Dobrý den.
Chtěl bych v C začít s grafikou(win. aplikace), ale nevím jak. Ovládám "jakš-takš" CLI, ale zkrátka nevím, jak začít. a nevím jak.
Předem děkuji za případnou radu.
tap9701
Zkus hledat WinAPI, v tom se vytváří okna apod.
#3 vitamin
Záleží na tom, co chce. Z vlastní zkušensoti můžu říct, že znalost WinAPI je neskutečná výhoda. Ano, není to na psaní rozsáhlých (vlastně i jakýchkoliv) aplikací. Člověku však spousta věcí dochází rychleji, je jistější. Navíc pokud mu něco malého chybí, tak je schopen si poradit a okamžitě negooglí nějakou knihovnu.
Navíc některé věci (třeba tray ikona u monitorovacíh programů) je ve WinAPI otázka několika řádků a netřeba několika megabytové knihovny.
#1 tap9701
Pokud se chceš vzdělávat, tak se prvně (alespoň trochu) nauč WinAPI, ale v praxi ho nepoužívej. Získáš představu o věcech a na framework navážeš "přirozeněji". Pokud však potřebuješ produktivně psát aplikace, tak okamžitě sáhni po nějakém frameworku.
Souhlasím, že znalost WinAPI je přínos, ale nesouhlasím, že se v tom nedají dělat velké věci :). Ono to nakonec ani tak nebrzdí a ve chvíli, kdy je potřeba udělat něco více složitějšího než jen reakci na tlačítko, tak se ten rozdíl (podle mě) smazává.
Dnes každý, kdo dokáže dát tlačítko na formulář v Delphi apod. se cítí být programátorem. A jedna veselá historka z mého okolí - jeden můj známý se rozhodl udělat GUI program a protože věděl, že bude potřebovat hodně různých ovládacích prvků, tak si vzal na pomoc gtk (to mu někdo poradil, že to v tom bude mít hned). Okno si hned měl, ale pak složitě zjišťoval, jak se co dělá a udělá. A když se mě ptal, tak jsem se musel až smát, protože řešil a hledal řešení věcí, které se s API buď řešit nemusí nebo je to otázka několika minut i pro méně znalého. Je mi jasné, že třeba s Qt by na tom byl možná lépe a možná taky ne.
Prostě WinAPI je pořád užitečné a při řešení některých věcí u něj stejně skončíš :).
Zasláno z mobilního telefonu.
Seriál na builder.cz je dobrý začátek. Jinak ve Windows jsou základem zprávy. Chceš, aby něco okno vykonalo? Pošleš mu zprávu. Okno chce něco sdělit okolí - pošle zprávu. Každá aplikace má proto minimálně jednu smyčku na zpracování zpráv. Ta je skoro pořád stejná a je napsána na každém rohu ;). Druhým základem jsou okna. Okno je všechno: okno aplikace, tlačítko, popiska, lišty ...
Takže tě začnou zajímat funkce CreateWindow, PeekMessage atd. Důležité je pochopit princip, na kterém to Windows funguje.
Zasláno z mobilního telefonu.
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku