Organizační složky v ČR a daně - 1.část – Právo a podnikání – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Organizační složky v ČR a daně - 1.část – Právo a podnikání – Fórum – Programujte.comOrganizační složky v ČR a daně - 1.část – Právo a podnikání – Fórum – Programujte.com

 

remmidemmi0
Věrný člen
4. 6. 2023   #1
-
0
-

Toto není návod na neplacení daní, je to popis tristního právního stavu, chaosu, korupce a neschopnosti státních úřadů ČR.

Příspěvek jsem rozdělil do několika kapitol. Postupně v jednotlivých kapitolách popíši konktérní příklady se skutečnými jmény. V této první části obecný úvod k popisu, jak "systém neplacení daní" funguje.

Co to je "s.r.o." a co to je "organizační složka"

Zopakujeme si základní pojmy.

Společnost s ručením omezeným ("s.r.o.") je subjekt, zapsaný v Obchodním rejhstříku (OR). Musí mít společníka , tedy majitele, který do s.r.o. vložil nějaký kapitál, který "ručí" za škody způsobené provozem a činností společnosti. S.r.o. by měla mít ředitele, který řídí činnost společnosti. Kupodivu, dle českých zákonů ředitele mít nemusí. Ale musí mít "jednatele", který jedná s českými úřady. Jednatel je osoba, kterou si české úřady předvolávají, kterou šikanují. Společník může být jedna nebo více fyzických osob, třeba Venca Novák z Dolního Vidlákova anebo Karl von Bahnhof z Brna. Společník může být také zahraniční právnická osoba, například firma Joke Limited se sídlem v P.O.Box na poštovním úřadě v městečku Oundéé na Krokodýlích ostrovech.

Organizační  složka je na rozdíl od "s.r.o." neoddělitelnou součástí nějaké společnosti. Organizační složka je jen dislokované pracoviště bez tzv. právní subjektivity. Například Policie ČR je organizační složka MV ČR. Anebo Obchodní rejstřík v Praze je organizační složka Ministerstva spravedlnosti ČR. Organizační složka nemá jednatele, má jen zástupce, který zastupuje ředitele společnosti. Organizační složku můžou v ČR zřídit také zahraniční právnické firmy. Pan John Smith z USA nemůže zřídit organizační složku, protože pan John Smith není firma v USA. Ale již zmíněná firma Joke Limited se sídlem v P.O.Box na poštovním úřadě v městečku Oundéé na Krokodýlích ostrovech (dále budu uvádět jen "Joke Ltd.") může zřídit organizační složku v ČR.

V dalším se budeme zabývat organizační složkou, protože ta je z hlediska neplacejí daní zajímavá. Proč? Protože nemá právní subjektivitu. Představte si situaci, že Joke Ltd zřídí organizační složku v ČR. ta bude mít v ČR stejný název, jen doplněný dovětkem "organizační složka". V českém OR tedy bude zapsáno: Joke Ltd organizační složka. Po nějaké době firma Joke Ltd zanikne. Logicky tedy zanikají všechny její oddělení a tedy také organizační složka v ČR.  Jenže v ČR je chaos, a organizační složky se zánikem firmy nezaniknou.  Prostě je nikdo z OR nevymaže. Organizační složka v ČR zůstane, nikomu nepatří, nemá jednatele ani ředitele, má jen zástupce, který nikoho nezastupuje a není tím pádem ani nikomu odpovědný. O to intenzivněji pan zástupce podniká.

Daně, daně a zase daně ...

Každá firma musí platit daně. To je fakt a je to tak po celém světě. Liší se jen výše daní a místo placení daní. Organizační složky vedou účetnictví stejně jako kterékoliv jiné podnikající subjekty. Jestliže organizační složka má všehoschopného zástupce, který vede účetnictví schopně, pak vykazuje v ČR ztráty a neplatí v ČR žádné daně. Zisky by měla platit firma Joke Ltd na Krokodýlích ostrovech. No dobře, ale co když Joke Ltd na Krokodýlích ostrovech již neexistuje? Kdo tedy platí daně? Přece nikdo ....

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.42.–
remmidemmi0
Věrný člen
5. 6. 2023   #2
-
0
-

Část 2. - příklady:

1.příklad:

AZ Market Ltd, organizační složka  zapsaná v českém OR pod číslem 29019362

zřizovatelská firma ve Velké Británii

AZ MARKET LTD, reg. No: 7028832 založená dne 24 September 2009 a vymazána dne 8 May 2012

Tedy dne 8.5.2012 přestala de iure existovat organizační složka této firmy v ČR. Ve skutečnosti existuje. Kde odevzdává daňová přiznání, komu platí daně, kdo za ní ručí?

2.příklad:

Dennis South West Ltd, organizační složka , zapsaná v českém OR pod číslem 27129233

zřizovatelská firma ve Velké Británii

South West Business Services, registrovaná pod číslem  3950726 a v roce 2003 přejmenovaná na Dennis South West Ltd již dávno neexistuje.

Zájemcům o kriminalistiku a detektivky doporučuji stahnout si ze Sbírky listin českého OR zakládací listiny této společnosti. Stojí to za přečtení. Později byla ve Velké Británii opakovaně zřízena společnost pod stejným jménem - DENNIS SOUTH WEST LIMITED , avšak dostala jiné registrační číslo: 06490895. Byla založena 1 February 2008  a vymazána 18 June 2013 . Cílem bylo dostat se k penězům popsaným v zakládací listině předchozí společnosti. Ačkoliv obě anglické společnosti neexistují, organizační složka v ČR stále existuje. Nikomu neodevzdává žádná daňová hlášení, nikomu neplatí daně a nikomu to ani nevadí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.42.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
508 příspěvků
7. 6. 2023   #3
-
0
-

zajímavý, škoda že sem tohle nevěděl v roce 1991:) ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.250.132.–
remmidemmi0
Věrný člen
8. 6. 2023   #4
-
0
-

Na počátku 90-tých let byla zcela jiná situace. Off-shore firmy byly vcelku obvyklé a trpěné. Třeba některá tzv. "hansovní města"  v Německu měla sama offshore status. V malých německých městech na severu Německa byly budovy kompletně oblepené emailovými cedulemi s názvy velkých renomovaných firem, které tam měly sídlo.

Podobně to bylo v USA, firmy LLC lze zřídit v každém státě Unie a liší se nepatrně. LLC frmy jsou zřizovány podle starého, původně německého zákona, který do USA přinesli němečtí imigranti v 18.století. Podstatou toho je, že pokud LLC firma neudělá žádný obchod s residentem USA, nemusí se registrovat k federální dani. Platí pouze franchizing tax ve výši 200 až 800 USD. Výše franchizing tax závisí na tom, v kterém státě se firma registrovala. Delaware je nejlevnější, California nejdražší.  Firma neodevzdává nikomu žádnou účetní uzávěrku. Prostě 1x ročně zaplatí franchízing tax na účet guvernéra státu a hotovo. Na výpisu o existenci firmy je pouze uvedeno, že firma XY LLC byla založena tehdy a tehdy a existuje. Tečka. Nic víc. Zjistit kdo konkrétně za firmou stojí, není možné. Záznamy o společnících a řediteli nevede úřad guvernéra, ale advokátní kancelář v USA, která firmu pro kohosi kdysi zakládala. Firmy LLC pochopitelně nemohly mít účet u banky v USA, protože by se musely přihlásit k federální dani. Tak zřizovaly účty ve Švýcarsku, v Emirátech ap..

Tento stav trval zhruba do krize v roce 2008. Pak Federálním úřadům došla trpělivost a začal nátlak na banky ve Švýcarsku a po světě. Systém off-shore se dost zmenšil. Přesto off-shore systém stále existuje, ale je "profláklý" a většina států a úřadů už tyhle fígle nebere. Tak zkuste si dát do účetnictví české s.r.o. fakturu za poradenské služby od firmy se sídlem na Krokodýlích ostrovech v Pacifiku.   

Podvody a daňové úniky se nyní dělají více sofistikovaněji přes renomované země. Off-shore systém LLC firem v USA zůstal. Třeba firma Altium LLC se sídlem v Californii řízená Číňany... ta ale neslouží k daňovým únikům, nýbrž k průmyslové špionáži.

Daňové podvody v Evropě a v Česku se dělají s využitím rozdílů v zákonech o DPH, které jsou v jednotlivých státech EU.  Pro srovnání, USA nemá DPH, má sales tax, která se liší co do výše v každém státě Unie. Princip a zákony o sales tax jsou stejné napříč celou USA. Naproti tomu v EU není sales tax ale DPH. DPH je více komplikovanější než sales tax. DPH v rámci EU se liší různými sazbami, ale co je nejpodstatnější, liší se také zákony o DPH platné v jednotlivých státech EU. ČR je, pokud jde o odchylky v zákoně o DPH, naprostým premiantem. Tolik odchylek má v EU málokdo. Pochopitelně tyto odchylky využívají šikuldové k neplacení daní.

Například, zřídíte v Británii firmu CMW LTD. Ta nebude plátcem VAT (VAT = Value Add Tax = DPH). V ČR zřídí firma CMW LTD organizační složku , ideálně v nějaké office budově, tedy virtuální sídlo.V ČR se  zaregistruje  k DPH. Pak se "pro forma" ještě zaregistruje k DPH na Slovensku. Aby ta DPH registrace byla tuplovaná a více důvěryhodná.   Nyní bude nakupovat zboží v ČR jménem CMW Ltd sídlící v Británii a vzbuzovat dojem u prodejce, že zboží vyveze z ČR. Když se totiž zboží vyveze z ČR do jiného státu EU, tak prodejce neůčtuje DPH, ale měl by mít doklad o tom, že zboží opustilo ČR. V ČR však v zákoně o DPH platí ještě myslím §10 o přenesené povinnosti platby DPH (pěkná pitomost). Takže prodejce se jistí a na fakturu uvede, že prodává s odvoláním na §10. Firma CMW Ltd pošle auto k prodejci, naloží zboží, ale z ČR zboží neodveze. Prodá jej v ČR.

Další fígl je, když si majitel CMW LTD zřídí v Británii další firmu a ta má také organizační složku v ČR a obě firmy si fakturují navzájem, přelejvají prašule sem a tam a vytvářejí virtuální náklady podle aktuální potřeby.

Obecně platí, že čím komplikovanějšíá jsou předpisy o daních, účetnictví, tím více daňových podvodů vznikne. Státy, které mají jednoduchý daňový sysytém, snadné účetnictví, mají často nízké daně a nikomu se nevyplatí dělat daňové podvody. Stát tak vybere větší daně, něž jiný stát, který má komplikovaný daňový systém.

A nakonec, pro srovnání: ve Spojeném království má hlášení  k VAT (DPH) pouze 9 políček, dvě z nich vypočte počítač jako rozdíl předchozích políček, takže ve skutečnosti políček k vyplnění je 7. Od listopadu 2022 existuje v Británii MTD systém (MTD = Make Tax Digital), kdy zapíšete fakturu (vydanou, přijatou) do počítače a počítač vše spočítá a těch 7 políček vyplní za vás. Vše je v počítači, elektronicky, žádné papíry, žádné papírové účetnictví, žádné šanony. 

Jak to je v ČR? Tak dojděte si na najbližší český finanční úřad a prohlédněte si formulář k DPH.   

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.42.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý