Návrhový software ALTIUM – Číslicová technika – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Návrhový software ALTIUM – Číslicová technika – Fórum – Programujte.comNávrhový software ALTIUM – Číslicová technika – Fórum – Programujte.com

 

remmidemmi0
Věrný člen
12. 5. 2023   #1
-
0
-

pro ty , kteří nevědí co je ALTIUM ... je to návrhový systém pro návrh plošných spojů.

Tak něco k tomu ... Altium je drahé. Altium provozuje firma Altium LLC se sídlem v Californii. Co znamená ten dovětek "LLC" ? To je Limited Liason Company. Tyto společnosti ručí 1 USD a jsou vlastněny ne-residenty USA. V daném případě číňany. A v tom je právě vtip.

Číňani zřídili software Altium. Lákají zájemce na krásné 3D obrázky. Návrháři nakreslí do Altia schema jejich elektronického projektu, navrhnou plošný spoj. Číňané dostanou gratis know-how a vývojář jim ještě zaplatí balík peněz za to, že směl Altium k odevzdání jeho znalostí použít. To přece nemá chybu, že?

Krom Altia existuje ještě stand-alone oškubaná verze s názvem Circuit Studio. Háček je v tom, že má ještě více potíží než větší Altium. První problém začíná s instalací. Musíte mít Circuit Studio account, jenže nikdo neví kde a jak ho zřídit :) Také technická podpora na webu Altia tápe a posílá vzteklé zájemce o Circuit Studio na různé web stránky a diskuzní fóra.

Na FB Altia probíhá kampaň na přetahnutí uživatelů Eaglu k Altiu. Zdá se, že dny Eaglu jsou sečteny.

Na stránkách Altia se poptávají programátoři, aby spolupracovali na vývoji Altia. Chybí lidé. Altium má spoustu "much", Circuit Sudio má "much" ještě více a dlouiho slibované Circuit Studio PRO je v nedohlednu. Jediné co spolehlivě funguje, je předávání know how projektů z celého světa (z Česka též) přes Altium do Číny.

Také používáte Altium? :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.41.–
JerryM0
Věrný člen
13. 5. 2023   #2
-
0
-

v Altiu sem nikdy nedělal tak nevim jestli je nebo neni dobrej

dělal sem ve: FerdaMravenec a byl ok, pak Formica ta taky byla ok ale neuměla natáčet čipy o libovolný úhel a navíc vyžadovala HW klíč a neni k ní crack(teda asi) , pak Pads a ten se mi moc nelíbil a pak Eagle ten byl moc dobrej, a OrCAD ten byl dobrej ale moc sem toho v něm nenadělal ..

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:c570:5a39:7ea3:1879...–
13. 5. 2023   #3
-
0
-

Pro kutily doporučuji KiCAD, je bezplatný. Na malé desky jde použít Eagle (ted je součástí Fusion 360), existuje freeware verze. Jinak měsíční pronájem. Když mi naposled nabízeli Altium, byla to jednorázová investice v řádu desítek tisíc.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:af0:ffe4:85f4:3ce8:db2c:a54b:b533...–
remmidemmi0
Věrný člen
13. 5. 2023   #4
-
0
-

Škoda, že se ve Formice a Ferdovi nepokračovalo.  Eagle se mi nelíbí už kvůli tomu, že ty schemata jsou jakoby zakryté mlhou nebo záclonou, nejsou moc dobře vidět. Je jich po internetu mraky. a za další, od lidí co Eagle používají, vím,, že jsou většinou překvapeni chybami, které v Eaglu udělají a nevšimnou si jich, Eagle je nezkontroluje. Chyby se dostanou až do výroby a promítnou se na hotové desce. Jsem zvědav, zda Altium převálcuje Eagle.

Circuit Studio (oškubané Altium), které pracuje stand alone bez připojeného PC k internetu, stojí nyní 500 USD.

Asi nejdražší je Cadence, některé firmy v Česku jej používají (Schneider Electric tuším). Cenu se mi nikdy nepovedlo zjistit. Údajně se licence pohybuje od 100 tisíc USD výše. To fakt, to není vtip. Zajímalo by mne co je v Cadence tak unikátního za tuto cenu.,

Používám EdwinXP, už 20 let, před EdwinXP existovala DOSovská verze EE Designer. Tu jsem měl též. Ještě je někde zbackupovaná, ale vyžaduje myslím hardlock. Když začala woknová verze EdwinXP, přešel jsem logicky na ní. Před lety jsem o tom napsal seriál do Amaterského Radia. Teď právě, když jsem si na to vzpomenul, mne napadá vytahnout text toho seriálu a dám ho ke mě na web. Něco z historie EdWinXP:

Původní program EE Designer vytvořil pán ze Švédska. Znal jsem ho osobně. Po autonehodě měl dost omezení a tak s dal na programování. Založil firmu Norlinvest a naprogramoval EE Designer. Později firmu přejmenoval a přemístil ji do Indie, do Bangalore. Tam vývoj pokračoval, pracovali na tom studenti z tamní střední školy a university. Když pan Norlin odešel, firma ještě nějakou dobu pokračovala. Před myslím 2 roky licenci EdwinXP koupila čínská firma. Ta mimochodem koupila také jinou německou firmu, která dlouhá desetiletí vyráběla plošné spoje frézováním a v posledním desetiletí se specializovala na osazovací šablony vyráběné laserem.

Licence EdwinXP stála před převzetím číňany asi 200 USD, což bylo "za hubičku" vzhledem k tomu co všechno EdwinXP umí. V současnosti existuje verze 1.90 a 2.10, které se liší trošičku, málo, drobnými designovými úpravami. Běží od wokenXP výše. Plná verze k testování běží 14 dní. Pak se žádá aktivační kód. Je problém jej z Číňanů dostat. Snažím se Číňany přesvědčit k nějaké práci, aby EdwinXP nezanikl.

Jen pár výhod EdWinXP:

Program je neuvěřitelně malý, pár stovek MByte. Umí 32 vrstev, myslím až 30x30 palců veliké desky. Lze si během několika minut vytvořit vlastní součástku včetně simulačního kódu. Udělal jsem si takto knihovnu prehistorických součástek, digitrony, součástky RVHP, sovětské součástky ze 70-tých let minulého toletí :)

Program má dost silné vlastní testování, kontrolu možných chyb, které návrhář udělá přehlédnutím. A nakonec, naučení se s ním lze zvládnout za víkend nebo několik málo dní.

Ale, proč jsem toto vlákno založil. Začalo to hledáním alternativní náhrady za EdWinXP, kdyby ho číňani nechali "spadnout pod stůl". Zjistil jsem, že plnohodnotná náhrada asi nebude, anebo bude mimořádně drahá.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.41.–
remmidemmi0
Věrný člen
13. 5. 2023   #5
-
0
-

Našel jsem zatím 1.článek z PE 2006, ze série 4 článků. Dal jsem článek v PDF k sobě na web.

http://www.jplabs.co.uk/cz/articles/plosne_spoje.html

Jestli najdu ještě ty tři další, přidám je tam. Jestli je zájem, můžu na web uploadovat verzi EdWinXP 1.90 a 2.0 ke stažení. Jsou to plné verze, ale vydrží bez registrace jen 14 dní :(  Alternativně je lze stahnout z Číííny. :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.41.–
remmidemmi0
Věrný člen
26. 5. 2023   #6
-
0
-

Objevil jsem, že firma Retia a.s. v Pardubicích, pokračovatel Tesla Pardubice, současný výrobce armádní vojenské elektroniky s bezpečnostními certifikáty nejvyšší úrovně, používá Altium.  Vše co v Altiu nakreslí se ihned předá přes provozovatele Altia, tedy přes kalifornskou firmu Altium LLC  Velkému bratru v Pekingu.  K čemu jsou ty bezpečnostní certifikáty?

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.52.–
remmidemmi0
Věrný člen
27. 5. 2023   #7
-
0
-

na tomto odkaze

https://careers.altium.com/

je pěkně graficky ukázána cesta, kterou musí projít každý zájemce o práci programátora u Altium LLC. Každý je důkladně prověřen... dříve, před rokem 1990 se říkalo "prokádrován". :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.52.–
remmidemmi0
Věrný člen
30. 5. 2023   #8
-
0
-

Objevil jsem JITX ... návrhový systém, kde návrh se provádí textovým popisným jazykem.

Autoři:  https://www.jitx.com/about

Něco JITX:  https://www.jitx.com/product

Lze získat testovací verzi a také hledají schopné programátory do týmu... tak se neupejpejte a hurá  na ně   

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.26.–
remmidemmi0
Věrný člen
30. 5. 2023   #9
-
0
-

zpět k systému EDWinXP ... zde si můžete stahnout návod Jak začít s EDWinXP ...

http://www.jplabs.co.uk/library/edwin-ex_getting_started.pdf

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.26.–
MilanL+1
Grafoman
31. 5. 2023   #10
-
0
-

#6 remmidemmi
Jedna věc je HW, schémata, zapojení, DPS zde bych výrazný bezpečnostní problém neviděl, navíc i zde lze použít jisté bezpečnostní prvky, ke kterým se BigBrother nedostane.

A druhou věcí je SW tzn. specifické naprogramování, museli by mít přístup i k tomuto.

Toto může být, ale také důvodem proč jsou v některých oborech dále, je to v podstatě oficiální průmyslová špionáž, divím se, že to ještě amíci nezatrhli jako Huawei a podobné Aktivity čičiny a spol.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
remmidemmi0
Věrný člen
1. 6. 2023   #11
-
0
-

#10 MilanL
Pomocí Altia se pokud vím neprogramuje, ale zakreslí se schemata od vyvinutého a odzkoušeného zapojení. Vývoj HW není jen blikač na bicykl, ale většinou dost sofistikovaná zařízení. Třeba takový netwok analyzátor do několika GHz ...  obecně hardware ve vf a v mikrovlnných kmitočtech. Zde nejde jen o schema, ale také o návrh layoutu. Jestliže toto vše vymyslíte, vypočítáte, pak zakreslíte do Altia a tím naservírujete číňanům, no nedivme se že Čína rychle postupuje vpřed. Ušetří tak mraky peněz a času. Firmy dnes vůbec  nedávají servisní manuály. Doba, kdy Rohde Schwarz, HP, Racal Dana, Marconi dávali k jejich přístrojům servisní manuály se schematy a položením součástek na desce a popisem funkce, to je už dávno pryč. Dnes si koupíte měřící přístroj a máte k tomu s bídou uživatelský manuál.

Ten fígl s Altiem, které umí hlavně krásné 3D obrázky, na které lákají uživatele a slibují jim možnost týmové vývojové práce přes cloud, to teda je dokonalé, to nemá chybu.   

Tohle cloudování se docela rozjelo. Viděl jsem simulátory obvodů na cloudu a také vývoj software na cloudu. Pro provozovatele cloudu to má výhodu: dostane se k novým projektům a vývojáři mu za to ještě zaplatí.

Myslíte si, že třeba Rohde Schwarz nebo Keithley dělají vývoj jejich přístrojů přes cloud?   

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.26.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

Podobná vlákna

Návrhový vzor adaptér — založil pidgin

Webkamera a software — založil Jan Malý

Hladam software — založil dalaman

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý