Nástup na pozici softwarového vývojáře – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Nástup na pozici softwarového vývojáře – .NET – Fórum – Programujte.comNástup na pozici softwarového vývojáře – .NET – Fórum – Programujte.com

 

7. 3. 2022   #1
-
0
-

Dobrý den,

je mi jasné, že tento příspěvek patří spíše do sekce Právo a podnikání, ale ta kategorie se zdá mrtvá a přijde mi, že větší šanci na odpověď najdu zde.


Jsem student na vysoké škole se zaměřením na IT, kde aktuálně studuji bakaláře posledním rokem. V červnu tohoto roku tedy budu potřebovat stabilní zaměstnání, neboť se mám s přítelkyní stěhovat do bytu v Liberci.
Již přes 4 roky vypomáhám ve firmě, kde ve dvou lidech vyvíjíme webovou platformu, kterou aktivně využívá několik set uživatelů, přičemž unikátních přístupů na web máme tisíce denně. U zrodu projektu jsem nebyl, pouze ho pomáhám udržovat a rozšiřovat. Aplikaci vyvíjíme v ASP .NET C#, přičemž máme na starosti komplet celý systém. Jsem tedy fullstack vývojář, ale hlavní část mých schopností souvisí s vývojem backendu, ve front-endu jsem dost slabý a pravděpodobně o tom ví víc i lecjaký junior.
Ve firmě jsem na manhours odpracoval ekvivalent 1 roku (a kousek) na fulltime. Vývojem jsem obecně za svůj život strávil hodně času, definitivně to takových 5000 hodin bude (ne nutně byly efektivně využity), přesně to opravdu určit nedokážu.
Osobně bych se považoval za mediora, na juniora mám podle mě až moc zkušeností. Na druhou stranu, nějaké seniorní vývojáře znám a ti jsou samozřejmě úplně někde jinde... :)
Moje otázka pro tuto komunitu tedy zní následovně. Jak mám ohodnotit cenu své práce? Kolik by mi měl zaměstnavatel platit, aby to vůči mě bylo fér?
Ano, vím, že to je extrémně obecná otázka, jejíž odpověď závisí na mnoha faktorech, které tato komunita nemůže znát. Ale i tak se ptám, kolik?
Můj názor je, že rozumná výplata pro .NET vývojáře s mými zkušenostmi by se měla pohybovat alespoň nad hranicí 30 000 čistého na HPP. Přičemž zaměstnavatele jsem plánoval požádat o 35 000 čistého. Se zaměstnavatelem jsme se o tom již předběžně bavili a dostali jsme se na částku přibližně 24 000 čistého, což by mě donutilo jít na IČO, abych vůbec nějak vyžil.
Na IČO bych pak měl měl cca 40 000, ale já si o tom celém schwarz systému a nuceného podnikání, tam kde to není na místě myslím svoje. Přijde mi, že to je jen způsob, jak do zaměstnání nabrat lidi na které by při HPP nebyly peníze (klidně se ale rád přesvědčím o opaku). Cílem tohohle vlákna je, abych si udělal přehlednější obrázek o trhu práce, protože moje představy se silně rozcházejí s představami mého zaměstnavatele a já potřebuji přijít na to, kde je pravda.

Ještě 1 připomínám, lokalita není Praha, ale Liberec. Rád si ale přečtu i názory od kolegů z Prahy :)

Děkuji předem všem za jejich odpovědi a poznámky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:1c01:260:d2e:dc91:f9ed:5e16...–
Jerry
~ Anonymní uživatel
504 příspěvků
8. 3. 2022   #2
-
0
-

jsi odvázný :), držim ti palce, vem si takovýho dělňase z ukrajiny co dělá ve škodovce na páse tak ten si vydělá 65táců hrubýho každej měsíc + 50-80 táců roční premie a studovat nemusel, to samý řidič kamionu atd., tak každopádně nástupní plat je vždycky menší, o větší navýšení si řekneš po 12ti měsících obvykle, takhle to chodí všude, matně si pamatuju že sem počítal kolik mám odpracováno jako programátor na konci vš a bylo někde kolem 13000 hodin :), prostě sranda, a to sem si pořád připadal jako totální trouba, ale tehdy byla jiná doba, já bych souhlasil s tou částkou 24 čistýho a uvidíš, když budeš mít nějaký hmatatelný výsledky tak obvykle po 3 měsících si řekněš o navýšení na 30, když ste dva tak to s kamarádkou nějak těch prvních pár měsíců utáhnete a pak se uvidí. teď bych to moc neřešil. hlavně aby za tebe firma platila zdravotní a sociální pojištění a abys měl v poledne oběd a hlavně u toho neseď 17 hodin denně jinak - karpální syndrom, hemeroidy, zkažený voči, problémy s pateří atd. atd. atd...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:64cf:ba65:73a8:3cc3...–
Mutagen
~ Anonymní uživatel
549 příspěvků
8. 3. 2022   #3
-
0
-

Jak píše Jerry, nástupní bude vždy menší a o to víc si pak řekneš. Ty bys taky nevzal do firmy člověka třeba za 50k v čistým abys za 3 měsíce zjistil, že vlastně umí houvno :)

Já třeba začínal na 15k v čistým jako java vývojář (ale teda vystudovaná jen střední) a později se to zvedlo na  celých 18k!   , ale zpětně vidím, že mě firma jen vykořistovala.

Pokud jsi opravdu schopnej firma ti ráda přidá to co si v rámci mezích pak řekneš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.138.71.–
8. 3. 2022   #4
-
0
-

#3 Mutagen
U mě je situace trochu jiná, zaměstnavatel by už nějak měl vědět, co ode mě čekat. Už tam chodím jako student si přivydělávat přes 4 roky, dohromady tam 1 a něco fulltime roku mám za sebou. Asi mi je nyní ale jasné, kde tkví ten problém. Jak jsi říkal, ta firma se samozřejmě prezentuje, jako, že ti přidá, pokud jsi schopný a váží si tě. Tuto otázku jsem zaměstnavateli položil, tedy zeptal jsem se, jak je spokojený s mými výstupy/chováním, víceméně jsem dostal kladnou odpověď. Přidáno jsem dostal také, původně jsem bral 200 na hodinu na DPP, tedy ekvivalent 21k Kč čistého na HPP. Čekal jsem ale trochu víc, bral jsem to jako takový ten pomyslný milník, kdy skutečně začnu ve firmě na fulltime a konečně se domluvíme na plné spolupráci, takže když jsem se dozvěděl částku, byl jsem frustrovaný. Nevěděl jsem, jestli to mám brát jako varování, že s firmou nemám počítat, nebo naopak jako motivaci pro to, abych ve firmě dělal víc, protože očividně se mnou nejsou tak spokojený, jak jsem si myslel. Chápu, že pro mě asi rozumná rada není. Pravděpodobně to zkusím v té firmě na IČO, budu se snažit se posouvat a uvidím, kam to povede platově. Když bude problém stále přetrvávat a nabídka od mého zaměstnavatele bude nadále nejnižší ze všech dostupných (jako dostupné beru ty, o kterých vím z  doslechu, od známých, z internetu), prostě zvolím jiné zaměstnání.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.29.225.–
Mutagen
~ Anonymní uživatel
549 příspěvků
8. 3. 2022   #5
-
0
-

#4 AnonymniKarel
Jo jasný, já to asi blbě pochopil, myslel jsem ,že máš brigádu a chceš někam na fulltime, ale nedošlo mi že myslíš do stejný firmy kde právě děláš brigádničinu. Pokud už tam takhle dlouho děláš tak ve výsledku bys nepotřeboval ani zkušební dobu a tudíž bych byl spíš napozoru, sám asi víš jak to tam chodí. Obecně by bylo i fajn pozjistit kolik berou ostatní vývojáři, zda opravdu firma platí obecně málo nebo to bylo nabídnuto jen tobě. Pokud ostatní berou 30k v čistým a jsi aspon na podobný urovni znalostí, zkusil bych to s těmi 30k a nebo se trhnout a vycestovat do jinýho kraje/města a dívat se po nabídkách.

Já třeba nemám aktuálně špatný peníze, ale s pěnězma to nejde zrovna rychle nahoru jak by asi každej očekával, tak jsem ve svým volným čase začal dělat gamedev a učit se v unity protože do budoucna v tom vidím lepší uplatnění a zároveň mě to i naplnujě a baví. Obecně si myslím, že s mýma znalostma bych našel uplatnění v nějakým herním studiu, ale já mám spíš problém, že se nechci stěhovat z klidného městečka do rušnýho velkoměsta a proto jsem se spíš vydal cestou "přivýdělku" jako indie vývojář na živnost a jen čekám na ten milník, kdy mě to měsíčně zabezpečí tak jako stabilní práce abych se tomu mohl věnovat na fulltime a né jen ve volném čase.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.138.71.–
8. 3. 2022   #6
-
0
-

#5 Mutagen
Jak na tom kolegové jsou, vím :D Vývojáři už tam jsme jen 2, protože hlavní vývojář odešel kvůli mzdě (plus v tom asi hrálo roli i to, že chtěl klidnější práci). Aktuálně platí, že vím minimálně o 10 dalších vývojářích obdobného věku/zkušeností (může se lehce lišit) a všichni berou více než já nebo můj kolega, kolikrát fakt podstatně více (v praze mají i dvakrát tolik + benefity, které u nás neposkytují a nikdo ve firmě snad ani neví, že existují). Blbý je, že nemůžu vědět, čím to je, nevím, jestli má firma málo peněz a nebo to prostě považuje za adekvátní ohodnocení vývojářů.

Jinak, mám to víceméně jako ty. Asi se klidně smířím s tím, že budu občasně dojíždět třeba do Prahy a tam si vydělám víc, ale mám prostě rád ten Liberec, mám tu byt a obecně jsem prostě tak nějak počítal s tím, že minimálně několik dalších let strávím tady.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:1c01:260:25fa:f076:ec33:d5c7...–
Mutagen
~ Anonymní uživatel
549 příspěvků
8. 3. 2022   #7
-
0
-

#6 AnonymniKarel
No já mluvil v rámci firmy, to, že nějací vývojáři v jiných firmách berou jiný peníze to je normální, každá firma to má jinak. Pokud jste 2 a máte podobný peníze tak to může znamenat, že moc dobře vědí, že podplácí nebo prostě si myslí, že je to adekvátní cena za tu práci, ale to je věc firmy. Když by jste oba šli a řekli si minimální částku 30k nebo odejdete tak by možná si rozmysleli zda vám to dají a nebo budou hledat nový cvičený opice.

Jinak nedávno se ke mě dostalo od jednoho "projekt manažera" že v jedný firmě v Ostravě platí vývojářům 150kč/hod, když jsem měl od něj dostat zakázku (externě) tak mi řekl, že mojí nabídku nepřijme, že u nich platí programátory za 150kč/hod a že jsem strašně nadhodnocen. Když jsem mu opětoval, že ty programátory tam doslova ojebávaj tak mi bylo jen odpovězeno "Ano ojebáváme, ale můžou bejt rádi, že tady v Ostravě mají práci". Takže si to přeber, jestli tvoje firma to vidí jako adekvátní ohodnocení nebo schválně ojebávaj.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.138.71.–
AnonymniAnon
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
5. 4. 2022   #8
-
0
-

V první řadě si uvědom, zda chceš pracovat ve firemních kulturách, které tu oba zmiňujete. Najdeš spoustu malých/středních/velkých firem, které prosazují svobodnou, případně tyrkysovou kulturu. Z mé zkušenosti si tam zaměstnance opravdu cení a nejsi pro ně jen "další vývojář". Sám od firmy očekávám otevřenost - v hospodaření, finančních výsledcích, odměnách. To je zrcadlo pro obě strany.

Pokud trváš na zmíněné firmě,  předpokládám že matematiku ovládáš. Vykašli se na "chci XYZ čistého". Zjisti si něco o struktuře odvodů za zaměstnance, o nákladech na OSVČ, případně na youtube kanálu frontendisti.cz bylo nedávno velice užitečné informativní video. Sám jsem se k tomu stavěl tak, že OSVČ = 2x HPP. Už jen kvůli spoření na dovolenou, licence, vybavení.

Ad "schwartz system" - musím tě opravit, správná forma je švarc systém - průkopníkem byl český podnikatel Švarc. Záleží na tom, jaká je konkrétní forma spolupráce. Máš své licence, notebook, pracuješ z domu? Nic neřeš a ber OSVČ. Jen pozor na smlouvu, ať není nevýhodná.

150 Kč/h u nás dáváme trainee lidem. Junior > 200, medior > 400. Sám jsem se po čtyřech letech po dokončení školy dostal na 800. Růst odměny není přímo úměrný času, jak dlouho pracuješ (alespoň by neměl být), ale tvým zkušenostem, spolehlivosti, vystupování. Zkrátka uč se, buduj si reputaci u lidí v oboru. Peníze nejsou všechno (když pak znamenají stres), ale taky se nepodhodnocuj.

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.81.183.–
28. 4. 2022   #9
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 2405:201:1:ab99:c0bd:bcc9:50fe:ec20...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý