Zákon o majitelích firem – Právo a podnikání – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Zákon o majitelích firem – Právo a podnikání – Fórum – Programujte.comZákon o majitelích firem – Právo a podnikání – Fórum – Programujte.com

 

remmidemmi0
Věrný člen
11. 4. 2024   #1
-
0
-

Dorazil ke mě dotazník od banky, kde po mne chtěli vědět, kdo je majitel firmy. To mne docela rozhodilo.   Snažil jsem se slečně v bance vysvětlit, že firma, teda společnost s ručením omezením má společníky a akciová společnost má akcionáře. Slečna nebyla schopna pochopit (byla mladá). Nebyla mi ani schopna říct, kdo ten dotazník sepsal a jak to vzniklo. Zapátral jsem a zjistil jsem, že v polovině roku 2021 dalo dohromady Ministerstvo spravedlnosti ČR spolu s FAU (Finančně Analytický Úřad , ten patří pod Ministerstvo financí ČR) dohromady "Příručku pro určení majitele firmy". Ta příručka teda stojí "za to". Tou příručkou otočili vše vzhůru nohama. Obchodní zákoník říká, že společnost s ručením omezeným má společníky, držitele podílu. Společník nemůže svůj podíl prodat, může ho pouze postoupit na jiného společníka. Společník na základě jeho podílu má právo na výplatu podílu ze zisku společnosti, ale současně má povinnost dorovnat ztrátu společnosti když společnost nevydělává. Když si společník chce něco vzít ze společnosti, kde má podíl, vklad, musí to co si vezme zdanit. Teprve po zdanění toho co si vzal mu to co si vzal říká "pane". Tedy teprve po zdanění je to "jeho" (viz Daňový řád ČR).

Jenže ta "Příručka pro určení majitele firmy" toto vše popřela. Příručka udělala šmahem "majitele" z každého společníka a dokonce i z jednatele  který nemá ani podíl ve společnosti. Podle té příručky si každý muže vzít z firmy co chce, bez placení daní, prostě proto, že je majitel a tedy firma je jeho majetek.

Další perlička je, že toto neplatí pro podniky ve kterých má stát účast. Teda, ČEZ, Česka Pošta, české dráhy atd atd... Tyto podniky majitele nemají. Jsou bezprizorné, nikomu nepatří.   

A ještě jedna perlička: takzvané odštěpné závody, dříve se jim říkalo organizační složky. To jsou podle obchodního zákoníku nedílné součásti zahraničních společností. Doslova se v obchodním zákoníku říká, že když zanikne zřizovatel, zaniká pobočný závod. Musí vést účetnictví, mají IČO a DIčo. Pouze daně odvádějí v zemi kde sídlí mateřská firma. To je vcelku logické. Ale ta "Příručka pro určení majitele firmy" tohle popřela. V příručce uvádí opak: pobočný závod nemá majitele a nemá právní subjektivitu. Prostě nikomu nepatří.   Praxe je v česku taková, že když zanikne zřizovatel, pobočný závod v Česku funguje dál, nikomu nepatří, nikde neplatí daně.

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.48.43.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Program v c-ohmov zakon — založil mato1168

Zákon o zbraních a střelivu — založil IT-killer

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý