Škoda, že se ve Formice a Ferdovi nepokračovalo. Eagle se mi nelíbí už kvůli tomu, že ty schemata jsou jakoby zakryté mlhou nebo záclonou, nejsou moc dobře vidět. Je jich po internetu mraky. a za další, od lidí co Eagle používají, vím,, že jsou většinou překvapeni chybami, které v Eaglu udělají a nevšimnou si jich, Eagle je nezkontroluje. Chyby se dostanou až do výroby a promítnou se na hotové desce. Jsem zvědav, zda Altium převálcuje Eagle.
Circuit Studio (oškubané Altium), které pracuje stand alone bez připojeného PC k internetu, stojí nyní 500 USD.
Asi nejdražší je Cadence, některé firmy v Česku jej používají (Schneider Electric tuším). Cenu se mi nikdy nepovedlo zjistit. Údajně se licence pohybuje od 100 tisíc USD výše. To fakt, to není vtip. Zajímalo by mne co je v Cadence tak unikátního za tuto cenu.,
Používám EdwinXP, už 20 let, před EdwinXP existovala DOSovská verze EE Designer. Tu jsem měl též. Ještě je někde zbackupovaná, ale vyžaduje myslím hardlock. Když začala woknová verze EdwinXP, přešel jsem logicky na ní. Před lety jsem o tom napsal seriál do Amaterského Radia. Teď právě, když jsem si na to vzpomenul, mne napadá vytahnout text toho seriálu a dám ho ke mě na web. Něco z historie EdWinXP:
Původní program EE Designer vytvořil pán ze Švédska. Znal jsem ho osobně. Po autonehodě měl dost omezení a tak s dal na programování. Založil firmu Norlinvest a naprogramoval EE Designer. Později firmu přejmenoval a přemístil ji do Indie, do Bangalore. Tam vývoj pokračoval, pracovali na tom studenti z tamní střední školy a university. Když pan Norlin odešel, firma ještě nějakou dobu pokračovala. Před myslím 2 roky licenci EdwinXP koupila čínská firma. Ta mimochodem koupila také jinou německou firmu, která dlouhá desetiletí vyráběla plošné spoje frézováním a v posledním desetiletí se specializovala na osazovací šablony vyráběné laserem.
Licence EdwinXP stála před převzetím číňany asi 200 USD, což bylo "za hubičku" vzhledem k tomu co všechno EdwinXP umí. V současnosti existuje verze 1.90 a 2.10, které se liší trošičku, málo, drobnými designovými úpravami. Běží od wokenXP výše. Plná verze k testování běží 14 dní. Pak se žádá aktivační kód. Je problém jej z Číňanů dostat. Snažím se Číňany přesvědčit k nějaké práci, aby EdwinXP nezanikl.
Jen pár výhod EdWinXP:
Program je neuvěřitelně malý, pár stovek MByte. Umí 32 vrstev, myslím až 30x30 palců veliké desky. Lze si během několika minut vytvořit vlastní součástku včetně simulačního kódu. Udělal jsem si takto knihovnu prehistorických součástek, digitrony, součástky RVHP, sovětské součástky ze 70-tých let minulého toletí :)
Program má dost silné vlastní testování, kontrolu možných chyb, které návrhář udělá přehlédnutím. A nakonec, naučení se s ním lze zvládnout za víkend nebo několik málo dní.
Ale, proč jsem toto vlákno založil. Začalo to hledáním alternativní náhrady za EdWinXP, kdyby ho číňani nechali "spadnout pod stůl". Zjistil jsem, že plnohodnotná náhrada asi nebude, anebo bude mimořádně drahá.