#10 MilanL
setkal jsem se s freepascalem na DOSu a pak s lazarusem kdysi jako student, dělalo mi to chyby překladu i v základních programech a knihovnách
řekli mi že původní freepascal pro dos verze 1.0.0 nebo verze 1.0.1 možná ještě 1.0.2 byly napsány v čistém assembleru a nechybovaly , pak se přešlo k překladu kompileru ve vysokoúrovňovém jazyce a freepascal je od té doby zabitý, dělá náhodně chyby v přeložených programech přestože zdroják je správný , výsledné programy v lazarusu nebo modení verzi freepascalu tak vypadají podle toho. Nejde se na ně spolehnout. Složitější prostředí lazarus je podle mně zabité.
pokud chceš jazyk s RAD IDE , zkus Delphi 1.0 které je pro studenty uveřejněno zdarma a dnes jako abandoneware pro Windows 95 je již freeware abandon, umožní ti srovnatelné prostředí
Borland Turbo Pascal 8.0 (= Delphi 1) tyto chyby freepascalu nedělá nebo jestli by ti nevadilo psát programy pro DOSBox má to možná svůj smysl na něco i tak , tak zkus ten freepascal 1.0.2 pro DOS pokud se chceš držet freepascalu
tady to mám ke stažení ten freepascal 1.0.2 a Delphi 1.0
https://www.tigerhareram.cz/dosbox.html
s Delphi 1.0 sem se snažil v dosboxu na nainstalovaném win98 , je to v záložce DOWNLOAD / DOS