Násobení matic různých rozměrů – Java – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Násobení matic různých rozměrů – Java – Fórum – Programujte.comNásobení matic různých rozměrů – Java – Fórum – Programujte.com

 

johny2390
Duch
28. 11. 2011   #1
-
0
-

Dobrý den,

prosím Vás poradili byste mi někdo dostal jsem zadáno abych napsal v Jave konkrétně v NetBeans program který mi ze vstupního souboru přečte dvě matice a vynásobí je mezi sebou, zatím jsem řešil metodu na vynásobení matic, tak že jsem si matice převedl do jednorozměrného pole a pomocí for cyklů jsem se pokoušel naprogramovat co s čím se má násobit a sčítat ale bohužel to vůbec nefungovalo. Přemýšlel jsem o dvojrozměrném poli, ale to bohužel nevím pořádně jak sním pracovat. U matic vím že se násobí řádek první matice x sloupec druhé matice atd a i podmínky, aby bylo možné matice vynásobit jsem si našel, ale prostě neumím to zapsat do kódu poradil by mi prosím někdo? Jsem začátečník.

Zde je přesné zadání:

Násobení matic: napište program, který načte ze vstupního souboru 2 matice, vynásobí je a výsledek zapíše do výstupního souboru.
Parametry: vstupní soubor, výstupní soubor.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.161.–
zlz
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
28. 11. 2011   #2
-
0
-

   

int[][] a = new int[m][n];
a[i][j] = neco;
...
Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
johny2390
Duch
28. 11. 2011   #3
-
0
-

#2 zlz

tímto si vytvořím pole to už jsem si našel ale když si to posle vytvořím jak já právě vůbec nevím jak má být velké a jak z toho souboru načtu ty jednotlivé matice do pole mohli mohli byste mě nějak navést ? zkoumal jsem načtení souboru to mi vůbec nefungovalo a vím že existuje několik způsobů číst soubory co byste mi prosím doporučili děkuji 

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.161.–
zlz
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
29. 11. 2011   #4
-
0
-

Rozměry budeš muset nějak zjistit, hodilo by se kdyby prostě byly před prvky matice, ale strukturu těch souborů neznám. Nefunkční "cosi" řešit nebudu, ukaž co přesně jsi zkusil a nefunguje ti to.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
werixon0
Návštěvník
29. 11. 2011   #5
-
0
-

Když zahledáš tady na foru, tak najdeš můj příspěvek, kde je i zdrojový na řešení matic. Jinak načteni matic ze souboru je docela siroke tema......treba na prvnim radku budes mit rozmery matice a na druhem  treba celou matici......jedna moznost. zalezi na formatu souboru. Teorii matic mas spravnou. upni sem ten soubor.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.175.–
johny2390
Duch
29. 11. 2011   #6
-
0
-

#5 werixon

Děkuji mockrát podívám se po tom. Formát souboru záleží na mě jaký si zvolím. Já právě přemýšlel jak když přečtu tu matici z toho souboru, kde bude kde budou uloženy jen celá čísla tak počet počet řádků těch čísel by by byl počet řádků matice a počet sloupců by byl počet sloupců matice ale právě mě napadlo když každá matice bude mít jiné rozměry tak by to čtení bylo asi ještě obtížnější, přiznám se že vaše řešení mě nenapadlo a bylo by to takle asi jednodušší že? Když bych měl v tom souboru rozměry té matice například m x n , které by současně i uživatel zadal čímž já bych tuto tyto údaje použil na vytvoření pole o rozměrech m x n pak bych hodnoty z toho souboru načetl do pole. Pro ilustraci jsem upínám ten soubor dle zadání mají být obě matice v jednom souboru což právě vůbec nevím jak provést a bych přečetl každou matici zvlášť a uložil do pole. Tady posílám soubor jak by ta struktura souboru tedy s tímto návrhem mohla vypadat pokud to tedy bude takto možné a po vašem příspěvku se podívám. Jinak předem děkuji     

odkaz na soubor:http://www.edisk.cz/stahni/38772/matice.txt_110B.html

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.161.–
werixon0
Návštěvník
29. 11. 2011   #7
-
0
-

Tak ta struktura je asi jenom nazorna, ze?? takhle by sis to docela stizil. Nepouzivej zadny "X" sice to vypada pekne, ale na to se v souboru asi nehraje. Koukni se na metodu useDelimiter() a hasNext() tridy Scanner. Jako je to jenom na tobe, jak matice bude vypadat v textaku.....ani to nemusi byt matice, muzes ty cisla nasekat najeden radek. To je fuk. Dulezity je jenom vystup na konzoli nebo naky grafiky. Asi nejvetsi sprostarna, co jsem videl, ze prvni dve cisla v matici byly i zaroven parametry matice - hned mas o starost min. Ja bych asi jel prvni radek rozmery, dalsi radky prvni matice, pak rozmery druhy matice a pak prvky druhy matice.  Az neco budes mit(okrajove), tak to sem loupni.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.175.–
johny2390
Duch
30. 11. 2011   #8
-
0
-

#7 werixon

Dobře dobře děkuji já zítra pořádně prostuduju a až něco budu mít tak to jsem hodím jinak zatím děkuji moc za tyto rady.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.161.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 22 hostů

Podobná vlákna

Nasobeni matic — založil dreIx

Násobení matic — založil Redwizara

Násobení dvou matic — založil Zke

Dynamicke nasobeni matic — založil cecilconrad

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý