Skript v pythonu: Zpomalení videa, zachování tónu – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Skript v pythonu: Zpomalení videa, zachování tónu – Python – Fórum – Programujte.comSkript v pythonu: Zpomalení videa, zachování tónu – Python – Fórum – Programujte.com

 

oxidián0
Grafoman
25. 8. 2024   #1
-
0
-

Ahoj, sdílím skript co jsem napsal. Když máte situaci, kdy vás zajímá nějaká část videa, ale potřebujete ji hodně zpomalit nebo vygenerovat části toho videa, které se sloučí do jednoho videa a chcete je zpomalit, abyste si je mohly přehrát, ale zároveň chcete, aby zvuk zachoval tóny. Do výstupní složky Output tedy vytvoří složky s čísly o vyjadřující faktor zpomalení a do složky vygenerované výsledky. Pozor je tam uvedená absolutní cesta, takže pro opakované změny je třeba původní soubor přejmenovat ať se vám nepřepíšou hotové videa. Toto jsem používal pro práci s hudbou. Definici časových úseků si můžete přidat podle libosti.

Vložím to sem jako surový kód protože mi přestala fungovat myš. Kdo máte myš, prosím o zformátování.

# REQUIRES: moviepy a pydub
import os
from moviepy.editor import VideoFileClip, concatenate_videoclips, vfx, AudioFileClip
from pydub import AudioSegment

# Cesty ke složkám
home_dir = os.path.expanduser("~")
default_path = "/Samba-Bossa Nova"
input_dir = os.path.join("/media/toshiba/home/user/Videa", default_path)

file = 'Mas, que nada! de Jorge Ben - Paola Hermosín - 2nd minute.mp4'
input_path = os.path.join(input_dir, file)

ramdisk_disable = True  # Deaktivuje vytvoření RAM disku

user_choice = input("Chcete použít aktuální složku (.) nebo přednastavenou složku? Zadejte '.' pro aktuální složku nebo 'default' pro přednastavenou složku: ")
if user_choice == '.':
    input_dir = os.path.abspath('.')
    input_path = os.path.join(input_dir, file)

# Faktory zpomalení
slowdowns = [4,6,8,10,15,20,25,30,40]

# Vytvoření výstupních složek dynamicky na základě faktorů zpomalení
output_dirs = [os.path.join(input_dir, f"Output/{factor}") for factor in slowdowns]
for dir in output_dirs:
    os.makedirs(dir, exist_ok=True)

# Vytvoření RAM disku (bez skutečného připojení, pokud je ramdisk_disable = True)
ramdisk_path = os.path.join(input_dir, "ramdisk")
log_file = os.path.join(input_dir, "ramdisk.log")
if not os.path.exists(ramdisk_path):
    os.makedirs(ramdisk_path)

if not ramdisk_disable:
    with open(log_file, "w") as log:
        os.system(f'sudo mount -t tmpfs -o size={ramdisk_size}M tmpfs "{ramdisk_path}"')
        os.system(f'df "{ramdisk_path}" > "{log_file}"')

    with open(log_file, "r") as log:
        log_content = log.read()

    if ramdisk_path in log_content:
        print(f"RAM disk is correctly mounted.")
    else:
        print(f"RAM disk is not found")

# Funkce pro změnu pitch audia bez změny rychlosti
def audio_pitchup_ffmpeg(input_audio_path, output_audio_path, factor):
    command = f'ffmpeg -i "{input_audio_path}" -filter_complex "rubberband=pitch={factor}" "{output_audio_path}"'
    os.system(command)

# Převod času na sekundy
def convert_to_seconds(time_str):
    parts = time_str.split(':')
    minutes = int(parts[0])
    seconds = float(parts[1])
    return minutes * 60 + seconds

# Definice časových rozsahů k vyexportování
time_ranges = [
#    ("0:50.40", "0:56.00")
#    ("0:56.00", "0:56.02")
     ("1:27.00", "2:27.00") # První minuta
#    ("1:27.00", "4:37")
]

# Zpracování jednoho videa file
video_path = input_path
if os.path.isfile(video_path) and video_path.endswith(".mp4"):  # Upravte podle formátu vašich videí
    video_clip = VideoFileClip(video_path)
    
    # Exportování specifikovaných časových úseků jako dočasné soubory
    temp_clips = []
    for start_time, end_time in time_ranges:
        start_seconds = convert_to_seconds(start_time)
        end_seconds = convert_to_seconds(end_time)
        temp_clip = video_clip.subclip(start_seconds, end_seconds)
        temp_clips.append(temp_clip)
    
    # Sloučení úseků do jednoho videa
    temp_joined_path = os.path.join(input_dir, "temp_joined.avi")
    joined_clip = concatenate_videoclips(temp_clips)
    joined_clip.write_videofile(temp_joined_path, codec="libx264", audio_codec="aac")
    
    # Uzavření všech klipů
    for clip in temp_clips:
        clip.close()
    video_clip.close()
    joined_clip.close()
    
    # Zpomalení videí a korekce pitch v audio stopách
    for i, factor in enumerate(slowdowns):
        output_path = os.path.join(output_dirs[i], file)
        edited_clip = VideoFileClip(temp_joined_path)

        # Extrakce a úprava audio stopy
        temp_audio_path = os.path.join(ramdisk_path, "temp_audio.wav")
        edited_clip.audio.write_audiofile(temp_audio_path, codec='pcm_s16le')

        new_audio_path = os.path.join(ramdisk_path, "new_temp_audio.wav")
        audio_pitchup_ffmpeg(temp_audio_path, new_audio_path, factor)
        new_audio_clip = AudioFileClip(new_audio_path)

        # Vytvoření nového video klipu s upravenou audio stopou
        edited_clip = edited_clip.set_audio(new_audio_clip)
        temp_video_name = os.path.join(ramdisk_path, "temp-final-video.m4a")
        edited_clip.write_videofile(
            temp_video_name,
            codec="libx264",
            audio_codec="aac",
            temp_audiofile=os.path.join(ramdisk_path, 'temp-audio-1.m4a'),
            remove_temp=True,
            threads=4,
            preset='ultrafast'
        )

        # Uzavření dočasných klipů
        edited_clip.close()
        new_audio_clip.close()

        # Znovu otevření video klipu pro zpomalení
        edited_clip = VideoFileClip(temp_video_name)
        edited_clip = edited_clip.fx(vfx.speedx, 1.0 / factor)
        edited_clip.set_duration(edited_clip.duration)

        print(f"Processing {file} with slowdown factor {factor}. Saving to {output_path}")
        edited_clip.write_videofile(
            output_path,
            codec="libx264",
            audio_codec="aac",
            temp_audiofile=os.path.join(ramdisk_path,'temp-audio-2.m4a'),
            remove_temp=True,
            threads=4,
            preset='ultrafast'
        )

        # Uzavření všech klipů
        edited_clip.close()

        # Odstranění dočasných souborů
        if os.path.exists(temp_audio_path):
            os.remove(temp_audio_path)
        if os.path.exists(new_audio_path):
            os.remove(new_audio_path)
        if os.path.exists(temp_video_name):
            os.remove(temp_video_name)

    # Odstranění dočasného sloučeného videa
    if os.path.exists(temp_joined_path):
        os.remove(temp_joined_path)

print("Job done.")
if not ramdisk_disable:
    os.system(f'sudo umount "{ramdisk_path}"')

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.182.–
peter
~ Anonymní uživatel
4002 příspěvků
25. 8. 2024   #2
-
0
-

Pouzivam free virtualDub? :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:de00:354:6a40:37f8:4bdb:7c5b...–
oxidián0
Grafoman
26. 8. 2024   #3
-
0
-

#2 peter
Tady to je programovací forum, ne? Ten virtualDub si asi nenaprogramuješ? A jestli jo, kolik to žere resources. Protože tady ty věci dělám na Virtuálním Linuxu běžícím pod Windows XP s 3.5 GB a zapnutým firefoxem (někdy), xedem a grafickým terminálem. Tak by mě moc zajímalo jak by mi při tom běžel třeba ten virtualDub :D A kolik času by mi asi tak zabralo vystříhat zpomalit a vygenerovat ty věci ručně v tom virtualDubu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.182.–
oxidián0
Grafoman
26. 8. 2024   #4
-
0
-

Skript v úvodní části má chybu pydub nedokáže vyřešit problém s roztažením zvuku aniž by se změnil pitch nebo změna pitche změní délku zvuku. S tím jsem si nedokázal poradit, ale vyřešila to nakonec knihovna librosa. Takže první skript obsahuje chybu, že při 8x zrychlení je zvuk o ~35% pozadu za obrazem a dále došlo k tomu, že při pokusu o opravu, byl nakonec zvuk jen do poloviny videa (prostě půlka původního zvuku byla pryč. Jo dal jsem si tu práci, že jsem počítal vybrnkávané struny v délce 24s/8).

Knihovnu librosa jsem se původně snažil použít jako první ale na linuxu Mint 21.3 mi nešla rozjet kvůli nekompatibilitě. Na Mint 20 Ulyana však jela bez problému. Později sem asi vložím postup na nainstalování této knihovny, pro případ, že by vám někomu nešla librosa nainstalovat. Takže klíčová je funkce librosa.effects.time_stretch, kam se zadávají parametry s názvem y a sr. Pro kontrolu správné délky jsem ještě přidal nadbytečné funkce librosa.get_duration a time.sleep

# TENTO SKRIPT S librosou vypadá opravdu správně
# ALE TESTOVAL JSEM TO ZATÍM JEN NA 8X ZPOMALENÍ

# REQUIRES: moviepy, librosa, soundfile
import os
from moviepy.editor import VideoFileClip, concatenate_videoclips, vfx, AudioFileClip
import librosa
import soundfile as sf
import time

# Cesty ke složkám
home_dir = os.path.expanduser("~")
default_path = "/TUTORIALS"
input_dir = os.path.join("/media/toshiba/home/user/Videa", default_path)

file = 'TUTORIAL DRŽENÍ ZÁPĚSTÍ A PRSTY PRAVÉ RUKY -5 cosas que NO debes hacer tocando la guitarra.mp4'
input_path = os.path.join(input_dir, file)

ramdisk_disable = True  # Deaktivuje vytvoření RAM disku

user_choice = input("Chcete použít aktuální složku (.) nebo přednastavenou složku? Zadejte '.' pro aktuální složku nebo 'default' pro přednastavenou složku: ")
if user_choice == '.':
    input_dir = os.path.abspath('.')
    input_path = os.path.join(input_dir, file)

# Faktory zpomalení
# slowdowns = [2, 4, 6, 8, 10, 15, 20, 25]
slowdowns = [8]

# Vytvoření výstupních složek dynamicky na základě faktorů zpomalení
output_dirs = [os.path.join(input_dir, f"Output/{factor}") for factor in slowdowns]
for dir in output_dirs:
    os.makedirs(dir, exist_ok=True)

# Vytvoření RAM disku (bez skutečného připojení, pokud je ramdisk_disable = True)
ramdisk_path = os.path.join(input_dir, "ramdisk")
log_file = os.path.join(input_dir, "ramdisk.log")
if not os.path.exists(ramdisk_path):
    os.makedirs(ramdisk_path)

if not ramdisk_disable:
    with open(log_file, "w") as log:
        os.system(f'sudo mount -t tmpfs -o size={ramdisk_size}M tmpfs "{ramdisk_path}"')
        os.system(f'df "{ramdisk_path}" > "{log_file}"')

    with open(log_file, "r") as log:
        log_content = log.read()

    if ramdisk_path in log_content:
        print(f"RAM disk is correctly mounted.")
    else:
        print(f"RAM disk is not found")

# Funkce pro změnu pitchu pomocí ffmpeg
def audio_pitchup_ffmpeg(input_audio_path, output_audio_path, factor):
    command = f'ffmpeg -i "{input_audio_path}" -filter_complex "rubberband=pitch={factor}" "{output_audio_path}"'
    os.system(command)

# Funkce pro změnu rychlosti zvuku pomocí librosa
def change_audio_speed(input_audio_path, output_audio_path, speed_factor, target_duration):
    # Načtěte původní zvukový soubor
    y, sr = librosa.load(input_audio_path, sr=None)
    
    # Získejte a vytiskněte délku původního zvuku
    original_duration = librosa.get_duration(y=y, sr=sr)
    print(f"Audio duration before stretching: {original_duration} seconds")
    
    # Zrychlete/zpomalte zvuk tak, aby odpovídal nové délce videa
    y_stretched = librosa.effects.time_stretch(y, rate=original_duration / target_duration)
    
    # Získejte a vytiskněte délku zvuku po zpracování
    stretched_duration = librosa.get_duration(y=y_stretched, sr=sr)
    print(f"Audio duration after stretching: {stretched_duration} seconds")
    time.sleep(2)
    
    # Uložte zpracovaný zvuk do nového souboru
    sf.write(output_audio_path, y_stretched, sr)

# Převod času na sekundy
def convert_to_seconds(time_str):
    parts = time_str.split(':')
    minutes = int(parts[0])
    seconds = float(parts[1])
    return minutes * 60 + seconds

# Definice časových rozsahů k vyexportování
time_ranges = [
    ("0:0.0", "0:03.20")  # krátká ukázka základní techniky fingerpickingu když zpomalila
]

# Zpracování jednoho videa file
video_path = input_path
if os.path.isfile(video_path) and video_path.endswith(".mp4"):  # Upravte podle formátu vašich videí
    video_clip = VideoFileClip(video_path)
    
    # Exportování specifikovaných časových úseků jako dočasné soubory
    temp_clips = []
    for start_time, end_time in time_ranges:
        start_seconds = convert_to_seconds(start_time)
        end_seconds = convert_to_seconds(end_time)
        temp_clip = video_clip.subclip(start_seconds, end_seconds)
        temp_clips.append(temp_clip)
    
    # Sloučení úseků do jednoho videa
    temp_joined_path = os.path.join(input_dir, "temp_joined.avi")
    joined_clip = concatenate_videoclips(temp_clips)
    joined_clip.write_videofile(temp_joined_path, codec="libx264", audio_codec="aac")
    
    # Uzavření všech klipů
    for clip in temp_clips:
        clip.close()
    video_clip.close()
    joined_clip.close()
    
    # Zpomalení videí a korekce pitch v audio stopách
    for i, factor in enumerate(slowdowns):
        output_path = os.path.join(output_dirs[i], file)
        edited_clip = VideoFileClip(temp_joined_path)

        # Extrakce a úprava audio stopy
        temp_audio_path = os.path.join(ramdisk_path, "temp_audio.wav")
        edited_clip.audio.write_audiofile(temp_audio_path, codec='pcm_s16le')

        # Změna pitchu zvuku
        new_audio_path = os.path.join(ramdisk_path, "new_temp_audio.wav")
        audio_pitchup_ffmpeg(temp_audio_path, new_audio_path, factor)
        
        # Změna rychlosti upravené audio stopy tak, aby odpovídala nové délce videa
        final_audio_path = os.path.join(ramdisk_path, "final_audio.wav")
        change_audio_speed(new_audio_path, final_audio_path, factor, edited_clip.duration)
        
        new_audio_clip = AudioFileClip(final_audio_path)

        # Vytvoření nového video klipu s upravenou audio stopou
        edited_clip = edited_clip.set_audio(new_audio_clip)
        temp_video_name = os.path.join(ramdisk_path, "temp-final-video.m4a")
        edited_clip.write_videofile(
            temp_video_name,
            codec="libx264",
            audio_codec="aac",
            temp_audiofile=os.path.join(ramdisk_path, 'temp-audio-1.m4a'),
            remove_temp=True,
            threads=4,
            preset='ultrafast'
        )

        # Uzavření dočasných klipů
        edited_clip.close()
        new_audio_clip.close()

        # Znovu otevření video klipu pro zpomalení
        edited_clip = VideoFileClip(temp_video_name)
        edited_clip = edited_clip.fx(vfx.speedx, 1.0 / factor)
        edited_clip.set_duration(edited_clip.duration)

        print(f"Processing {file} with slowdown factor {factor}. Saving to {output_path}")
        edited_clip.write_videofile(
            output_path,
            codec="libx264",
            audio_codec="aac",
            temp_audiofile=os.path.join(ramdisk_path,'temp-audio-2.m4a'),
            remove_temp=True,
            threads=4,
            preset='ultrafast'
        )

        # Uzavření všech klipů
        edited_clip.close()

        # Odstranění dočasných souborů
        if os.path.exists(temp_audio_path):
            os.remove(temp_audio_path)
        if os.path.exists(new_audio_path):
            os.remove(new_audio_path)
        if os.path.exists(final_audio_path):
            os.remove(final_audio_path)
        if os.path.exists(temp_video_name):
            os.remove(temp_video_name)

    # Odstranění dočasného sloučeného videa
    if os.path.exists(temp_joined_path):
        os.remove(temp_joined_path)

print("Job done.")
if not ramdisk_disable:
    os.system(f'sudo umount "{ramdisk_path}"')
Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.182.–
peter
~ Anonymní uživatel
4002 příspěvků
27. 8. 2024   #5
-
0
-

VirtualDub jsem pouzival pred 30 lety ve win95 na konverzi filmu a ruzne graficke efekty, v dobe, kdy se pouzival napster na mp3 a stahovani filmu. Tehdy konverze byla dost drsna, nekolik hodin, aby pak film jel plynule. Dnes to uz jde ciste pres cpu, gpu, takze by to melo byt nezavisle na systemu.
Pokud na to neni treba program, pouzil bych vdub. Nejspis ma i konzolove prikazy a nejspis i linuxovou verzi. Ostatne, jestli mas v tom PYDub, tak je to stejne nejspis vdub pres py driver :)
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:de00:354:6a40:37f8:4bdb:7c5b...–
gna
~ Anonymní uživatel
1875 příspěvků
28. 8. 2024   #6
-
0
-

#5 peter
VirtualDub podporuje spouštění skriptů a dávkové zpracování. Pamatuju si, že když jsem chtěl editovat videa, tak jsem se s tím nematlal a jen generoval skripty pro vdub. Taky v dobách W9x.

Dnes to dělám podobně, ale přes ffmpeg (a ten pydub a moviepy taky jen spouští externí ffmpeg).

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý