Identifier not found ARCOSH a Illegal qualifier – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Identifier not found ARCOSH a Illegal qualifier – Pascal – Fórum – Programujte.comIdentifier not found ARCOSH a Illegal qualifier – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Lukáš
~ Anonymní uživatel
301 příspěvků
28. 3. 2023   #1
-
0
-

 Zdravím,

s programováním začínáme a já píšu kód do školy pro výpočet impedance, ale háže mě to dvě chyby

1. fi := arccos(cos_fi) * 180 / PI;

2. Pk := sqrt(Ps^2 - Pq^2)

Nevíte prosím, kde a v čem je chyba? Případně mi to opravit.

Děkuji všem za odpověď. 

program vypocet;

const
  PI = 3.14159;

var
  I, U, P, cos_fi, fi, Ps, Pq, Pk, R, Z, X, Zk, L, C: real;

begin
  // načtení vstupních hodnot
  write('Zadejte proud I [A]: ');
  readln(I);
  write('Zadejte napětí U [V]: ');
  readln(U);
  write('Zadejte výkon P [W]: ');
  readln(P);

  // výpočet kosinu fi a úhlu fi
  cos_fi := P / (U * I);
  fi := arccos(cos_fi) * 180 / PI;

  // výpočet zdánlivého výkonu, jalového výkonu a účinného výkonu
  Ps := U * I;
  Pq := Ps * sin(fi / 180 * PI);
  Pk := sqrt(Ps^2 - Pq^2);

  // výpočet impedance, odporu, reaktance a kapacity / indukčnosti
  R := U / I;
  Z := U / Pk;
  X := sqrt(Z^2 - R^2);
  Zk := sqrt(R^2 + Z^2);
  L := X / (2 * PI * 50);
  C := 1 / (X * 2 * PI * 50);

  // výstup vypočtených hodnot
  writeln('cos(fi) = ', cos_fi:0:2);
  writeln('fi = ', fi:0:2, ' stupňů');
  writeln('Ps = ', Ps:0:2, ' [VA]');
  writeln('Pq = ', Pq:0:2, ' [VAR]');
  writeln('Pk = ', Pk:0:2, ' [W]');
  writeln('R = ', R:0:2, ' [?]');
  writeln('Z = ', Z:0:2, ' [?]');
  writeln('X = ', X:0:2, ' [?]');
  writeln('Zk = ', Zk:0:2, ' [?]');
  writeln('L = ', L:0:2, ' [H]');
  writeln('C = ', C:0:2, ' [F]');

  // konec programu
  readln;
end.
Nahlásit jako SPAM
IP: 77.242.93.–
gna
~ Anonymní uživatel
1864 příspěvků
29. 3. 2023   #2
-
0
-

Na začátek přidej uses math; tim se ti zpřístupní ty matematické funkce. A Pascal asi nemá operátor ^. Místo x^2 můžeš zkusit x**2 nebo prostě x*x.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
JerryM0
Věrný člen
29. 3. 2023   #3
-
0
-

kde že stále učí pascal ? na které škole že to je ???? pochlub se :)

https://www.freepascal.org/docs-html/ref/refse2.html

https://forum.lazarus.freepascal.org/index.php?topic=38133.0
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:488d:f3e8:50cd:8123...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Illegal start of expression — založil Draffix

G++ not found — založil Melamber777

404 Not Found — založil wtf

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý