Prostředí pro programování – Java – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Prostředí pro programování – Java – Fórum – Programujte.comProstředí pro programování – Java – Fórum – Programujte.com

 

Petkon0
Newbie
18. 7. 2023   #1
-
0
-

Dobrý den,

chtěl bych vás požádat o radu. Měl bych naprogramovat aplikaci, která umí převádět čísla mezi různými soustavami. Celý program by měl být v uživatelsky přívětivém prostředí, představoval bych si to v nějakém graficky zpracovaném okně. Protože nejsem nijak moc zkušený, nemám tušení, v jakém jazyce to celé napsat. Napadla mě Java, ale nevím, zda by ten úkol pokryla celý, nebo zda by to musela být kombinace třeba C a Javy, popřípadě nějakého doplňku.

Budu rád za každou věcnou odpověď.

Děkuji P. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a02:a03f:c387:4300:c9ab:19b:c51:dd0f...–
gna
~ Anonymní uživatel
1864 příspěvků
18. 7. 2023   #2
-
0
-

Ano, v Javě (možná bych v dnešní době zkusil spíš C#) by to šlo bez nutnosti čehokoliv dalšího. Jako editor můžeš zkusit třeba NetBeans, kde si to okno můžeš vizálně naklikat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Petkon0
Newbie
18. 7. 2023   #3
-
0
-

#2 gna
Děkuji, mrknu na to

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a02:a03f:c387:4300:c9ab:19b:c51:dd0f...–
Kit+15
Guru
18. 7. 2023   #4
-
0
-

#1 Petkon
Java ani C# nejsou navrženy tak, aby spolupracovaly s jinými jazyky. Většina aplikací je napsána tak, aby celá aplikace byla napsána v Javě nebo C#. V Javě je kostrbaté i propojení s databází.

Pokud bys chtěl doporučit ještě jiný jazyk, tak například Python, ve kterém by to mělo jít napsat o něco rychleji a je poněkud přítulnější. Ovšem to je samozřejmě věcí názoru.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.36.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3984 příspěvků
19. 7. 2023   #5
-
+1
-
Zajímavé
Kit +

Otazka je, k cemu to bude dobre? Jako, spustitelna aplikace webovym prohlizecem je v javascriptu. Neni treba instalovat ani C ani Javu. Vse uz mas. Ale, pokud mas volbu z tech dvou, tak oba zvladnou vse, co popisujes. Asi by mohla byt privetivejsi java. Nebo C#, jak zminuje gna a kit. C++ je takove dost krkolomne, kdyz si musis hlidat promene v pameti.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:1546:c6d0:a840:d9ba...–
Kit+15
Guru
19. 7. 2023   #6
-
0
-

#5 peter
Ten Javascript je dobrou volbou, s minimálním úsilím se taková aplikace dá udělat za pár minut.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.36.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Petkon0
Newbie
19. 7. 2023   #7
-
0
-

K čemu to bude dobré - je to moje seminární práce. Původně jsem ji chtěl odložit až na příští rok, ale nějak mi vybyl čas a tak bych se chtěl pokusit to zvládnout ještě teď. Je mi jasné, že se budu muset naučit základy, možná víc nějakého jazyka, abych to smysluplně napsal a popsal. Jde mi především o to, co tady nakonec vystihl Peter - s pokud možno co nejmenším úsilím napsat program, který bude dělat co jsem popsal výše - v graficky přívětivém prostředí bude převádět čísla mezi jednotlivými soustavami. Je tedy Javascript ten správný jazyk pro komplexní zpracování mého zadání?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a02:a03f:c387:4300:d118:1294:27e:7c94...–
Kit+15
Guru
19. 7. 2023   #8
-
0
-

#7 Petkon
V Javascriptu to možná bude až moc jednoduché a nevím, zda to uznají jako výsledek seminární práce. Prostě to celé nasázíš do HTML a spustíš v browseru. Klidně vše v jednom souboru.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.36.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Petkon0
Newbie
19. 7. 2023   #9
-
0
-

#8 Kit
Ona asi celá ta "aplikace" není moc složitá. Jestli se nepletu, tak v C to jde zvládnout jen změnou typu proměnné. Asi bych nejraději, kdyby existoval programovací jazyk, který umí jak napsat ten algoritmus na převod, tak i grafické rozhraní. Pokud to nejde takto, tak to zkusím Javou. Pro mě je důležité, abych dopředu věděl, na který jazyk se zaměřit ať se neučím něco, co mi potom nebude příliš užitečné. 

Rozhodně ale děkuji za reakci. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a02:a03f:c387:4300:d118:1294:27e:7c94...–
Kit+15
Guru
19. 7. 2023   #10
-
0
-

#9 Petkon
V C bude nejvíc práce asi s GUI, Java i C# jsou na tom mnohem lépe. Ovšem je třeba se to naučit. Bez učení to zvládne třeba ChatGPT, ale seminárky jsou na to, aby ses něco naučil - fungující aplikace je jen hmatatelný výsledek pro hodnocení, ale skutečným výsledkem by mělo být poznání.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.36.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Petkon0
Newbie
19. 7. 2023   #11
-
0
-

#10 Kit
Ne, studuji pro sebe, takže na takové finty jako chatgpt nebo žebraní o napsání částí/celých kódů mě neužije. Jenom jen potřebuji vědět, jakou cestou se vydat. Na Youtube je hromada video tutoriálů, takže není problém se cokoliv naučit. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a02:a03f:c387:4300:d118:1294:27e:7c94...–
Kit+15
Guru
19. 7. 2023   #12
-
0
-

#11 Petkon
ChatGPT bych úplně nezatracoval. Sám si občas rád nechám vygenerovat kus kódu, který si dál upravuji podle svých potřeb. Najdeš v tom hodně takového: "Aha, tak takhle se to dělá". Je fakt, že tuto úlohu mi před chvílí vygeneroval kompletně na druhý pokus (moje Java neumí JavaFX, tak jsem ho to nechal předělat pro Swing). Tímto postupem si můžeš vyzkoušet za stejný čas mnohem víc typů úloh a pak si to třeba udělat ručně podle sebe. ChatGPT je nejen dobrým pomocníkem, ale i učitelem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.36.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
JerryM0
Věrný člen
20. 7. 2023   #13
-
0
-

jestli to chceš udělat rychle zvol MS VS 2022 C# .NET 6 WinForms ... dělá se to moc hezky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:a4c4:af77:4388:e610...–
peter
~ Anonymní uživatel
3984 příspěvků
20. 7. 2023   #14
-
0
-

Mno, on javascript neni jednoduchy. Tam je bitka mezi prohlizeci a nekdy naraizs na kod, ktery v jinem nefunguje. A take tam nejsou classy. Ale, da se toho spoustu vygooglovat. Vzhled rozhrani si poskladas z html tagu a pomoci css nebo muzes vyuzit bootstrap.Kazdopadne, si to mozna ale cele desne zkomplikujes, pac se potrebujes naucit html, css, js...

google = prevod mezi soustavami js online
Soubor > ulozit stranku jako
A mas cely program hotovy :)

Co by mozna bylo dobra, aby byla moznost pro dvojkovou soustavu pouzit zapis po 8 bitech.
01000000 01101110 11001000
A v tom seznamu chybi bezne pouzivane base64, prevod 256 do 64.A je tam spoustu mene vyznamnych prevodu.
12, 24 a 60 jsou vyznamne, hodiny, minuty, sekundy.
6 je pocet stran hraci kostky.
4, 8, 32 a karty, 4 barvy 8 karet, celkem 32.
26 pismen bez diakritiky
Take tam neni prevod ze stupnu na radiany a opacne.
Take muze byt zajimavy prevod GPS souradnic ze zapisu min/sec/tisiciny na desetinne misto.
A kdyz do toho zapojis i sifrovani, tak prevod na morzeovku, brailovo pismo, vlajeckovou semaforovou signalizaci, binarni kodovani desetinne cislo pro displej ze sedmi segmentu, prevod casoveho razitka (timestamp) na yyyy-mm-dd hh:mm:ss.ms, prevod mezi ruznymi formaty casoveho razitka, prevod na den v tydnu (zobrazeni timestamp jako ctvrtek 20.7.20123 8:41), prevod na rimske cislice, prevod barvy rgb na barevny model hsl nebo jine modely (yiq), sachove figurky 1-8/a-h, zobrazeni cisla ve 3d (27 = 3-3-3), notovy zapis.
A mozna by bylo dobre to trucne zminit u prevodu, jak tam maji poznamky pri vyberu sestastkova soustava, tak u 64 zminit 'base64', u 26 'pismena', u 12, 24 'hodiny', u 60 'minuty'

Ono by mozna stalo za to prozkoumat win kalkulacku. Do te nove pridali ruzne prevody. Bohuzel to neni krasne na jedne obrazovce, ale zasite na ruznych kalkulacka-schematech :)
Mozna by bylo dobre vypsat ty prevody, vyznamnejsi, vsechny pod sebe

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:99b6:2dd1:fab7:e108...–
peter
~ Anonymní uživatel
3984 příspěvků
20. 7. 2023   #15
-
0
-

zrovna nedavno jsem si hral s predelavanim jedne sve starsi stranky, tak jsem nekde vygoogloval pokyny pro sifrovaci hry. Jsou na strance dole. Tam je prave zmineno, ze pri desifrovani si mas vsimat pocty kombinaci, znaku, symbolu a tak. Takze, mozna tam najdes vyznam i pro nejake dalsi prevody
https://mlich.zam.slu.cz/…tography.htm
A take jsou ruzne prevody jednotek ve fyzice.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:99b6:2dd1:fab7:e108...–
Kit+15
Guru
20. 7. 2023   #16
-
0
-

#14 peter
Tyhle věci jsou v Javascriptu jednoduché a class v něm nepotřebuješ, protože se v něm používá prototypování. V uvedených případech se obejdeš i bez něj.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.36.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Petkon0
Newbie
21. 7. 2023   #17
-
0
-

Dekuji vam vsem za reakce i rady. Vydam se tedy cestou toho JS, snad pro me udela vse co potrebuji, aniz bych musel vymyslet nejake ohybani.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.45.52.–
JerryM0
Věrný člen
21. 7. 2023   #18
-
0
-

JavaScript ? A takže budeš se učit HTML5 + CSS3 + Javascript ? Bude z tebe webový programátor ? FrontEnd ? woooooooooooou

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:d074:c98:6472:a4ba...–
Kit+15
Guru
21. 7. 2023   #19
-
0
-

#18 JerryM
Zkusit se má všechno kromě smrti a drog.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.36.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Petkon0
Newbie
21. 7. 2023   #20
-
0
-

#18 JerryM
Uz jsem trochu psal jednu statickou webovou stranku, takze ten vztah mezi html a css  chapu. Ale JS vubec neznam.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.45.52.–
Kit+15
Guru
21. 7. 2023   #21
-
0
-

#20 Petkon
Uděláš to jako HTML form a ke každému políčku přidáš volání funkce asi takto: 

<input type="text" id="dec" onchange="myFunction()">

V těch funkcích přepočteš hodnoty a uložíš ji v patřičném formátu do ostatních polí: 

document.getElementById("oct").value = nova_hodnota;
Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.36.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Petkon0
Newbie
21. 7. 2023   #22
-
0
-

#21 Kit
Dekuji za tip, skouknu nejaky tutorial a urcite se tady jeste ozvu s nejakou otazkou....;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.45.52.–
remmidemmi0
Věrný člen
28. 7. 2023   #23
-
0
-

#1 Petkon
milý Petkone. nejdříve si pžečti tento článek:

http://www.jplabs.co.uk/cz/programovani.html

Tím si ujasníš co to je "programování", "analýza" a "kódování". Až ti to bude jasný, musíš si nejprve udělat analýzu tvého požadavku na převod čísla mezi číselnými soustavami. To jest, ujasnit si, zda převod mezi soustavami budeš dělat přímo nebo přes desítkovou soustavu. Například máš převést číslo 1001 ve dvojkové soustavě do osmičkové soustavy. Můžeš jej převést buďto přímo: 1001 (2) -> 11(8)  nebo přes desítkovou soustavu: 1001 (2) -> 9 (10) -> 11 (8). Záleží na tom, jak jsi silný v matematice.  Za tím účelem vymyslíš algoritmus, tedy program. Tomu se říká "programování". Ten program potom zakóduješ v nějakém jazyce (Java, Java script, assembler., C++, PHP, Python, LabView ....) pro nějaký cílový hardware tedy počítač ( PCčko nebo mikropočítač, Arduino, nebo třeba nějaká programovatelná kalkulačka ) . Ne každý jazyk bude použitelný pro cílový  hardware. Například LabView určitě nepůjde pro Arduino, podobně assembler asi nebude to pravé ořechové pro MS Windows.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.122.–
remmidemmi0
Věrný člen
1. 8. 2023   #24
-
0
-

#15 peter
právě, přesně, všelijaké převody třeba z fyziky jsou ideální na výuku programování. Jenže, k tomu nutno znát matematiku a někdy dokonce fyziku. Co třeba převod souřadnic ze stupňů na radiány ? Anebo algoritmus pro sluneční hodiny, které budou ukazovat aktuální sluneční čas a zobrazí ciferník s ručičkami?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.36.–
Petkon0
Newbie
27. 8. 2023   #25
-
0
-

Dobry vecer,

a je to tady co jsem drive predeslal - potrebuju radu. Uz jsem tady pro radu. Nakonec jsem se rozhodl vyse popsany problem vyresit castecne v C. Mam to skoro hotove, jen bych se chtel zeptat na jednu vec. Algoritmus mi hezky prevadi jakekoliv cislo do jakekoliv soustavy jen vysledkem je obracene cislo. Napadlo me to vyresit to pres pole, ale zatim jsem nenasel zpusob, jak prinutit pole, aby se mi naplnilo, aniz bych dopredu znal jeho velikost a mohl ji tak alokovat. Jde z toho nejak vybruslit?

Dekuji

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.45.52.–
JerryM0
Věrný člen
27. 8. 2023   #26
-
0
-

pole čeho ???? prvků int ? double ?

nepotřebuješ znát předem velikost pole od toho jsou dynamická pole ne ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:7982:66a9:99c7:bbcc...–
Petkon0
Newbie
27. 8. 2023   #27
-
0
-

Jeste jsem nevyzkoumal, jak dynamicka pole funguji..... Jdu na to.

Dik

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.45.52.–
Kit+15
Guru
27. 8. 2023   #28
-
0
-

#25 Petkon
Pokud potřebuješ řešit číslice v obráceném pořadí, tak k tomu se používá zásobník (angl. stack). Ve tvém případě postupně nasázíš číslice do pole a vypíšeš od posledního k prvnímu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.112.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
gna
~ Anonymní uživatel
1864 příspěvků
27. 8. 2023   #29
-
0
-

Pravděpodobně to neděláš pro čísla s neomezeným rozsahem a používáš standardní typy C a pak maximální délku přece znáš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Petkon0
Newbie
27. 8. 2023   #30
-
0
-

#28 Kit
To ano, v tom problem nevidim, jen potrebuju vymyslet co s velikosti pole, kterou budu znat az ten algoritmus probehne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.45.52.–
Kit+15
Guru
27. 8. 2023   #31
-
0
-

#30 Petkon
Když to pole bude mít 64 položek, tak neuděláš chybu ani při převodu čísla long int do dvojkové soustavy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.112.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Petkon0
Newbie
27. 8. 2023   #32
-
0
-

#31 Kit
A kdyz ho nenaplnim, nebude mi to vypisovat nesmyslne polozky?

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.45.52.–
Kit+15
Guru
27. 8. 2023   #33
-
0
-

#32 Petkon
Do proměnné si uložíš index poslední pozice a od toho indexu vypíšeš obsah po znaku směrem k nule.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.112.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Petkon0
Newbie
27. 8. 2023   #34
-
0
-

#33 Kit
To je dobry napad.

Dekuji

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.45.52.–
remmidemmi0
Věrný člen
28. 8. 2023   #35
-
0
-

Petkone, proč používáš pole? Proč nepoužíváš stringy?  Se stringy se pracuje výborně, nemusíš nic alokovat, můžeš je číst odkudkoliv, přeskupovat atd.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.17.–
JerryM0
Věrný člen
28. 8. 2023   #36
-
0
-

jednoduše použij příkaz malloc a vytvoř si knihovnu která bude zpracovávat tzv. sekvenční binární strom. takže vytvoříš strukturu třeba z názvem ArrayItem:

https://www.w3schools.com/c/c_structs.php

kde položkami budou:

ArrayItem FwLink;

ArrayItem BwLink;

Double Value;

a pak alokuješ paměť na jednu takovou strukturu pomocí malloc a vyplníš hodnoty ve struktuře a pak můžeš kdykoliv přidat další položku a napojit ji na předchozí prvek. sazmořejmě si musíš uložit do globálních proměnných ukazatel na první prvek .. .ano je to složitější ale funguje to

https://stackoverflow.com/questions/2839551/whats-the-equivalent-of-new-delete-of-c-in-c

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:9dfb:a3ec:2841:34e1...–
JerryM0
Věrný člen
28. 8. 2023   #37
-
0
-

#36 JerryM
https://www.geeksforgeeks.org/dynamic-array-in-c/

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83bc:e52a:9dfb:a3ec:2841:34e1...–
Petkon0
Newbie
28. 8. 2023   #38
-
0
-

Borci, moc vám všem děkuji za nápady a podněty, ale mé znalosti C jsou opravdu na úrovni začátečníka. V tuto chvíli mám hotový převod čísla v desítkové soustavy do kterékoliv jiné. Vymyslím způsob jak dostat číslo ze vstupu do desítkové soustavy a pak to celé musím strčit do nějakého slušného dialogového okna, aby to vypadalo uživatelsky hezky. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a02:a03f:c387:4300:a511:ccb9:57b6:bf09...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý