Raspberry do českých škol – Hardware – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Raspberry do českých škol – Hardware – Fórum – Programujte.comRaspberry do českých škol – Hardware – Fórum – Programujte.com

 

remmidemmi0
Věrný člen
15. 8. 2024   #1
-
0
-

četl jsem nedavno na různých portálech, že prý Amaro s.r.o. chystá od září 2024 gigantickou akci. Prý dodají do českých škol 10 tisíc kusů mikropočítačů Raspberry PI a ke každému nepájivé pole, nějaká tlačítka, LEDky a odpory. Český  děti se prý budou povinně učit na Raspberry. Projekt prý odstartuje s vydáním 9.čísla  časopisu Praktická elektronika, který firma Amaro s.r.o. vydává. Nevím, zda to je myšleno vážně, ani kdo to má financovat. Také nevím, kde najednou koupí 10 tisíc kusů Raspberry, ani kde vezmou na každý škole učitele znalýho Raspberry.

Jak se to bude učit? Školní hodina má 45 minut. Reálně méně, než učitel udělá prezenci. Pak učitel rozdá žákům Raspberry a nepájivá pole a drátky a žáci musí pospojovat LEDky a odpory s Raspberry a naťukat program a zkompilovat a nahrát do Raspberry a vyzkoušet. To vše za necelých 45 minut. Když je ve třídě třeba jen 25 žáků, někde ale také 30 žáků a k tomu také holky :) ... ne každý je nadšenec do Raspberry.  Za jak dlouho se dá stihnout zničit 10 tisíc Raspberry?

Také jsem četl, že Amaro s.r.o. je zadlužené, nemá co tisknout v tom jejich časopise, neplatí autorům za články a současný nový majitel, prý ročník 1943, má být jen "bílý kůň" ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.37.–
peter
~ Anonymní uživatel
4002 příspěvků
15. 8. 2024   #2
-
0
-

Tve otazky nedavaji smysl. Instrukcni sadu na mikropocitace z8080 a dalsi 3 procesory jsme se ucili v pohode na stredni. Na vysoke skole to berou 10x rychlejsi, vsechno si nastuduj sam z dodane literatury. Meli jsme k tomu pripojene pole s ledkami a delali jsme si na tom svetelne noviny, zobrazovani pismenek na ledkach, pohyb doleva, doprava, vsechno v assembleru pro dany procesor. Jediny rozdil proti tomu pred 30 lety a ted je, ze moderni procesor ma v te sade vice instrukci pro ruzne veci, ktere vetsinou nemusis vubec pouzit, ani nevyuzijes.
Ano, jak rikas, zasadni muze byt ucitel. Pokud ho ta skola uz ma, tak instrukcni sadu uz davno ovlada nebo se snadno nauci. kde berou penize, nevim. Pravdepodobne je to nejaky evropsky projekt a statni zakazka a nekdo se na tom pekne napakuje :)
Ano, vsech 30 lidi zvladlo (stredni trida zamerena na programovani) udelat programy na vsechny ty 3-4 mikroprocesory. Nekterym to slo lepe a jinym hure

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:3842:472c:6f51:abfe...–
gna
~ Anonymní uživatel
1875 příspěvků
15. 8. 2024   #3
-
0
-

Chystají seriál o Raspberry Pi Pico ve výuce na SŠ s možností koupení související stavebnice, tak je dost možné, že se do toho nějaké školy aktivně zapojí. Ale logicky asi ty, které k tomu mají dispozice, včetně učitelů. A je to Pico, které je v pohodě k dostání. Kdo to zaplatí, je úplně jedno.

Jestli chce někdo učit děcka Malinu, tak proč ne? Normální postupná výuka s teoretickými a praktickými hodinami. Malé projekty, nebo větší po částech a taky to nemusí jednohodinovka. Já jsem byl na výpočetce, kde elektronika byla okrajově a hodina stačila, i když občas ne všem a taky jsem byl na elektronice a celodenní praxe je samozřejmě úplně o něčem jiném, ale ne každý to potřebuje.

Jinak díky za připomenutí Amara a že existuje, já jsem ty jejich časopisy kupoval a úplně jsem na to zapomněl.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
remmidemmi0
Věrný člen
16. 8. 2024   #4
-
0
-

#3 gna
Amaro už dlouho existovat nebude. Nemají co tisknout. Prohlídni si třeba poslední vydání - číslo 8. Kup si výtisk nebo radši dva. Cena jednoho výtisku je Kč 125.-  Firmě Amaro je jedno kdo to zaplatí. Hlavně, že to někdo zaplatí, jinak zkrachujou.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.37.–
remmidemmi0
Věrný člen
16. 8. 2024   #5
-
0
-

#2 peter
Kolik středních a základních škol v ČR má učitele znalého Raspberry? Myslím, že školy v Česku řeší daleko závažnější problémy než kde sehnat učitele pro výuku předmětu "Hraní s Raspberry". Firma Amaro zase řeší problémy kde sehnat prašule na svojí další existenci, kde sehnat články, které může tisknout, ale nemusí za ně platit... 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.37.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý