Nevim, zda je samouk, ale tez souhlasim s tim, ze mu schazi predstavivost, co prave jeho kod dela. Pripadne, zatim neprisel na to, jakym zpusobem to sledovat.
Ja osobne treba programuji v necem jako notepad++ (far manager). Uplne nesnasim jine prostredi, protoze ma pomalou odezvu na klavesnici, mys a neumi kopirovat bloky znaku, jen radky. Podstatne je, ze kdyz chci sledovat kod (php/js), tak pouzivam vypis na obrazovku do nejakeho textoveho policka (innerHTML) nebo alerty. Na kriticka mista si dam neco vypsat nebo obsah promenne. console.log je nespolehlive, protoze array vypisuje jako handle (pointer) na promennou, takze vypise jen posledni hodnotu, ktera neodpovida casovemu razitku v dobe porizeni. Tam se bohuzel musi pouzit JSON.stringify. Zadny debuger, nic,
Napovidani nazvu promenych v programemi mi ne uplne vzdy prijde vhodne. Ale, neni uplne spatne. Treba v Delphi (paslac) jsem to pouzival casto.
Dal ty moderni prostredi maji furu peknych vychytavek, hlidaji nazvy promenych. Zda byla pouzta nebo ne. Je mozne funkce zbalit. Maji vychytavky s predprogramovanymi objekty, kde pak staci doplnit OnClick. To vubec neni spatne. Ale, mne to proste moc nebere, kdyz reakce na zmacknuti klavesy trva nenapise se pismenko ihned. A mezitim treba prudi jeste s doplnovanim nazvu.
Far ma tez nejake doplnovani nazvu a spis mne tim stve :) Kdyz mam treba podobne nazvany text pri vyhledavani a on mi tam dopise zbytek a ja to pak musim mazat. Nebo si nevsimnu a napise mi 0 nalezeno.
---
No, takze jako, schazi mu schopnost sledovat, co napsal. Ja to kdysi, u pascalu ve skole resil tak, ze jsem si kod programu psal na papir a i to, co mel v dane casti delat a co tam bylo Na obrazovce jsem to nevidel. Debuger tusim jeste nebyl, jen pro ASM.
Mne spis mrzi, ze se ani nepokusi sam vypsat si na obrazovku obsah te promene v danem miste a hned se tu pta, co s tim ma. A to je teda ta rada, co chci napsat :)