možná vás to překvapí, ale v Excellu lze skutečně simulovat digitální obvody. Bohužel sem do "programujte.com" nelze nahrát přílohu. Tak, kdo má zájem, můžete mi napsat přes formulář na mém webu o více informací. perspektivně napíši nějaký článek s ukázkami simulace digitálních obvodů v Excellu.
Fórum › Číslicová technika
Simulace digitálních obvodů v Excellu
Ne všichni, ale hodně lidí používá PSPICE a mnoho lídí používá leccos jinýho.
V části "assembler" ve vlákně Multiplexování displeje jsem včera psal o simulátoru DEEDS. Ten umí digitální obvody, je zaměřená na výuku studentů. Včera jsemznovu prohlížel celý jejich web-Autoři (uni v Itálii) to směřuje k výuce o FPGA, májí tam nakročeno ve vývoji, že to připojí k Altera DE2.
Překvapilo mne včera,když jsem zase zkoušel DEEDS, že v nabídce součástek nemají monostable ani zpožďovací linku. Simulátor logických obvodů jde krásně udělat v LabView (National Instruments) a distrubuovat buš s RunTime modulem nebo zkopilovaný do EXE. Nedostatek toho jsou počáteční investiční náklady do licence LabView.
. DEEDS má oproti mnoha jiným simulátorům překvapivě přívětivé ovládání. Spousta jiných má ovládání katastrofální a než tam nakreslíš schema, trvá to mnohem déle než v DEEDSu. Třeba TINA od Texasu má ovládání o dost horší než DEEDS.
Tím nechci propagovat DEEDs, ale napadlo mne, proč naši slavní, nadějní a všehoschopní čeští programátoři
ještě nenaprogramovali něco jako je DEEDs. Proč pořád jen řeší weby....
Odpověď je snadná: po webech je poptávka, jsou za to peníze. Něco jako DEEDs by jim nikdo nezaplatil.
hu
#5 hlucheucho
po webech je poptávka?
zhotovení webu dneska nabízí kdekdo. Mě chodí vlezlý majly tak 2x denně, každý den se někdo vnucuje, že mi udělá web... Poptávka po webech je výrazně menší než množství lidí, kteří je dělají. Také ty odměny za udělání webu jsou nic moc. A ti co to dělají (webátoři), umí akorát narvat na web kukíky a samý odkazy na googla. Bez kukíků a googla web neumějí. Těch co umí něcoi v PHP a MySQL už je o dost méně.
Simulátor dělali a dělají už několik let na univerzitě. Myslím 5 nebo 7 let. Takže za tu dobu to je dost propracovaný. V minulých dnech jsem věnoval dost času zkoumání, co vše simulátor umí. Překvapuje mne, že to je pořád ještě freeware, že za to nechtěj zaplatit.
Můžu to zazipovat do velkýho souboru a někam dát ke stažení. Není k tomu manuál a je to anglicky. Podařilo se mi už dost odhalit, jak to funguje. Možná časem ve vzdálený budoucnosti udělám nějaké příklady jak to používat a jednoduchý návod v češtině. Pořád toho je dost "neodhalenýho". Třeba jak se udělají vlastní obvody a bloky do simulátoru, jak se simulátor propojí na reálný hardware na stole, simulování VHDL a FPGA....
V simulátoru DEEDS chybí dekodér BCD na 7 segmentový kód. Nevím proč, ale fakt tam není. Tak jsem ho včera sestavil, včetně signálů /LT, /BI, /RBI a výstupu RBO. Viz zde: http://www.jplabs.co.uk/cz/articles/7447-vhdl.html
Zjistit počet nových příspěvků
Přidej příspěvek
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa

Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Verilog a simulace digitálních obvodů — založil remmidemmi
Navrh logickeho obvodu — založil johnw
Realizacia logickeho obvodu — založil johnw
Nabízím programování obvodů ALTERA — založil remmidemmi
Moderátoři diskuze