List s využitím if – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

List s využitím if – Python – Fórum – Programujte.comList s využitím if – Python – Fórum – Programujte.com

 

30. 12. 2022   #1
-
0
-

Zdravím, jsem začátečník

Pokusil jsem se vylepšit si cvičení list, ale v sekci remove(dole), když zadám jiné, než první jméno, tak mi to hlásí, že položka není v listu. Nevím, kde dělám chybu. Konkrétně je to řádek: list1.remove(remove1). 


list = input("Zadej jména(každé oddělené čárkou):\n")
# výsledek - string("")
list1 = list.split(",")
# musím vytvořit další proměnnou, abych mohl rozdělit string na položky a list[]
# nebo změnit hodnotu proměnné
print(list1)
extend1 = input("Chcete přidat další jména:ANO/NE \n").lower()
# výsleden zadání - string("")
if extend1 == "ano":
    extend1 = input("Zadejte další jména(každé oddělené čárkou):\n")
    list1.extend(extend1.split(","))
    # posloupnost operací: napřed co je v závorce(extend.split(",")), pak mimo
    # směr: zevnitř -> ven
    print(list1)
else:
    print(f"Nikoho jste nepřidali, takže seznam jmen je {list1}")
remove1 = input("Chcete odstranit jméno? ANO/NE\n").lower()
# výsledek - string("")
if remove1 == "ano":
    remove1 = input("Zadejte jméno, které chcete vymazat:\n")
    list1.remove(remove1)
    # odstraní napsanou položku z listu
    print(list1)  
else:
    print(f"Nikoho jste neodebrali, takže konečný seznam jmen je {list1}")


 

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.239.–
gna
~ Anonymní uživatel
1864 příspěvků
31. 12. 2022   #2
-
0
-

Nevím, vypisuješ obsah toho seznamu, tak bys měl vidět, co tam je a není, ale tipl bych, že třeba zadáváš ta jména jako "petr, pavel" a pak tam máš tu mezeru navíc ("petr" a " pavel").

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
31. 12. 2022   #3
-
0
-

#2 gna
Díky

už jsem na to taky přišel, že problém byla ta mezera. Našel jsem si tento zápis:


list1 = [item.replace(" ", "") for item in list1]  , který to vyřešil.
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.239.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý