sháním schema k voltmetru NR 50 vyráběném kdysi v Metra Blansko
Fórum › Analogová technika
NR 50 volmetr od Metra Blansko
#4 JerryM
Panu Železovi jsme již psali, také dvěma dalším kteří tento přístroj mají. Nikdo neodpověděl. Přístroj je celotranzistorový. Dekáda ke každému digitronu je sestavené z tranzistorů. Když by se mělo schema rozkreslovat, znamená to přístroj dost výrazně rozebrat. Ten je ale mechanicky sestaven skoro jako nerozebiratelný. U každé dekády jsou dvě desky snýtované k sobě :( Konstrukčně nedomyšlené z hlediska oprav.
obávám se, že v archivu metra blansko to není, ale mohl to někdo v 90-tých letech zprivatizovat :)
Na druhou stranu, jsem ochoten schema rozkreslit, kdyby se mi dostal do ruky jeden nefunkční kus. Lidé je na aukru kupují, vytahují z nich digitrony ZM1020 (ty použíjí na hodiny) a zbytek obvykle končí v kontejneru :(
Z historického hlediska by bylo dobré mít schema, aby současníci, kteří na rozblikání LEDky musí mít arduino (jinak LEDku nedokáží rozblikat), by viděli jak se kdysi dělali čítače. Domnívám se, že v konstrukci NR-50 byli nějak zainteresováni autoři tranzistorových digitálních hodin, které v podobě konstrukčního návodu počátkem 70-tých let vyšly v časopise AR. Ta konstrukce čítače NR-50 je těm hodinám dost podobná. Ale nemusí to tak být.
co google? jinak, nas teda v elektromereni ucili, jak takovy pristroj vyrobit s elektromagnetem. Ten sesit bych jeste nasel, ale asi to bude jen zakladni schema.
google = Digital V-A-Meter NR 50 - Metra Blansko; Blansko
https://www.flickr.com/photos/103790135@N07/25698122134/in/photostream/
https://live.staticflickr.com/1684/25698122134_1998097c3f_h.jpg
Dík za odkaz, fotku jsem uložil. Není to schema NR-50, ale je to schema měřiče kmitočtu TR-5270, TR-5271, Hiradastechnika Budapest a to ještě neúplné. Pouze časová základna a řídící obvody. Zajímavější je druhé schema, měřící dekáda, kde se na vstupu používá dost neobvyklý dvojitý čítač od Siemense. Nicméně, zájemci o retro měřící přístroje si můžou podle tohoto schematu vyrobit digitronovou repliku. Od tohoto čítače mám scan celého manuálu, bohužel v maďarštině :) :)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Odborná pomoc s vytvářením aplikace v Qt — založil Zdeněk
Podtrhnuti odkazi — založil kall_ell
Htaccess odstranění vše za otazníkem — založil kolemjduci
Odhalení chyby — založil MiCizek
C#(XNA) jak vyvolat Exception při odpojeném socketu? — založil CZechBoY