Přepis v souboru na velká písmena – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Přepis v souboru na velká písmena – C / C++ – Fórum – Programujte.comPřepis v souboru na velká písmena – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

monis.ja
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
20. 12. 2022   #1
-
0
-

Chtěla bych se zeptat, mám napsat program, kde se nejprve nějaký text zapíše do souboru a pak se v konzoly text vypíše, ale ve velkých písmenech.

Mám funkci pro převod na velká písmena a zapisování a čtení ze souboru, ale nevím, jak to spojit dohromady. Nepomohl by mi někdo prosím? Děkuji

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <vector>
#include <string>

using namespace std;

//na velka pismena
char na_velka(char c)
{
	if ((c >= 'a') && (c <= 'z'))
	{
		return c + 'A' - 'a';
	}
	else
	{
		return c;
	}
}

//cely text na velka pismena
string text_na_velka(string text)
{

	string vysledek;
	int index = 0;
	while (index < text.length())
	{
		vysledek += na_velka(text[index++]);
	};
	return vysledek;
}


bool zapis(const string& cesta)
{
	ofstream soubor; 
	soubor.open(cesta);
	if (soubor.is_open())
	{
		soubor.write("ahoj, jak se mas?", 20);
		soubor.close();
		return true; // vracime true - povedlo se zapsat do souboru
	}
	return false; // vracime false - nepovedlo se zapsat do souboru
}


bool precti(const string& cesta)
{
	ifstream soubor;
	soubor.open(cesta);
	if (soubor.is_open())
	{
		string radek;
		while (soubor.good())
		{
			getline(soubor, radek);
			cout << radek << endl;
		}
		soubor.close();
		return true;
	}
	return false;
}



int main()
{
	zapis("text.txt");
	precti("text.txt");

	
	cout << text_na_velka << endl;

	cout << "hotovo" << endl;
	cin.get();
}
Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.168.–
gna
~ Anonymní uživatel
1881 příspěvků
20. 12. 2022   #2
-
0
-

Tohle je těžké. Jedna věc je se na něčem zaseknout a hodně jiná věc je mít (zkopírovat) 5 funkcí a nechápat ani řádek.

Tak na ten kód chvíli zírej a uvidiš, že se funkcím předávají nějaké hodnoty jako parametry a vracejí jiné hodnoty jako výsledky. A pak stačí stejným způsobem tu konverzní funkci aplikovat na načtený text.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
21. 12. 2022   #3
-
0
-

Ještě připomenu učivo 1 třídy základní školy: hláskování

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
JerryM0
Věrný člen
21. 12. 2022   #4
-
0
-

:) holky to maj těžký no ...

ve funkci  bool precti(const string& cesta)

dáš mezi řádky

getline(soubor, radek);

cout << radek << endl;

ještě řádek


cout << text_na_velka(radek);

a ten ti vytiskne ten text převedenej na velký písmen

jenom abys to pochopila tak při programování je základem pochopi situaci a neudělat chybu jako třeba tady:

https://zvraceny.cz/content/88971-cyklista-udelal-velkou-chybu
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:d1c0:cd2f:88a2:7d2a...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 52 hostů

Podobná vlákna

Převod na velká písmena — založil lukasik

Zmena pismena — založil Onsi

Program v C, písmena XO — založil Jazzer

Vykreslení písmena — založil shockwave

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý