Převod obrázků formátu webp na jpg – Visual Basic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Převod obrázků formátu webp na jpg – Visual Basic – Fórum – Programujte.comPřevod obrázků formátu webp na jpg – Visual Basic – Fórum – Programujte.com

 

Luboš
~ Anonymní uživatel
95 příspěvků
6. 9. 2023   #1
-
0
-


Ahoj.
Potřeboval jsem převést větší počet obrázků ve formátu (*.webp) na (*.jpg).
Aplikace mspaint (Malování) to zvládá skvěle. Ale narazil jsem na problém 
s kterým si nevím rady. Program je ve VB6 - prosím bez komentáře :-)
Uvedený zdrojový kód je funkční pouze pokud řádek (' Zpožďovací smyčka)
nahradím skutečnou zpožďovací smyčkou (asi 500 ms).
To ale asi není úplně ideální řešení. Dá se to ošetřit jinak ?

Zdrojový kód:

' Spustí aplikaci Malování + načte obrázek typu *.webp (RIFF)
hInst = Shell("c:\windows\system32\mspaint.exe " & Obrazek, 1)
           
' Zpožďovací smyčka

' Aktivuje aplikaci Malování              
AppActivate hInst

' Posloupnost příkazů pro uložení obrázku ve formátu jpg                         
keybd_event 18, 0, 0, 0 'Press ALT (Aktivace vstupu pro klávesnici)
keybd_event 18, 0, KEYEVENTF_KEYUP, 0   'release ALT
keybd_event 70, 0, 0, 0  'Press F (menu - Soubor)
keybd_event 70, 0, KEYEVENTF_KEYUP, 0  'release F
keybd_event 65, 0, 0, 0  'Press A (Uložit jako)
keybd_event 65, 0, KEYEVENTF_KEYUP, 0  'release A
keybd_event 74, 0, 0, 0  'Press J (Obrázek ve formátu jpg)
keybd_event 74, 0, KEYEVENTF_KEYUP, 0  'release J
keybd_event 13, 0, 0, 0  'Press Enter (Uložit)
keybd_event 13, 0, KEYEVENTF_KEYUP, 0  'release Enter
keybd_event 13, 0, 0, 0  'Press Enter (Potvrdit ztrátu průhlednosti)
keybd_event 13, 0, KEYEVENTF_KEYUP, 0  'release Enter

' Zpožďovací smyčka

' Ukončí program malování
If hInst <> 0 Then
hProcess = OpenProcess(PROCESS_ALL_ACCESS, 0&, hInst)
If hProcess <> 0 Then
GetExitCodeProcess hProcess, exCode
If exCode <> 0 Then
TerminateProcess hProcess, exCode
End If
End If
End If

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.75.–
gna
~ Anonymní uživatel
1864 příspěvků
7. 9. 2023   #2
-
0
-

Když už spouštíš externí program, tak můžeš použít nějaký, který se na to hodí lépe. Třeba ImageMagick.

Jestli to chceš řešit posíláním kláves mspaintu, tak bych tam ještě přidal poslání příkazu k ukončení a pak neukončoval ten proces násilně, ale počkal až skončí sám (WaitForSingleObject nebo ten GetExitCodeProcess v cyklu).

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
remmidemmi0
Věrný člen
10. 9. 2023   #3
-
0
-

jen tak mne zajímá, v čem je webp formát lepší než formát jpg?  Přednosti, nevýhody oproti jpg ?

Mě to připadá tak, že vždy někdo něco vymyslí, pošle to do světa a všichni to po něm papouškují, dokud nepřijde někdo další zase s nějakým "objevem". Nikdo ale moc nezkoumá zda ta "novinka" má opravdické výhody. Opravdické výhody jsou málo kdy, protože Parkinsonův zákon "S časem se vše zhoršuje" platí stále a vše "nové" většinou je horší než to minulé.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.40.–
15. 9. 2023   #4
-
0
-

Good really helpful. I have tried it on my website.

Nahlásit jako SPAM
IP: 124.253.108.–
[url=https://homemortgagepros.com/]AZ home loans
peter
~ Anonymní uživatel
3984 příspěvků
20. 9. 2023   #5
-
0
-

#3 remmidemmi
Moc nesledujes zpravicky na zive a root, ze? Existuje rada formatu lepsich nez jpg. Jeden z nich je webp. Hlavni vyhodou je free licence a asi o 30% mensi velikost a rychlejsi dekoder. Jpeg je zatizen licencnim poplatkem, ktery plati kazdy vetsi vyrobce. a vyvoji se tedy podili vsichni vetsi vyrobci sw.
https://developers.google.com/speed/webp
https://developers.google.com/…webp/gallery
Samozrejme, v tech examplech to maji jiste sikovne podchycene, aby to vypadalo, jak dobre to komprimuje.
Nicmene, delal jsem nejake testy a neni to vubec spatne. Jiste detaily to za jistych okolnosti odbourava. Ale, rekneme, ze to treba pro webove stranky nevadi. A kdyby jo, da se nastavit mensi komprese nebo zadna.
Nevyhodou je, ze zatim neni moc podporovany a rozsireny a vzniklo dalsich 10 formatu. Takze, kdo vi, co se prosadi? A treba u enginu pc her a textury se myslim stale pouziva jpeg.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:ac48:66a8:e8dc:6e60...–
remmidemmi0
Věrný člen
20. 9. 2023   #6
-
0
-

kdybych se měl "posadit na zadek" z každé novinky, každého nového formátu obrázků, nového formátu dat, nového komunikačního protokolu, který někdy někdo vymyslel, to to bych pořád seděl na zadku a nic neudělal. Tyhle novinky mne nechávají v klidu. Většina jsou jen takové záblesky, jiskřičky v čase, které se objeví a záhy zase zmizí. Těch operačních systémů, co jsem už zažil a těch všelijakých programovacích jazyků a kompilátorů a vývojových prodstředí, o který každý tvrdil, že budou věčným standardem. Za pár let o nich už nikdo nevěděl. Zmizely na www.vetusware.com . Některé nejsou ani tam a zmizely v propadlišti času navždy.

Stejně tak v propadlišti času zmizí dnešní supernovinky, všelijaké enginy pc her a textury a také PCčka. To si současní 20-30-tníci nedokáží představit. Když mě bylo 25, používal jsem počítač HP9825A a nedokázali jsme si představit že bude nějaké PCčko, nebudou stojany s páskovými  kotouči, zmizí děrné pásky. Tehdejší počítač HP9825A nedokáže dnešní generace ani spustit, natož aby dokázala pochopit zdrojový text programu napsaný v jazyce HPL.

Stejné tomu bude v roce 2060. Budoucí generace si bude s údivem prohlížet fotografie dnešních PCček, tabletů a mobilků. Čipy v hlavách budoucích programátorů se budou přehřívat při snaze pochopit, k čemy ty bedny na stolech nebo placaté věci v rukou lidí v roce 2020 byly dobré. Nebudou schopni to pochopit. Jejich čipy v hlavě se budou marně spojovat na řídící systém velkého bratra, který odmítne dát odpověď. Umělá inteligence v roce 2060 si neporadí s texturami a herními enginy z dnešní doby. Zato si rychle poradí s odstavením mimo provoz každého, kdo bude klást nevhodné otázky. Prostě takového tazatele uloží k spánku, vymaže mu paměť a přeprogramuje jeho čip v hlavě.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.41.–
remmidemmi0
Věrný člen
20. 9. 2023   #7
-
0
-

Mimochodem, více než nový formát dat mne zaujal článek , názor ekonoma ČNB:

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/david-marek-rozhovor/r~478570cc56c311ee8c6f0cc47ab5f122/?utm_source=volnyHP&utm_medium=newsbox&utm_term=position-3&utm_campaign=Aktualne

Mluví se tam o programátorech, o tom, že by se měla česká ekonomika přesunout z montoven na vývoj .  Tedy z manuelní práce na duševní práci. Skvělý názor. Za montovny vděčíme vládám z 90-tých let. Názor onoho ekonoma má ale problém, tím je myšlení českých lidí, které pochází z 50-tých let minulého století. V myšlení českých lidí je zakořeněn názor, že kdo pracuje rukama, se nadře a má proto nárok na odměnu. Avšak ten, kdo pracuje hlavou se nenadře a proto nárok na odměnu nemá.

Výsledek tohoto názoru je, že dnešní obkladač kachliček má 3x větší hodinový plat než tvůrce software. Tvorbou software se v Česku moc uživit nedá (pominu-li psaní webů a více či méně oduševnělých stupidních her). Zato obkládáním koupelen kachličkami, pokládáním dlažby v kuchyních se dá žít vcelku slušně.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.41.–
peter
~ Anonymní uživatel
3984 příspěvků
20. 9. 2023   #8
-
0
-

Se priste neptej, ze te to zajima, kdyz pak pises, ze ne :) Ja se zajimam o grafiku 30 let a ruzne komprese, takze mne to zajima a sleduji kazdou zajimavou zminku.Nevi, zda se ten format prosadi, nebo jiny z tech asi 10. Ale, je pro mne zajimave vedet, jakym zpusobem to resi. Proti Os je to vec, ktera nezestarne,
Kdysi existoval format LWF. Postupne vsak zanikl, pac jeho prinos byl asi 5-10% a mel divnou zkratku. WebP ma take divnou zkratku. Mozna, ze webp kompresi pridaji zkratka do jpegu, ktery se vzil jako format pro obrazky. Ale, pac je licencovany, tak nevim.
Nevim, kolik toho vis o jpegu, ale nejnovejsi format podporuje animace jako gif, ma beztratovou kompresi, kompresi tiff, kompresi pres nahledy v ruznych rozlisenich, ... Proste, vcucnul kde co, ale stale je licencovany. Proto velke spolecnosti chteji usetrit a tim mit levnejsi sw nebo vetsi marze.
Ja se necham prekvapit. Nicmene, google uz nove formaty pouziva, i na youtube a prohlizece webp podporuji. Na YT je to vyraznejsi, tam se jedna o stream, tam klidne muze jit o usporu 70%. Coz je trojnasobny pocet uzivatelu na stejnem hw.
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:ac48:66a8:e8dc:6e60...–
peter
~ Anonymní uživatel
3984 příspěvků
20. 9. 2023   #9
-
0
-

takhle, s tim lwf se to ma tak, ze format zanikly, ale komprese zustava. jedna se o vlnovou kompresi vyuzivajici jiny matematicky vzorec nez dct-jpeg. Existuje tech vzorcu asi 50. Nektere z nich byli take pridane do jpegu. Nevim, zda zrovna ten, co pouzivalo lwf. Nicmene, prakticky se nevyuzivaji, pac programovaci jazyky tu kompresi nepodporuji nebo uzivatele nepouzivaji.
Cili, ve webp doufam, ze se prosadi. Ale ma teda divnou zkratku, tak nevim :)
Kazdopadne, kdyz hra pri instalaci nebo updatu stahuje 10G nebo 7G, tak je to rozdil dost zasadni, aby stalo za to to implementovat.
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:ac48:66a8:e8dc:6e60...–
peter
~ Anonymní uživatel
3984 příspěvků
20. 9. 2023   #10
-
0
-

A, zapomnel jsem zminit, ze jpeg jeste obsahuje i aritmericke kodovani, mozna si vybavis ARJ archivatory. Proste, spoustu kompresnich algoritmu.

Ja jen, ze srovnavat jpeg jen tak, bez udani, jakou kompresi jsi pouzil je dost obtizne. Obvykle se srovnava ta nastavena jako default. Cili, to srovnani s webp, co jsem linkoval prvne, ty google stranky, muze byt znacne nepresne, pokud porovnavas jen kompresni pomer a ne jine faktory. Ale, rekneme, ze, zhruba tak nejak to je, tech 30% rozdil.
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:ac48:66a8:e8dc:6e60...–
peter
~ Anonymní uživatel
3984 příspěvků
20. 9. 2023   #11
-
0
-

Dam ti jiny priklad. Tiff pouziva deflate kompresi pro cernobile obrazky. Ktera je top nejlepsi. V podstate se jedna o huffmanovi-RLE kody. Priklad:

https://peter.mlich.cz/hobby/index.htm#tab1
zalozka obrazky, tady mam ve vystrihovankach odkazy na tif obrazky.  Zkus si to z toho formatu prevest na jakykoliv jiny. Zjistis, mozna, ze tak uplne to tiff je nejmensi. Ale, mozna, kdybys prenastavil kompresor jpegu nebo jinych formatu, treba myslim i png to umi, na Deflate, mozna bys docilil stejnou velikost.
Tiff format take obsahuje i jpegove kompresory a aritmeticka kodovani. Ale, vetsina koderu a dekoderu ty formaty nema implementovane :) Cili, mozna se ti muj TIF obrazek nepodari zobrazit. MS prohlizec obrazku to umi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:ac48:66a8:e8dc:6e60...–
remmidemmi0
Věrný člen
25. 9. 2023   #12
-
0
-

#8 peter

mne ty komprese obrázků moc neberou, protože s velkými obrazovými souibory nepracuji. Hry jdou absolutně mimo mne. Poslední hra kterou jsem hrál, byl lazy Lary na PC-XT někdy v roce 1990. Obrázky dělám pro web, mají řádově desíky kB a jestli mají 100 kB nebo 150 kB je mi vcelku jedno.

Spíše mne zajímá komprese a vývoj PDF a Adobe protože mám databázi dokumentace v PDF, momentálně 3,4 TeraByte. Vývoj Adobe sleduji s jistým despektem, protože se potvrzuje zákon profesora Parkinsona, že s časem se vše zhoršuje.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.80.120.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý