tu řešíš (tak aby fungoval)?

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.68.–
W10 :)
13. 12. 2021   #5
-
0
-

Neodolám pokušení:

Čtvrtá věc, zajímalo by mě jestli jsi už dokončil některý z projektů (testů) co tu řešíš (tak aby fungoval)?

Asi jo, když něco chce uživatelům s Win 7 nasadit do počítače.   

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:af0:ffe4:85f4:1035:73e8:b9a2:7bbc...–
BDS+3
Věrný člen
13. 12. 2021   #6
-
0
-

#5 hlucheucho Všiml jsem si, že už vychází nějaký nový software, ale bylo by dobré, kdyby napsal, že už to na co se ptal vyřešil a jak.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.68.–
W10 :)
13. 12. 2021   #7
-
+1
-
Zajímavé
BDS +

#6 BDS
A nebo označit příspěvek s řešením a uzavřít vlákno jako vyřešené

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:af0:ffe4:85f4:1035:73e8:b9a2:7bbc...–
Mutagen
~ Anonymní uživatel
549 příspěvků
14. 12. 2021   #8
-
0
-

#7 hlucheucho
A nebo aby používal pastebin, když už to nemůže vkládat přímo sem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.138.71.–
Montezo
~ Anonymní uživatel
188 příspěvků
14. 12. 2021   #9
-
0
-

... když už to nemůže vkládat přímo sem.

To se pak zase admin vzteká, že ten kód je moc dlouhej... a jaký pastebin máš na mysli?

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
14. 12. 2021   #10
-
+1
-
Zajímavé

#9 Montezo
https://pastebin.com/uhDBvYK2 - protoze to obarvuje kod

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;
 
namespace vzor2
{
   class Program
   {
      static void Main(string[] args)
      {
 
         char c; // znak
         int i; // ordinální (ASCII) hodnota znaku
               // převedeme znak na jeho ASCII hodnotu
         c = 'a';
         i = (int)c;
         Console.WriteLine("Znak {0} jsme převedli na ASCII hodnotu {1}", c, i);
         // Převedeme ASCII hodnotu na znak
         i = 78;
         c = (char)i;
         Console.WriteLine("ASCII hodnotu {1} jsme převedli na znak {0}", c, i);
         Console.ReadKey();
         //začátek druhé fáze
         string s = "gaiusjuliuscaesar";
         Console.WriteLine("Původní zpráva: {0}", s);
         string zprava = "";
         int posun = 1;
 
         // cyklus projíždějící jednotlivé znaky
         foreach (char cq in s)
         {
            int iq = (int)cq;
            iq += posun;
            // kontrola přetečení
            if (iq > (int)'z')
               iq -= 26;
            char znak = (char)i;
            zprava += znak;
         }
 
         // výpis
         Console.WriteLine("Zašifrovaná zpráva: {0}", zprava);
         Console.ReadKey();
      }
   }

    }

---
Caesar pouzival to, ze zamenoval pismenka, ne? Tak by bylo asi prehlednejsi pouzivat kodovani pres neco jako mapu nebo indexovani stringu 

text = "ahoj"
i = 0
char = text[i]

x = array(
 'a' : 'f',
 'b' : 'x', ...
)
kod = x[char]
out += kod
---

text = "ahoj"
i = 0
char = text[i]

from = "abcdef..."
to = "fx..."
index = index(char, from) // a = 0, h = 8 ...
kod = to[index]
out += kod

ale c# neznam, musel bych googlovat a zjistovat, jak se to pise. Takze to povazuj za pseudo kod.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.141.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
14. 12. 2021   #11
-
0
-

Mimochodem...
- jestli znas ascii tabulku, tak se znak 'a' prevadi jako dekadicke cislo 65.
- a funkce int obvykle v jazycich prevadi string na cislo, pokud se v nem vyskytuje cislo int("65") = 65, int("a") = false;
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.141.–
14. 12. 2021   #12
-
0
-

 Prozradím, kde je příčina výpisu stejných znaků:

// cyklus projíždějící jednotlivé znaky
         foreach (char cq in s)
         {
            int iq = (int)cq;
            iq += posun;
            // kontrola přetečení
            if (iq > (int)'z')
               iq -= 26;
//**************************************
            char znak = (char)i; //i je stale 78
//*************************************
            zprava += znak;
         }

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
BDS+3
Věrný člen
14. 12. 2021   #13
-
0
-

#9 Montezo
To se pak zase admin vzteká, že ten kód je moc dlouhej

to proto že to tu vkládáš jako běžný text, ne přes <?, ty tlačítka tam nejsou pro srandu králíkům.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.253.–
W10 :)
Montezo
~ Anonymní uživatel
188 příspěvků
14. 12. 2021   #14
-
0
-

Já používal tlačítko "  “  " citace, a to se mi moc neosvědčilo... tak jsem to považoval za bug tohoto fóra.    

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
BDS+3
Věrný člen
14. 12. 2021   #15
-
0
-

#14 Montezo
další věc, která by se dala ověřit testem ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.253.–
W10 :)
Montezo
~ Anonymní uživatel
188 příspěvků
14. 12. 2021   #16
-
0
-

citace

Na ten nápis citace jsem to tlačítko  "  “  " použil, a bez efektu, jak sám vidíš.    

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
BDS+3
Věrný člen
14. 12. 2021   #17
-
0
-

#16 Montezo
nechápu proč do toho motáš citaci, ale jestli ti tu něco nefunguje jako všem ostatním, tak máš buďto divný prohlížeč, nebo blbě nastavený.

Má to fungovat tak, že zmáčkneš <?, otevře se okno, do něj vložíš kód, stiskneš tlačítko vložit a je to.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.253.–
W10 :)
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 16 hostů

Podobná vlákna

šifra — založil selkir

Šifra — založil Jane Sheppard

Vigenerova šifra — založil jarda kužel

Vigenerova šifra — založil cedric

Caesarova šifra — založil Luk33

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý