Četl jsem nedavno na českým rozhlasu, že prý po Novém roce má odstartovat e-občanka. Má to prý být aplikace do smart mobilů. Tak mne v souvislosti s tím napadlo několik otázek, na které ale nikde není odpověď.
Až doteď mají občani plastikovou občanku. Jejím majitelem je stát, teda ČR. Paradoxně ale občani platí za její vydání a přesto jim nepatří. No dejme tomu. Jenže v případě e-občanky je plastová kartička nahražena mobilním telefonem. To už je výrazně dražší legrace než kousek plastu. Teda by ten mobil měl dodat občanovi stát. Ne každý má smart mobil a ne každý je ochoten a schopen v dnešní době dát 10 tisíc za nový smart mobil, který často ani nepotřebuje a to jen kvůli tomu, aby mu stát mohl nahrát aplikaci e-občanka. Typicky na venkově. Spousta starších lidí má mobilní telefon starý 10 let a používá ho občas jen na volání.
Ze zákona nelze občanům nařídit povinnost vlastnit smart mobil. Podle Ústavy máte právo vlastnit majetek, ale nikoliv povinnost vlastnit majetek. Toto je zásadní věc. Někdo ve státní správě si zjevně plete pojem právo a povinnost.
Takže otázka č.1: Bude stát půjčovat lidem také smart mobilní telefon? Měl by... Ale kde na to vezme prachy, vyjde to docela draho.
Další úvaha: v mobilním telefonu je SIM karta. Někdo musí tu SIM kartu každý měsíc platit. Když nezaplatím operátorovi, tak mne odpojí. Otázka č. 2: Bude stát platit občanům provoz mobilního telefonu?
Další úvaha: každý operátor ví, kde se právě nachází zalogovaný (zapnutý) mobil. Nyní bude každá SIM karta přiřazená aplikaci e-občanka. Teda, stát bude sledovat pohyb občanů. No jo, ale co když občané ten mobil jednoduše vypnou a nechají ho doma a budou dál používat vlastní, druhý na telefonování? Přece každý den nepotřebuju občanku. Já ji třeba použiju tak 1x za 2 měsíce, když jdu na poštu vyzvednout dopis.